https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KOLEDAR DOGODKOV

MFRU + KIBLIX / Mobilne predstavitve v MIKKu Murska Sobota

Kdaj: Sreda, 10.11.2010 ob 19:00

Kje: MIKK Murska Sobota

V Mladinskem informativnem in kulturnem klubu v Murski Soboti se bosta v sredo 10. 11. ob 19. uri v okviru Mobilnih predstavitev očem javnosti predstavila Mednarodni festival računalniških umetnosti (MFRU) in KIBLIX – odprta koda za umetniško rabo.
Najprej bo predstavljen spletni hiperfilm, sledila bo predstavitev publikacije in DVDja ob 15. letnici festivala, zaključili bomo s performativnim dogodkom (VJ&DJ) pod vodstvom Mihe Horvata.

 

Posebna festivalska enota, Mobilne predstavitve festivala, se bodo odvijale v povezavi z EPK2012 po regiji Čiste energije: Ptuj, Novo mesto, Murska Sobota, Slovenj Gradec in Velenje – vse v oktobru in novembru, ter v partnerskih mestih doma in tujini. MFRU+KIBLIX se bosta na turneji do 2013 predstavila tudi po osi Ljubljana – Gradec – Zagreb – Budimpešta, osi Balkan: Sarajevo – Beograd – Romunija – Bolgarija, povezovala pa se bosta še z mesti, ki bodo prav tako gostila EPK (Guimaraes in Marseille). Na festivalu bo s svojo produkcijo sodeloval tudi MIKK Murska Sobota, ki bo predstavil film »Nikoli za vedno«, režiserke Maje Prettner, kratki film »Goslač«, režiserja Mateja Kolmanka in 3D video razstavo iz fotografskega natečaja »Digitalna abstrakcija 2009«, ki je nastala v sodelovanju s 3D umetnikom Črtomirjem Justom.

Več na www.mikk.si/3d

 

V Mariboru bomo v sklopu festivalskega dogajanja med 18. in 28. novembrom gostili produkcijo najmanj enega novega intermedijskega dela domačih umetnikov (iz regije Čiste energije) in tako strnili dogajanje mobilnih predstavitev v domačem kraju. (Kulturni inkubator / UGM / Kibla / Kino Udarnik / Naskov dvorec).
Dogodek so omogočili Mladinski kulturni center Maribor, Zavod uho;oko:, MIKK Murska Sobota in MFRU+KIBLIX.

 

Festivala MFRU in KIBLIX bosta po lanskem prvem poskusu skupnega nastopa v letošnji izdaji 2010 poglobila in širila skupno platformo ter nadaljevala s kakovostnim ter mednarodnim poudarkom njunih vsebin in zasnove. S kratkim ter skoraj neopaznim geografskim skokom in debatno povezavo se bosta MFRU in KIBLIX v letošnjem terminu med 18. in 28. novembrom povezala tudi s Kiberpipinim festivalom HAIP in se sinhronizirala s Kiblinim festivalom Dnevi radovednosti.

 

Ob ustanovitvi leta 1994 je bil Mednarodni festival računalniških umetnosti (MFRU) eden prvih v tem delu sveta ter prvi in edini v Sloveniji. V organizaciji MKC-ja Maribor ter v zadnjih treh letih pridruženi soorganizaciji Zavoda uho; oko ima v Sloveniji bogato tradicijo, saj velja za eno od osrednjih institucij računalniške umetnosti. V svoji zgodovini je gostil bogato paleto domačih in tujih umetnikov, med njimi je bilo kar nekaj svetovnih zvezd in pionirjev računalniške umetnosti, ki so tej veji sodobne ustvarjalnosti s svojo umetniško prakso in teoretskim delom pustili neizbrisen pečat. MFRU je razdeljen na posamezne festivalske enote, ki sledijo vsakoletni temi festival in letošnja se glasi »Računalniške igre ali nove podobe domišljije« oziroma New Playscapes – Exploring Horizons of Imagination. Festivalska enota Igralni horizonti / playscapes se neposredno navezuje na letošnjo temo festivala. Gre za nastope umetnikov in teoretikov, ki se s tematiko digitalnih iger ukvarjajo na kritičen način, s čimer osvetljujejo tiste razsežnosti igranja video iger, ki se nahajajo v senci medijskega blišča mednarodne zabavne industrije.

 

Od 2002 do 2009 je multimedijski center Kibla tehnološko usmerjen in mednarodni festival odprte kode Kiblix postopoma pretvoril v domeno umetnosti in izobraževanja ter z njegovo deveto izdajo v letu 2010 začenja korak v še širše polje kulture in družbe. Festival Kiblix je izobraževalne narave in je namenjen tako dijakom kot študentom oziroma strokovni in poslovni javnosti, ki jih zanimajo področja informacijskih tehnologij, odprte kode in odprte družbe ter sodobne trans-novomedijske umetnosti. Vsebinsko-formalni okvir devete ponovitve izdaje Kiblix 2010 je nizka tehnologija, ekologija, odprta koda ter odpad, smet, oziroma »Odpad – tehnološki minus« kot lahko prevedemo njegov naslov »Waste – Technology Minus«.

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.