https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GOSPODARSTVO

Vlada Janeza Janše prihaja na obisk v gospodarsko šibko Pomurje

29.05.2012 ob 14:10  

Vlada bo danes in v sredo na obisku v Pomurju, kjer se bo ministrska ekipa srečala s številnimi gospodarstveniki. Pomurske podjetja so lani sicer izboljšala rezultate, vendar še vedno zaostajajo za slovenskim povprečjem. Regija ima največjo stopnjo brezposelnosti v Sloveniji, skoraj 20-odstotno, plače pa so 15 odstotkov pod slovenskim povprečjem.


Lanska povprečna bruto plača v Pomurju je namreč znašala 1325 evrov, slovensko povprečje pa je znašalo 1524 evrov. Kot je za STA povedal direktor Pomurske gospodarske zbornice Robert Grah, imajo pomurske družbe že nekaj let zapovrstjo ugodnejše kazalnike donosnosti, kot so v državi, še vedno pa je precejšen razkorak pri temeljnih kazalnikih produktivnosti in dodane vrednosti.

Vlada prihaja v Pomurje, ki ima najvišjo brezposelnost v državi (foto: Tamino Petelinšek/STA).

V Pomurju tako za slovenskim povprečjem zaostajajo pri prihodkih na zaposlenega za 32,8 odstotka, pri neto dodani vrednosti za 31 odstotkov, pri bruto plači pa za 19,3 odstotka. Neto dodana vrednost na zaposlenega v Pomurju je bila lani 25.879 evrov (predlani 25.799 evrov), slovensko povprečje pa je 37.512 evrov (predlani 36.044 evrov).

Bruto plače v pomurskem gospodarstvu za skoraj 300 evrov nižje od slovenskih

Delavci v gospodarskih družbah so v Pomurju lani v povprečju dobili 1143 evrov bruto plače, povprečje v Sloveniji pa je 1416 evrov bruto.

Spodbuden pa je po Grahovih besedah podatek, da se je blagovna menjava med Pomurjem in tujino v letu 2011 povečala za 17 odstotkov in je dosegla 1,1 milijarde evrov, kar dokazuje, da se podjetja vendarle usmerjajo v tujino. So pa zaradi spremembe zakonodaje v zadregi tisti, ki so kupili zemljišča v obrtno-industrijskih conah, saj morajo zdaj še enkrat plačati spremembo namembnosti zemljišča, kar jih odvrača od gradenj.

Po podatkih Agencije RS za javnopravne evidence in storitve (Ajpes) je bilo v letu 2011 v Pomurju 1669 poslovno aktivnih družb, ki so ustvarile za skoraj 1,957 milijarde evrov prihodkov, po pokritju davka od dobička pa si izkazale neto čisto izgubo v višini 715.000 evrov. Največji vpliv na izboljšanje poslovanja imajo delovno intenzivne predelovalne dejavnosti. K izboljšanju rezultata so največ prispeval velike družbe, najbolje pa so poslovale majhne družbe.

V Pomurju največ brezposelnih v državi

Pomurske družbe so kapital povečale za 13 odstotkov, obseg zadolževanja pa za 11 odstotkov. Pri virih financiranja se je povečal delež lastnih virov, tako da so imele konec lanskega leta pomurske družbe na vsakih 100 evrov kapitala 156 evrov dolga, na koncu leta 2010 pa 158 evrov.

Pomurske družbe predstavljajo 2,9 odstotka vseh podjetij v Sloveniji, zaposlujejo 3,7 odstotka vseh slovenskih delavcev, ustvarijo pa 2,5 odstotka vseh prihodkov podjetij v Sloveniji.

Po podatkih iz minulega meseca je nekoliko boljša tudi pomurska statistika o zaposlovanju. Konec aprila je bilo na zavodu za zaposlovanje prijavljenih 8815 brezposelnih, kar je devet odstotkov manj kot konec lanskega leta, v primerjavi z aprilom lani pa se je brezposelnost znižala za skoraj petino.

Po besedah direktorice območne službe zavoda za zaposlovanje Murska Sobota Cvetke Sreš se je pri njih brezposelnost glede na lanski april v državi najbolj znižala, in to za 10,4 odstotka, kljub temu pa je stopnja registrirane brezposelnosti še vedno 19,2-odstotna in s tem najvišja v državi. V Sloveniji znaša povprečna stopnja brezposelnosti 12,4 odstotka.

V prvih štirih mesecih letošnjega leta so delodajalci na zavodu za zaposlovanje iskali 2575 delavcev, kar je manj kot lani; iz evidence brezposelnih pa se jih je zaposlilo 2140.

    Komentarji

    1. gost
      29.05.2012 ob 14:53 sramota gost

      Bruto plače v pomurskem gospodarstvu za skoraj 300 evrov nižje od slovenskih! SRAMOTA PA MI NE ŽIVIMO V ISTI DRŽAVI!!! SRAMOTA!!!!!

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      29.05.2012 ob 21:18 školnek gost

      šenke se napigejo pa nagejo.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.