https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Srednja Bistrica: Oče in sin vložila 15 tisoč evrov in bencinarja spremenila v električni avto

Srednja Bistrica, 01.06.2012 ob 7:20  

V zadnjih dneh se po Pomurju vozi komaj slišna bela Corsa. Damir in Jožef Horvat iz Srednje Bistrice sta si jeseni zadala izziv in majhnega Opla predelala iz bencinskega na električni motor.


Ideja o predelavi se je v avtomehanični delavnici na Srednji Bistrici porodila lani jeseni, kar hitro pa sta Damir Horvat in njegov oče Jožef resno pristopila k uresničevanju zadanega izziva. Kot nam je povedal Damir, je bilo najprej potrebno pridobiti številna znanja. Po izobraževanju v Mariboru, ki sta se ga udeležila meseca novembra, in predelani številni literaturi pa je po novem letu prava akcija v delavnici tudi stekla.

Vse zadeve delovale v prvo

10 let stari, a dobro ohranjeni Opel Corsi je bilo najprej treba odstraniti komponente za bencinski del avtomobila (motor, hladilnik, avspuh…), obenem pa nabaviti električne komponente (baterije, električni motor, regulatorje za motor). Potrebne dele sta dobila v Sloveniji, nekaj pa tudi na Kitajskem in v Ameriki. Pri tem jima je veliko svetoval in pomagal Andrej Pečjak, voditelj izobraževanj, ki se dobro spozna na predelavo avtomobilov na električni pogon. Ko so bile komponente dostavljene, pa so se začeli »poigravati«. Dele je bilo potrebno namestiti in medsebojno povezati (namestiti baterije, povezati elektromotor na menjalnik), pri tem pa Damir poudari, da so imeli kar veliko srečo, saj so vse zadeve delovale v prvo.

Popoldansko delo v delavnici in delovni vikendi so se obrestovali in tako je bila po slabih štirih mesecih vloženega truda predelana Corsa pripravljena za cesto. Prve preizkusne vožnje so potekale po domači Bistrici. Na kakšno daljšo turo se Horvatova fanta z njo za zdaj še nista odpravila, je pa že prevozila pomursko turo med Lendavo, Ljutomerom in Mursko Soboto.

Za 100 km le 1,5 evra

Predelana Horvatova Corsa lahko doseže hitrost do 130 km/h in ima 30 kW moči. Kot nam je povedal Damir, je prva prednost predelanega avtomobila v tem, da ne troši bencina. Elektrika je dosti cenejša, saj z 1,5 evra lahko prevoziš 100 kilometrov.  Je pa avto zaradi električnega pogona dosti bolj ekološki. Tak avtomobil praktično ne zahteva vzdrževanja, njegova posebnost pa je tudi v tem, da se motorja skorajda ne sliši.

Slabosti?

Ko je avto napolnjen, lahko v enem šusu prevoziš 130 do 140 km, nato je potrebno polnjenje, pove Damir, domet pa je pozimi zaradi nižjih temperatur in posledično hitrejše porabe baterij, tudi manjši. Da se izpraznjena baterija do konca napolni, je potrebnih okoli šest ur polnjena. Zaradi podobnega razloga so se Horvatovi v predelanem avtu tudi odpovedali klimi. Elektrika, ki bi jo porabila klima, bi namreč domet avtomobila zmanjšala za okoli 15 odstotkov.

Namesto bencina rabiš le kabel in vtičnico

Za polnjenje avtomobila rabiš le kabel in navadno vtičnico, polnijo ga lahko torej praktično povsod. Da ne bi avtomobil po poti ostal brez pogonskega sredstva, ker rezervnih baterij ni, pa lučka v avtu avtomatsko opozori, ko kapaciteta baterij pade na 20 odstotkov.

Najdražje so baterije

V predelavo avtomobila sta vložila okoli 15.000 evrov, ur dela ne prištevata. Sredstva so šla večinoma iz lastnega žepa, a Damir trenutno upa na odobritev subvencije v višini 20 % vloženih sredstev s strani države. Največ, kar 8.000 evrov, je šlo za baterije, ki pa so po besedah Damirja trenutno najsodobnejše na trgu. Proizvajalec baterij garantira 2000 ciklov polnjenja, kar pomeni, da je njihova življenjska doba minimalno 200.000 km.

Nekaj končnih fines je sicer še potrebno opraviti, potrebujejo še merilec porabe, da si bodo upali tudi na daljšo pot.

Horvatova vam avto lahko predelata v mesecu dni

Prve predelane Corse ne namerava prodati, pravi Damir. Rabil ga bo predvsem za lastne potrebe in pa kot promocijo za svoje delo. Bi pa sprejel podobno ponudbo za predelavo drugih avtomobilov. Za predelavo podobne Corse bi po lastnih ocenah sedaj v domači delavnici potrebovali mesec dni. Zanimanja za predelavo je kar precej, je pa zadeva finančno trenutno še dokaj velik zalogaj, tako da na prvo pravo ponudbo z očetom trenutno še čakata.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      01.06.2012 ob 10:20 Tom gost

      Kako pa je z homologacijo?

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      01.06.2012 ob 10:53 Rozika gost

      Verjetno zelo komplicirano - uradniki pač

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      01.06.2012 ob 13:56 jaz gost

      Mojstra vsaka čast,še en dokaz od nešteto njih,da sta res stručnjaka in prava mehanika

      12 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      01.06.2012 ob 19:37 Miha gost

      Bravo, Horvatovi dečki - kapo dol!

      9 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      01.06.2012 ob 19:42 zoki gost

      Glede homologacije in registracije bi moralo biti precej preprosto. Kako je v praksi ne vem. Tu je zakon: http://www.eavto.si/index.php/zakon-o-e-vozilih . Je par banalnih zahtev, drugače pa je zelo preprosto. Registracija pa je tudi precej cenejša od klasičnega vozila.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      01.06.2012 ob 19:49 Böltinčar gost

      Vsaka čast ;)

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      01.07.2012 ob 17:52 toni gost

      Čestitam prava majstra!

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.