https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POM-PROFIL

Špela Mihalič - strelka iz Vanče vasi z jasnimi življenjskimi cilji

13.6.2012  

Špela Mihalič, gimnazijka iz Vanče vasi, ki trenutno ima pred sabo zrelostni izpit – maturo, se ukvarja s športom, ki se morda ne zdi vsakomur primeren za ženske. Gre za streljanje z zračno puško, kjer devetnajstletna mlada športnica dosega odlične rezultate.

Rubrika PROFIL na Pomurec.com je na sporedu vsako drugo sredo, v njej pa predstavljamo mlade, zanimive, talentirane in prodorne Pomurke in Pomurce ...

Špela Mihalič trenutno zaključuje šolanje na Gimnaziji Murska Sobota. Njena pot jo bo vodila v Maribor na Teološko fakulteto, in sicer je izbrala smer Teološke in religijske študije. Ta študij si je izbrala, ker jo poleg medicine, ki jo sicer zaradi možnega neuspeha pri študiju ni upala izbrati, najbolj veseli.

Kot otrok je imela zanimivo željo postati igralka, potem pa se je med odraščanjem vedno bolj navduševala nad poklicem patologa, vendar se sedaj vseeno ni odločila zanj. Poleg karierne poti, ki jo ima začrtano, se Špela že od novembra leta 2004 ukvarja s streljanjem z zračno puško. Da bo to kdaj počela, si ni nikoli predstavljala, kot pravi verjetno zaradi tega, ker je ta šport nekoliko manj prepoznaven in o njem ni bila toliko informirana.

Vedno večje navdušenje

Špela je obiskovala Osnovno šolo Tišina, kjer je od 5. razreda naprej potekal strelski krožek, ki poteka še danes. "Iz razreda smo se nekoliko bolj družile tri sošolke in ena izmed nas je že obiskovala strelski krožek. Ko je nekega dne vprašala učitelja, ali je tudi danes strelski, je učitelj pritrdil in povabil tudi mene in prijateljico Lauro. Nato mi je s treninga v trening postajal šport vse bolj zanimiv, všeč mi je bil tudi način dela in treniranja, za kar gre zahvala učitelju in tudi trenerju Iztoku Kapunu, ki mi je znal in še vedno zna ta šport vedno bolj in bolj približati," razlaga o svojih športnih začetkih. Ob vsem tem je zelo vesela, da jo podpira družina, vendar dodaja, da seveda morajo v šoli vse stvari »štimati«.

"Na sprednjem merku sem videla utrip srca"

Na račun izbranega športa je Špela obiskala že nekaj držav in krajev, ki jih morda v zasebnem življenju nikoli ne bi: Nemčijo, Češko, Italijo, Madžarsko, Finsko. Med najpomembnejše uvrstitve si šteje 50. mesto na Evropskem prvenstvu na Finskem, kot osebni dosežek ji pa veliko pomeni tudi uvrstitev na svetovni pokal  v Milano (maj 2012) in ekipni državni rekord, ki so ga v okviru reprezentance dosegle mladinke lani v Suhlu.

Evropsko prvenstvo, ki je potekalo letos na Finskem, ima pri Špeli posebno mesto. Udeležbe in tekmovanja na evropskem prvenstvu si je neizmerno želela, zato je že lansko leto, ko je bilo evropsko prvenstvo v Italiji, trenirala z namenom, da se bo tekmovanja v Brescii udeležila, vendar je v želji pregorela in kriterija, ki je bil zastavljen s strani selektorja, ni izpolnila. Le to ji je potem uspelo letos, ko je imela že nekaj več izkušenj in nastopov, zato je veselje bilo nepopisno.

Zavedala se je, da jo še čaka ogromno dela, saj je hotela doseči soliden rezultat. "Mesec dni sem delala in trenirala, živela sem za evropsko prvenstvo.  In potem tisti občutki, ko pridejo dnevi, ko gre zares … Iz dneva v dan sem imela vse bolj prijeten občutek, čutila sem zadovoljstvo, da mi je uspelo uresničiti sanje, da mi je uspelo doseči cilj. Občutek je res enkraten. Še večje zadovoljstvo pa je nato prišlo po tekmovanju, ko sem uspela doseči rezultat, ki sem ga imela v načrtu." Kot zanimivost je še dodala, da je imela takšno tremo, da je na sprednjem merku videla utrip srca, ko se je postavila v strelski položaj. "Ko sem oddala zadnji strel in videla rezultat, sem se sama sebi nasmejala in si rekla: "Bravo Špela!" Občutki pa enkratni!"

