https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Prekmurski gasilski vodja prejel odlikovanje predsednika Türka

29.05.2012 ob 9:30  

Predsednik republike Danilo Türk je z zlatim redom za zasluge odlikoval Gorsko reševalno zvezo Slovenije za izjemen prispevek k varnosti državljanov v gorah in dolgoletnega predsednika Gasilske zveze Slovenije Ernesta Eöryja za uspešno vodenje gasilcev. Za požrtvovalno humanitarno pomoč otrokom je z redom za zasluge odlikoval Anito Ogulin.


Predsednik Türk je ob nagovoru izpostavil, da živimo v času, ko mnogi govorijo o krizi vrednot. "Gotovo velja, da je v današnjem času prišlo do določene etične izpraznjenosti, ne samo pri nas ampak v Evropi in v svetu." Dodal je, da je etičnost postala manj cenjena in manj poudarjena kot nekoč.

Ernest Eöry (drugi z leve), foto: Tina Kosec/STA

Poudaril je, da nimajo prav tisti, ki mislijo, da je pri nas prišlo do neke globoke krize vrednot, ki nas je paralizirala. To po njegovem govorijo samo tisti, ki ne vidijo organizacij in plemenitih ljudi, ki nam kažejo pot in odgovore na vprašanje kakšni angažmaji so v družbi potrebni, da bomo lahko govorili o slovenski družbi kot družbi, kjer se etičnost ceni, kjer je nesebična pomoč sočloveku dragocena in kjer je vse to skupaj bistvena prvina naših pričakovanj. "Današnji odlikovanci vse to simbolizirajo," je še dodal Türk.

Kdo je Ernest Eöry?

Ernest Eöry iz Hodoša je s skoraj dvajsetletnim vodenjem Gasilske zveze Slovenije močno zaznamoval slovensko najstarejšo prostovoljno organizacijo. Kot so zapisali v obrazložitvi nagrade, je skupaj s sodelavci znal povezati in obogatiti najboljše iz dolge in uspešne tradicije slovenskega gasilstva z novimi znanji, tehnologijami in novo miselnostjo, kakršno zahteva sedanji čas. Posebej se je zavzemal za množično vključevanje ljudi v gasilsko organizacijo, zlasti mladih in žensk, in za uspešno izobraževanje in usposabljanje gasilcev. Hkrati ni mogoče spregledati njegove dejavne vloge pri oblikovanju in uveljavljanju politike Slovenije do narodnostnih manjšin, je med drugim zapisano v utemeljitvi.

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.