https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POM-PROFIL

Zlata maturantka Sara Seršen: »Zaupaj vase in v svoje sposobnosti«

26.7.2016  

Sara Seršen, 18-letnica iz Vanče vasi je letos postala zlata maturantka na Gimnaziji Franca Miklošiča Ljutomer.

Sara Seršen je ena izmed tistih pridnih dijakinj v Sloveniji, ki jim je letos uspelo postati zlata maturantka. "Občutka, da bom zlata maturantka, nisem imela, saj sem imela zelo slabe občutke po odpisanih nekaterih polah. Zlata matura niti ni bila moj glavni cilj. Moj primarni cilj je bil, da naredim maturo z dovolj točkami, da pridem na želeni študij. S tem, ali bom postala zlata maturantka ali ne, se nisem obremenjevala in tudi ob misli na to, se mi je to zdelo nedosegljivo. Toliko bolj od mene pa so v moj uspeh bili prepričani moja družina, prijatelji in profesorji, ki so mi skozi celotno maturo nudili veliko podporo in mi bili vedno pripravljeni pomagati, za kar sem iz srca hvaležna vsakemu posamezniku. Družina in bližnji so bili ob uspehu zelo ponosni. Bilo so zelo veseli, saj vedo, koliko truda in časa sem vložila v učenje in so mi uspeh privoščili iz srca. Brez njih mi ne bi uspelo. Zlata matura je bila zame veliko presenečenje in ob pogledu na rezultate so pritekle tudi solze sreče in veselja," je ene najlepših trenutkov v svojem življenju podoživljala Sara.

Foto: Sara Seršen arhiv

Kljub osvojitvi naziva zlate maturantke je tudi Sara imela nekaj preglavic, vendar jih je s svojo srčno voljo, pogumom in zagnanostjo z lahkoto opravila. "Največ preglavic mi je povzročala angleščina, a na koncu sem bila z rezultatom več kot zadovoljna," se sladkih težav spominja Sara.

Naziv zlate maturantke prinaša tudi odgovornost, kar se najstnica iz Vanče vasi zelo dobro zaveda. "Uspeh zlate maturantke mi za nadaljnjo pot v prvi vrsti pomeni uresničitev mojih sanj, saj sem si z zlato maturo odprla vrata na študij, o katerem sanjam že od osnovne šole. Obenem pa je dosežen uspeh tudi nagrada za vso moje trdo delo in ves trud skozi vsa štiri leta gimnazije ter tudi dodatna motivacija za življenje in doseganje ciljev," v svojem razmišljanju o uspehu razmišlja nadebudna mladenka.

Sara je obiskovala eno najboljših slovenskih gimnazj v Sloveniji, Gimnazija Franca Miklošiča v Ljutomeru. Gimnazija Franca Miklošiča je bila za Saro zelo pomemben del njenega izobraževalnega procesa, saj brez pogojev, ki jih je nudila omenjena gimnazija, do omenjenega uspeha ne bi prišla, nam je zaupala najstnica. Sara do svoje ljutomerske gimnazije izkazuje veliko spoštovanje, saj si je v njej pridobila veliko novih spoznanj in izkušenj za nadaljno življensko pot. Sara je svojo pridnost do učenja in srednje šole dokazovala tudi z različnimi uspehi in priznanji, ki jih je pridobila v času svojega šolanja v Ljutumeru. Osvojila je bronasto Vegovo priznanje v priznanju o sladkorni bolezni, bronasto in srebrno Preglova plaketo, zlato priznanje na Regijskem srečanju mladih raziskovalcev Pomurja, srebrno in zlato priznanje na Srečanju mladih raziskovalcev Slovenija, 2. mesto na državnem tekmovanju Šolski plesni festival (v kategorije produkcije) je le nekaj priznanj, ki govorijo o Sarini volji dovanja in uspehov. Svojo nadarjenost je izkazovala tudi kot Zoisova štipendistka, saj je vsa štiri leta zaključila šolanje z odličnim uspehom. 

"Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer je vsekakor upravičila moja pričakovanja. Tako ravnatelj kot tudi ves profesorski tim se trudi, da bi nam mladim omogočili razvijanje naših talentov in potencialov. Odprti so za vse talente na vseh mogočih področjih in se vsi trudijo po najboljših močeh, da ti omogočijo čim boljšo podporo. Je pa odvisno od vsakega posameznika, ali priložnosti izkoristi ali ne. Na šoli se prav tako trudijo, da so v koraku s časom in to jim definitivno uspeva. Šola je opremljena z najnovejšo tehnologijo. Profesorji se trudijo uvajati nove metode poučevanja in pouk je zelo raznolik in zanimiv. Vsako leto šola uvaja različne nove stvari in vedno so upoštevana tudi mnenja in želja dijakov, kar se mi zdi zelo pomembno. Na šoli je aktivna dijaška skupnost in tako je dijakom omogočeno, da izrazijo svoje pripombe in želje. Skupnost je pod mentorstvom profesorja, vendar se nekaterih sestankov udeleži tudi ravnatelj, ki pa je seznanjen z zapisnikom vsakega sestanka. Predlogi dijaške skupnosti so vedno upoštevani in šola se trudi, da jih čim več uresniči in upošteva. Skozi vsa leta šolanja v Ljutomeru sem pridobila ogromno novega znanja in izkušenj. Šola mi je omogočila zelo veliko priložnostnih in različnih dejavnosti skozi katere sem veliko naučila. Na srednjo šolo imam zelo lepe spomine in sem zelo hvaležna za vse, kaj mi je šola omogočila. Prijateljstva, ki so se v času gimnazije spletla, seveda da ostanejo in upam, da bomo ostali prijatelji celo življenje," je ob zaključku svojega videnja na srednješolsko življenje omenila Sara.

Njena velika želja je delo z otroki, saj bi rada postala klinična psihologinja. "Vpisala sem se na Filozofsko fakulteto v Ljubljani, smer psihologija. V prvi vrsti pričakujem od študija, da bom imela možnost si pridobiti potrebno znanje in izkušnje za poklic, ki ga želim opravljati. Moj življenjski cilj je postati klinična psihologinja in delati z otroki. "

Sara si po napornih učnih mesecih kot njeni vrstniki uživajo na zasluženih počitnicah. Je tudi strastna plesalka, saj je skupaj s svojimi kolegicami ustanovila plesno skupino Frčafele, s katerimi tudi nastopa na različnih prireditvah. "Počitnice preživljam čisto spontano, dan za dnem. Prepustim se dnevu in uživam, kolikor le lahko. Edino kar imam načrtovano je morje, vse ostalo pa pride čisto spontano. Predvsem se družim s prijatelji in družino in poskušamo nadomestiti vse trenutke, ki jih nismo mogli preživeti skupaj, zaradi učenja in priprav na maturo. V svojem prostem času se najraje ukvarjam s športom. Najpogosteje tečem in plešem. S prijateljicami smo v času gimnazije ustanovile tudi plesno skupino Frčafele. Nastopamo na zelo različnih prireditvah, za vse nas pa je najbolj pomembno, da v plesu uživamo in se zabavamo."

Sara bo do oktobra preživljalala čim več časa s tistimi, ki jih je v času šolanja videvala zelo malo in si nabrala novih moči, ko se bo selila oktobra na novo preizkušnjo v življenju, študij v Ljubljani. Med drugim Sara sporoča vsem bodočim maturantom, še posebej tistim, ki si želijo postati zlati, sledeči nasvet, da se naj sproti učijo skozi vsa štiri leta in vztrajajo ob morebitnih neuspehih. "Zelo pomembno je, da zaupaš vase in v svoje sposobnosti," zaključuje mlada zlata maturantka iz Vanče vasi.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija