https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

TOP 10

10 načinov kako privarčevati denar v družini

8.3.2013  

Skrb za družino prinaša kar nekaj finančnih stroškov. O tem ni dvoma. Otroci veliko pojedo, obleke so hitro premajhne, šola in druge dejavnosti prav tako zahtevajo svoje. Kaj je torej mogoče storiti? Za nasvet nismo povprašali ljudi iz sveta financ, ali kogarkoli, ki bi nam v teoriji podajal svoja razmišljanja, ampak smo pogledali, do kakšnih idej in koristnih ugotovitev, so prišle o tem mame  same.


Naslednjih 10 drobnih nasvetov so odkrile in na portalu Parentdish predstavile različne britanske mame: 

1. Obroke je smiselno načrtovati

Tako pravi ena od mam, ki je bila včasih navajena hoditi v supermarket in kupiti čisto vse, kar se ji je v tistem trenutku zazdelo, da bi doma potrebovali. In seveda je potem bil rezultat tega enih kup stvari v hladilniku, ki so se pokvarile. Razlogi? ali jih je bilo preveč, ali se v tistem trenutku niso rabili. Sedaj, kot pravi, se vsako soboto usede, napiše jedilnik za cel teden, nakupi pa samo tisto, kar tudi potrebujejo. In opazi se razlika, zadovoljno sporoča. Porabi manj denarja, obenem pa veliko manj hrane zmečejo stran.

2. Izmenjave med starši

To velja zlasti za otroške obleke. Vsi vemo, kako hitro rastejo naši otroci. In zakaj si nebi med seboj posojali oblek, ki so jih naši otroci prerasli, nekomu drugemu pa so ravno prav. Tega smo vajeni pri oblekah za dojenčke. Kot piše na portalu ena od mam, je njena prijateljica pred kratkim organizirala posebno "zabavo", kjer je vsak prinesel vse tisto, kar je ohranjeno seveda in česar ne potrebujejo več, odnesel pa je tisto, kar je našel uporabnega za svojo družino. Tako so si izmenjali, kot pravi, veliko prisrčnih oblek, knjig in učbenikov, pri vsem pa še omenja, koliko koristnih nasvetov so izmenjali, ki seveda odtehtajo vsak denar.

3. Klubske kartice

Večina trgovin ima danes klubske kartice in čeprav nam gredo hitro na živce, se vendar splača. Ena od mam je na tak način privarčevala kar nekaj denarja, zlasti pri otroških oblačilih in igračah.

4. Izogibanje izdelkom priznanih znamk

 Vsi smo pri določenih izdelkih absolutno občutljivi, zato sprejemamo le najbolj priznane znamke. In za določene stvari je prav tako, marsikje pa se da prihraniti denar prav z izbiro manj poznane, a enako kvalitetne znamke. Prav je ločevati, kje slabša znamka pomeni tudi nesprejemljivo kakovost, kje pa gre le za znamko, ki smo je bili vedno navajeni in se ji težko odpovemo.

5. Preverjanje računov in stroškov

"Vseskozi sem se temu izogibala, ker sem vedela, da se je neskončno moreče prebijati skozi položnice, zavarovalne police, kreditne kartice, porabo elektrike...Vendar sem to storila. Ocenila sem račune, ki so previsoki in ki bi se jih po mojem mnenju dalo znižati. In res, v naslednjih mescih smo kar nekaj prihranili pri elektriki, zamenjala sem zavarovalno polico svojega avta, ugotovila pa sem tudi, v katerem času je mogoče telefonske klice uporabljati veliko ceneje." Navaja svoje ugotovitve še ena mama.

 

6. Odvečne igrače

Vsi poznate tole zgodbo, mar ne: "Svojemu otroku sem kupila igračo, ker si jo je tako zelo zaželel, ko je tekel mimo tiste police z neštetimi igračami". In potem je zgodba znana...Čez dva dni ugotoviš, da otroka več niti ne zanima, ali še bolje, da ga niti doma ni tako zelo zanimala, kot v trgovini, kaj šele koristila pri njegovem razvoju. Nenadoma ni bil več navdušen nad njo. Tako se je bolje naučiti otroka zamotiti z igračami, ki jih že ima, se veliko več časa z njim pogovarjati, ali igrati na čisto preprost način, ki je odvisen od vaše in njegove domišljije in ne od "kupa plastike".

7. Na izlete vzamemo hrano

Ena od mam se je potožila, koliko denarja so vrgli vstran na izletih, kjer se otroci nakupljene hrane niti dotaknili niso. Tako sedaj s sabo vzamejo dovolj zanimive hrane, ob uri kosila si poiščejo prijeten prostor in zdi se, da njihov piknik tudi poveže družino, jih umiri ter zna biti nadvse zabaven.

8. Združevanje poti

Avto. Rabi se, a kako pogosto ga izberemo, ne da bi niti pomislili v naprej, da pridemo hitreje na izbrano mesto s kolesom, zaradi iskanja parkirišča morda celo peš. Ko to ne gre, pa je pomembno tudi, da več opravkov, če je seveda izvedljivo, združimo skupaj z eno potjo. Stroški se tako lahko bistveno zmanjšajo.

9. Nepotrene kazni

Vam je kaj znana jeza ob tem, ko so vas nepričakovano ustavili policisti ali pa vas je na vašem avtomobilu čakal listek? Znesek je bil pogosto večji, kot marsikateri prihranek. Ni smiselno. Prehitra vožna z vidika varnosti pa je posebej nezanemarljiva.

10. Priložnosti za obdarovanja

Ena od mam na portalu pa je razmišljala takole: "Kolikokrat se zgodi, da med obdarovanjem otrokov naših prijateljev kupujemo stvari, ki jih le ti ne potrebujejo! Iskreno, na kupe takih daril je dobil moj otrok in verjetno sem večkrat tudi sama komu kupila kaj popolnoma neuporabnega. V stiski s časom in ko zmeraj ne moremo vedeti, kaj si nekdo želi ali potrebuje, se to pogosto zgodi. Rezultat je zapravljanje denarja. Kaj če bi posebej ob takih priložnostih podarjali rabljena oblačila, igrače, knjige...? Tudi pri sladkarijah moramo varčevati in premisliti. Saj sami veste, kako veliko sladkarij dobi vaš otrok na dan njegovega rojstnega dneva, ali ob vsakem novem obisku nekoga. Eno je pozornost, ki se je vsak otrok resnično razveseli, in tega jim ne smemo odvzeti! - Drugo pa je nesmiselnost količine prinesenega.

<

In kako varčujete v vaši družini? Imate kak zanimiv in uporabe nasvet tudi za druge?

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      08.03.2013 ob 19:45 homandir gost

      pa ka ste vsi zbisneli , pod 11 . je pa sigurni ,,, če dobijš plačo , pa po kelki mejscaj ,,,, tou je napijsano za JU

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.