https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Projekt Energo optimum se kmalu zaključuje

15.05.2012 ob 19:21  

Lokalna energetska agencija za Pomurje kot vodilni partner, konec meseca maja zaključuje tri letni projekt Energo optimum.

Projekt je sofinanciran iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj v okviru Operativnega programa Slovenija – Madžarska 2007-2013. V projektu sodelujejo še trije partnerji, s katerimi smo vsebinsko in teritorialno razdelili naloge ter obveznosti in sicer E-zavod iz Ptuja, Pomurski tehnološki park iz Murske Sobote in Energia Ügynökség Fejlesztési és Szolgáltató Közhasznú Társaság iz Madžarske. 

Ena izmed končnih aktivnost projekta je organizacija dogodka v sredo 30. maja v Moravskih Toplicah in sicer delavnica »Energetski pristopi v javnem sektorju«. Glede na aktualno problematiko in perečo tematiko varčevanja v javnem sektorju, organiziramo ciljno usmerjeno delavnico za predstavnike javnega sektorja. Zajete so teme od financiranje energetskih projektov preko javno zasebnega partnerstva v Sloveniji (pogodbeno zagotavljanje prihrankov energije), energetske sanacije zgradb, javne razsvetljave ter druge občinske infrastrukture preko javno-zasebnega partnerstva in do predstavitve korakov do kvalitetne tehnične dokumentacije, ekonomskih študij ter potrebnih pravnih aktov ter ostale dokumentacije. 

Cilji projekta 

Osnovni cilje projekta je vzpostavitev čezmejnega razvoja, izvajanje pilotnih pristopov in projektov na področju učinkovite rabe energije s posrednim ciljem spodbujanja rabe obnovljivih virov energije. V okviru tega, je bil zagotovljen prenos dobrih praks in konceptov, čezmejno sodelovanje na področju učinkovite rabe energije, ki v kontekstu projekta vključuje gospodinjstva, javne stavbe in gospodarstvo, kar v vseh treh sektorjih omogoča prerazporejanje privarčevanih kapacitet na primernejše in učinkovitejše ukrepe. 

Prvi koraki v okviru projekta so bili usmerjeni v analizo stanja in obdelavo podatkov, katerim je sledila  priprava čezmejne strategije energetske učinkovitosti območja. Z namenom doseganja različnih ciljnih skupin so bili pripravljeni povzetki za sektorje (gospodinjstva, javne stavbe in gospodarstvo) ter na podlagi teh povzetkov pripravljena (e-)priporočila. Prav tako je bil izvedene pilotna kampanja »Naredi sam« v javnem sektorju, ki je bila usmerjena v doseganje energetske učinkovitosti stavbnega pohištva in instalacij. 

Pripravljeni kurikulumi in izvedena pilotna usposabljanja ciljnih skupin za doseganje ustrezne usposobljenosti. Identifikacija primernih vsebin in vzpostavitev mobilne razstave ter vzorčne hiše na temo energetske učinkovitosti z izvedbo presentacij. 

CEEA (crossborder energy efficient area) – pripravljen koncept čezmejne energetsko učinkovite regije, ki sloni na pilotnih pristopih reševanja nastale situacije, kot so IR termodiagnosticiranje stavb, analize energetske učinkovitosti v gospodarstvu, prikazu ukrepov na virtualnem modelu stavbe, vzpostavitvi baze za obveščanje, pripravi različnih promocijsko - ozaveščevalnih produktov in vzpostavljenem interaktivnem svetovalnem centru.

Vsekakor lahko v okviru projekta govorimo o širših ciljnih skupinah, ker se učinki diseminirajo na različne ciljne skupine, ki jih projekt prav tako zajema. V okviru gospodinjstev so to prebivalci vseh štirih regij, ki namenjajo precejšen delež finančnih sredstev za energijo. V okviru javne uprave so to predstavniki občin - župani, vodstvo občin, predstavniki javnih ustanov. Pri gospodarstvu pa gre za nabor naključnih podjetij na osnovi katerih se je pripravila analiza ter šele učinki analize kot rezultat in so namenjeni široki uporabi v gospodarstvu, kot smernice in navodila za energetsko učinkovitost v gospodarstvu. 

Uporaba rezultatov projekta -  trajnost  

Ker je sama priprava projekta temeljila na dopolnjevanju kapacitet in kompetenc partnerjev za posamezne sfere in območja, ki so vključena, je bilo tako nastavljeno tudi izvajanje projekta. Skupno izvajanje projekta s strani vseh partnerjev, je bilo ključnega pomena za izvedbo aktivnosti, na drugi strani pa je tudi bila pomembna skupna izvedba vseh aktivnosti in vzajemno sodelovanje pri različnih aktivnosti vseh partnerjev zaradi ojačanja notranjih kapacitet vključenih organizacij. 

Trajnost projekta in projektnih rezultatov je zagotovljena na podlagi rezultatov projekta, kot npr:

  • implementacija čezmejne energetske strategije, ki se odraža na povečanju energetske učinkovitosti čezmejne regije;
  • nadaljnji izvedbi razvoj programov usposabljanj;
  • implementaciji ukrepov, ki bodo izhajali iz koncepta čezmejne strateške regije;
  • vzorčna E-plus hiša bo tudi po zaključku projekt na razpolago za interesente;
  • delovanje internetne strani po zaključku projekta, kjer so objavljeni izdelki projekta;
  • priprava in diseminacija 16.000 e-vizitk projekta z naloženo aplikacijo e-hiška. 

Čas po zaključku projekta 

Skupno osebje je skrbela za koordinacijo in nadzor / evalvacijo nad projektnimi aktivnostmi in finančnimi učinki projekta in sicer s strani vodilnega partnerja. V vseh drugih fazah ni prihajalo do podvajanja osebja in je vsak partner prioritetno pokrival svoje geografsko območje (npr . Pomurje) oziroma sfero, ki je vključena v projekt (gospodarstvo). V vsakem primeru pa je razvoj skupnega osebja pomembnem za nadaljevanje partnerskih pristopov po zaključku projekta, vendar pod tem vidimo kot skupno osebje projektni team, ki skrbi za implementacijo aktivnosti v okviru različnih programskih okvirjev, kot nadaljevanje ali pa nadgradnjo projektnih aktivnosti. 

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.