https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

»Mladi ste se znašli pred zidom, ki ga boste brez pomoči celotne družbe težko preplezali«

28.05.2012 ob 13:53  

V sklopu projekta EVROPA 2020 smo v POM-KLEPETU v živo na Pomurec.com gostili mag. Petra Debeljaka, direktorja Urada Republike Slovenije za mladino.


Postavljali ste mu lahko vprašanja na temo Mladi in mobilnost. Pobuda Mladi in mobilnost zajema celovite ukrepe na področju izobraževanja in zaposlovanja mladih v Evropi. Začela se je leta 2010 in je del nove strategije Evropa 2020.

Debeljak: Na trgu primanjkuje povpraševanja, kar na mlade povečuje pritisk

Na eno izmed perečih vprašanj, povezanih z mladimi, ki se je glasilo "Če je včasih bilo pomanjkanje visoko kvalificiranega kadra, ker študij ni bil tako dostopen, je situacija zdaj povsem obrnjena, polno je mladih z diplomami, pomanjkuje pa tehničnih poklicev, ki se pridobijo z le srednjo šolo. Bo to bolonjska reforma še poslabšala, oziroma kaj je rešitev, da bi se to uredilo?", je direktor Urada RS za mlade odgovoril:

"Res je. Pred 10 leti je veljalo, da ima posameznik z izobrazbo 3x boljše možnosti za zaposlitev. Danes temu ni več tako. Menim, da na generalni ravni preveč pozornosti posvečamo vprašanju zaposljivosti glede na profil, kompetenčni okvir posameznika in podobno. Resnica je drugje. Enostavno primanjkuje povpraševanja, kar v kombinaciji z generacijami, ki imajo stabilne oblike zaposlitev povečuje pritisk na tiste, ki so v čakalnici. Torej na mlade."

PREBERI CELOTEN KLEPET- TUKAJ

----------------------------------------------

Slovenija je s 1. majem 2004 postala članica Evropske unije.

Klepet je sestavni del finančne podpore programa, s katerim želi slovenska vlada prispevati k obveščenosti, razumevanju in javni razpravi o članstvu v EU ter o vseh posledicah članstva za življenje slovenskih državljanov in državljank. 

Program obveščanja izvaja Urad vlade RS za komuniciranje.

http://evropa.gov.si

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.