https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Regijska konferenca »Problematika alkohola v Pomurju«

Murska Sobota, 07.06.2012 ob 12:02  

Glede na to, da alkohol predstavlja v Sloveniji še vedno enega ključnih javno zdravstvenih problemov, je danes Zavod za zdravstveno varstvo Murska Sobota pripravil regijsko konferenco na temo problematike alkohola v Pomurju.


Na regijski konferenci Problematika alkohola v Pomurju so zbrani izvedeli o sami alkoholni politiki v Sloveniji, razširjenosti uživanja alkohola v Pomurju, družbenih in kulturnih vidikih uživanja alkohola, problem uživanja alkohola z vidika duhovnosti, prometni varnosti v povezavi z alkoholom, problematiki uživanja alkohola v lokalni skupnosti in pa tudi v Medžimurski županiji, izvedeli pa so tudi o sani vzgoji za zdravje na Srednji zdravstveni šoli Murska Sobota in slišali še o primeru dobre prakse  program »Otroci za varnost v prometu«.

V letu 2009 10,5 litrov popitega alkohola na odraslo osebo

Čeprav se je stanje v Sloveniji v zadnjih dvajsetih letih do leta 2005 izboljšalo in je količina popitega alkohola bila znatno manjša, znašala je 10,3 litrov popitega alkohola na odraslo osebo (nad 15 let), se je meja do leta 2009 spet malo dvignila in znašala 10,5 litrov popitega alkohola na odraslo osebo. "Slovenija je med prvih sedem držav z najmanjšim uživanjem alkoholnih pijač pri moških," je pojasnila Vesna Kerstin Petrič iz Ministrstva za zdravje, ki je med drugim opozorila tudi na problematiko alkohola med mladimi, predvsem na maturantskih izletih in maturantskih paradah.

Stanje prometne varnosti in alkohola se je izboljšalo

Kerstin Petričeva je predstavila tudi problematiko bolezni, predvsem ciroze jeter in pa same smrtnosti. "V letu 2009 je zaradi alkohola umrlo 841 ljudi, kar pomeni 4,5 % vseh smrti. Ne pozabimo pa niti na nasilja v družini in prometno varnost. Čeprav tukaj moramo poudariti, da se je stanje glede prometne varnosti in prometnih nesreč pod vplivom alkohola zmanjšalo, saj smo pred dvemi leti beležili katastrofalne podatke, lani pa je takih nesreč bilo le še petina," je pojasnila Kerstin Petričeva.

Alkohol tudi ekonomsko breme

Ko govorimo o alkoholu, ne smemo pozabiti, da alkohol pomeni tudi veliko ekonomsko breme. Torej ne govorimo samo o zdravstveni problematiki, ampak tudi o ekonomski in širši družbeni problematiki. "Čeprav ima Ministrstvo za zdravje strategije za alkoholno politiko, se država glede nacionalnih programov ne more opredeliti. V času krize bi morali gledati na alkoholno politiko, in sicer tako, da je čim bolj učinkovita in izvedena s čim manj denarja," je pojasnila Kerstin Petričeva in dodala, da je alkoholna politika v Sloveniji bila vedno odvisna od tega kaj se dogaja drugje v Evropi.

Dvig trošarin za zmanjšanje količine popitega alkohola

Kerstin Petričeva je, medtem ko je navzočim pojasnila kaj bi država še lahko naredila, omenila, da je dvig trošarin pomemben faktor za zmanjšanje alkohola. "Dokazano je, da dvig trošarin povzroči zmanjšano uporabo popitega alkohola. Torej ne gre se samo za to, da država hoče več denarja, ampak želi zmanjšati količino popitega alkohola." Po mnenju Kerstin Petričeve pa manjka tudi program zagovorništva učinkovite alkoholne politike, premalo pa je tudi povezovanja z mednarodnimi organi.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija