https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Ministrstvo razmišlja o združevanju nekaterih šol

05.06.2012 ob 21:59  

V Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (Sviz) opozarjajo na informacije, da naj bi pristojno ministrstvo pripravljajo obsežnejše združevanje in ukinjanje srednjih šol. Zato ministra Žigo Turka pozivajo, naj ministrstvo "preneha s konspirativnimi aktivnostmi" ter naj z nameravanimi združevanji šol takoj seznani javnost.


V zadnjih dneh namreč na Sviz prihajajo informacije, da ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport pripravlja obsežnejše združevanje in ukinjanje srednjih šol. O tem socialni partnerji, dijaki in starši niso neposredno obveščeni, kar po opozorilih Sviza pred koncem šolskega leta vnaša nemir med učitelje in zaskrbljenost zaposlenih za delovna mesta.

"Funkcionarjem ministrstva očitno ni mar, kako novice o ukinjanju posameznih šol vplivajo na delo ob zaključku šolskega leta," so zapisali v Svizu, kjer opozarjajo, da celo ravnatelji šol, ki naj bi jih združevali, o tem niso obveščeni. "Vsiljuje se občutek o vrnitvi 70. let prejšnjega stoletja in starih partijskih časov, ko so se v zaprtih krogih pripravljale spremembe, ki so čez noč spreminjale usodo ljudi," so še zapisali.

Sindikati želijo sodelovati

Ministra Turka zato pozivajo, naj z nameravanimi združevanji šol takoj seznani slovensko javnost, zaposlene v šolah, dijake in njihove starše. Sindikat ministra tudi poziva, naj zagotovi vključitev in sodelovanje sindikatov zavodov pri morebitnem uvajanju sprememb, naj izvede obvezna posvetovanja pred posegi v šolsko mrežo ter naj omogoči zainteresirani javnosti, da se do nameravanih sprememb opredeli.

Obenem ministrstvo še pozivajo, naj zagotovi, da med poletnimi počitnicami ne bo poskušalo uveljavljati sprememb standardov in normativov v šolah in vrtcih.

Na ministrstvu pa so za STA potrdili, da razmišljajo o združitvah nekaterih šol, o čemer naj bi bile šole, ki jih to zadeva, že obveščene. Kot pravijo, se zaradi združevanja ne bo zmanjšalo število učiteljev, pač pa bo "kakšen ravnatelj manj". Pojasnili so še, da sta načrtovani dve selitvi srednjih šol, od tega ena zaradi potresne varnosti, druga pa zato, ker je šola "napol prazna".

STA

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.