"Moje srce de sigdar plavo!"

Špela pravi, da svojega društva (Strelsko društvo Koloman Flisar Tišina) ne bi nikoli zapustila, saj bo njeno srce vedno modro (modra je barva njihovega društva). Ob tem je zanimivo, da v njihovem društvu prevladujejo strelke in ne strelci, kar potrjuje njeno trditev, da je strelstvo tudi za ženske. "Vsak človek izbere šport, ki se mu zdi zanimiv, s katerim se z veseljem ukvarja, v katerem uživa, ne glede na to, ali je to ženski ali moški šport," komentira mlada športnica.

Špela Mihalič (levo) v družbi svoje vzornice Saše Marije Ratnik (desno).

Njena največja vzornica je Saša Marija Ratnik. Ko se je ona udeležila svojega prvega evropskega prvenstva, je na spletu objavila sliko startne številke in takrat si je Špela res zaželela, da bi tudi ona enkrat imela startno številko z evropskega in letos jo je dobila. "Vedno me je navduševala s svojim pristopom do tega športa, s trudom, samodisciplino in hkrati tudi s tem, da ji ob vseh obveznostih, ki jih daje ta šport, ni trpela šola. Vzornik mi je pa je tudi naš najboljši slovenski strelec, Rajmond Debevec," nam pove.

Umirjenost, koncentracija ter fizična pripravljenost

Kot nam je pojasnila športna Pomurka, sta pri streljanju vsekakor pomembna umirjenost in koncentracija: "Strelski šport je zelo psihičen šport. Na tekmovanju v bistvu tekmuješ sam s sabo. Prepuščen si svojim mislim, tako rekoč samemu sebi in, če nisi dobro psihično pripravljen, je težko doseči zelo visoke rezultate. Moraš biti popolnoma skoncentriran, da pravilno prožiš, si pozoren na natančno merjenje, zadrževanje po oddanem strelu ... Takšen nivo koncentracije je potrebno držati skozi celotno tekmo (primer tekmovanja z zračno puško: 40 strelov -1 h 15 min; 60 strelov- 1h 45 min). Pomembna pa je tudi fizična priprava: puška tehta nekaj čez 5 kg in to je nenehno dvigovanje in odlaganje. In čim bolj si fizično pripravljen, hitreje se umiriš,  srce je navajeno nekega napora."

Želja po zaposlitvi v športni enoti slovenske vojske

Talentirana športnica pravi, da se da z dobro organiziranostjo šolo in šport dobro usklajevati, tudi takrat, ko na vrata trka matura. Velikokrat je sicer za šolo potrebno delati pozno v noč, brez nekega konkretnega počitka, vendar si še kljub temu želi naprej vztrajati v tem športu. Povedala je, da si iz leta v leto postavi nov cilj, ki ga želi doseči. Kako dolgo pa bo nadaljevala, pa zaenkrat še ne ve.

"Vsekakor bi želela biti zaposlena v tej športni panogi, torej v športni enoti slovenske vojske, saj so v bistvu takrat večinoma tvoja služba treningi in tekmovanja. V športni enoti so danes zaposleni trije slovenski strelci, kriteriji za pristop so precej visoki. Kljub vsemu pa menim, da je potrebno dokončati izobraževanje, priti do poklica, skozi to pa bodo nato rezultati pokazali, kako naprej. Osebno menim, da brez zaposlitve v športni enoti v tem športu ne gre preživeti," komentira Špela.

Tako so njene želje za prihodnost vsekakor vezane na šport: "Želim ostati v reprezentanci, še naprej posegati po rezultatih, ki vodijo na večja tekmovanja (evropsko prvenstvo, svetovno prvenstvo …), ob vsem tem pa uspešno dokončati izobraževanje."

 

Špelinih TOP 5:

Svetovni voditelj: Barack Obama

Glasbena skupina: Crvena Jabuka

Knjiga: Kodrlajsasti piton

Kraj v Pomurju: Murska Sobota

Želja v življenju: Živeti srečno življenje; obiskati Rio de Janeiro.

PRIPOROČAMO:

 VSI PROFILI NA POMUREC.COM

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      13.06.2012 ob 19:49 pepa gost

      Spela, fejst dobra, pozitivna oseba. Dosta uspehov se naprej. Vsaka cast pomurci, ka jo je izpostavo, ker si to zasluzi!

      16 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      05.07.2012 ob 21:36 j gost

      s

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.