https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Kako se dela v pomurskih lokalih in kakšen odnos imajo delodajalci do študentov

15.06.2012 ob 10:55  

Pred kratkim smo objavili pismo razočarane mame, ki je omenila nedopustljiv odnos nekaterih delodajalcev do študentov ter opisala zgodbo, ki se je pripetila njeni polnoletni hčerki. Mi smo o mnenju in stališču delodajalcev povprašali tudi v nekaterih pomurskih lokalih.


V današnjem kriznem času, ko primanjkuje služb in plače niso ravno navdihujoče, je težko preživeti in se moramo boriti za vsak svoj zaslužen evro. Tega pa se zavedajo tako razočarana mama, ki, kot je navedla, sama preživlja študentko, kot delodajalci v pomurskih lokalih.

Problem: odnos delodajalca do študentov in manjko zaloge

Razočarana mama je v pismu navedla nedopustljiv odnos nekaterih delodajalcev do študentov in omenila problematiko zaloge, ki jo je hčerka morala plačevati vsak teden, brez, da bi dobila zasluženo plačo. V pomurskih lokalih so podali svoje stališče in odnos, ki ga imajo tako do študentov kot do redno zaposlenih, naloge študentov, ki bi jih naj opravljali, pojasnili pa so tudi omenjen manjko zaloge.

Kdo naj odgovarja za manjko zaloge?

V pomurskih lokalih so nam pojasnili, da je zaloga in njen manjko stvar vsakega delodajalca, torej se sam odloči kako bo primanjkljaj zaloge reševal. Ponekod imajo tedenske popise zaloge in v primeru manjka le to povrnejo tako redno zaposleni kot študentje. Z vsem tem so posamezniki ob začetku seznanjeni in podpišejo pravilnik, ki se upošteva v posameznem lokalu. S tem, da ta pravilnik podpišejo, izrazijo svoje strinjanje in ob primeru manjka zaloge le to tudi brez problema povrnejo. Ob enem pa tudi pričakujejo, da bodo dobili svojo plačo, ki je datumsko določena.

Torej v primeru gostinskega lokala, ki ima tak način in tedenski popis zaloge, bo delodajalec skupaj z zaposlenimi to opravil npr. vsako nedeljo. Vemo, da je ravno ob vikendih v lokalih največ ljudi, zgodi se tudi več zmot kot sicer in če npr. manjka deset piv, bo to moral nekdo plačati. V tem primeru se, torej ob predhodnem podpisu pravilnika, manjko porazdeli med vse zaposlene v lokalu, tako študente kot redno zaposlene.

FOTO: sxc.hu

V primeru, če za manjko zaloge odgovarja le delodajalec, ki za le-to pravzaprav ni kriv, ker ne dela on narobe, ne pozabi računat on, svojim prijateljem ne naroča pijače na »račun hiše«, se lahko zgodi, da bodo zaposleni v takem lokalu to izkoriščali in bo manjko zaloge iz tedna v teden naraščal, delodajalec bo iz tedna v teden imel večje stroške, posledično pa bo njegov lokal propadel.

Pojavlja se torej vprašanje, kdo naj odgovarja za manjko zaloge, ki se pojavi v posameznem lokalu. Ali delodajalec, ki pri tem ni nič kriv? Ali zaposleni, ki so ta manjko pravzaprav ustvarili?

Naloge redno zaposlenih kot študentov v lokalih so podobne, celo enake!

Vsak delodajalec pomurskih lokalov hoče v svojem lokalu imeti le najboljše zaposlene. Torej take, ki delajo z voljo, so komunikativni, prijazni do gostov, poskrbijo za čistočo, tudi za polne hladilnike in seveda take, ki bodo imeli dober odnos tako z delodajalci kot z ostalimi zaposlenimi (le dober team lahko poskrbi za še več gostov). In dober natakar ni vsak tisti, ki je končal gostinsko šolo, ampak tisti, ki dela z voljo, ne samo za denar in ima prakso, se je pripravljen učiti in to delo opravlja s srcem.

Delodajalec z vsemi zaposlenimi izvaja sestanke na tedenski, mesečni ravni oz. po potrebi, kjer lahko vsak izrazi svoje mnenje, svoje nestrinjanje oziroma strinjanje. Tako, da je vsak posameznik seznanjen kaj se v lokalu, kjer je zaposlen dogaja, kako se dela in kako je s plačili ter datumi plačil.

Kako je s plačili v pomurskih lokalih?

Po povpraševanju po pomurskih lokalih povsod izvedejo plačila na točen datum, ponekod pa posameznike, ki delajo več, so torej pripravljeni priskočiti na pomoč tudi izven delavskega časa in se še posebej izkažejo, delodajalci tudi nagradijo.

Če je npr. mesečna plača 15. v mesecu, bo delodajalec poskrbel, da bo plačilo izvedeno na ta datum. Svojo zasluženo plačo pa bo dobil tako redno zaposleni kot študent. V primeru, ko delodajalec zaposlene ne bo mogel plačati točno na zmenjen datum pa bo sklical sestanek in zaposlene s tem seznanil, plačilo pa izvedel, ko bo le mogoče. Če posameznik začne z delom nekje v sredini meseca, se, kot so nam pojasnili delodajalci, študent in delodajalec zmenita kako se bo izvedlo plačilo. Ali se bo preneslo v drug mesec ali pa študent izrazi željo, da bi imel tako rekoč polovično plačo takoj. Pri vsem tem gre torej za stvar dogovora študenta z delodajalcem.

Z marljivim delom do mesečne plače

V pomurskih lokalih se torej pričakuje dober odnos tako delodajalca do zaposlenih kot zaposlenih do delodajalca in med samimi zaposlenimi, prijaznost, marljivost, vestnost in pa seveda čim manj napak pri samem delu. Vse to pa se potem študentu in redno zaposlenim povrne z mesečno plačo.

 

Preberite si tudi:

Razočarana mama: Odnos nekaterih delodajalcev do študentov ni dopustljiv

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      15.06.2012 ob 12:00 eden gost

      To kaj pravijo gostinci velja za idealni svet, kak pa je v realnem? verjetno malo drugače!

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      15.06.2012 ob 12:59 žalostno gost

      Jah! Tak je tau naše študentsko delo:) Takšni odnosi so že bili od nekdaj. Ampak folk je pač tiho. Meni marsikateri za težko delo neje plačo vse....pa ka njemi sploj lejko. Te študentske organizacije pa servise bi trbelo doj podrejti! Za norca majo študente in ostale!

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      15.06.2012 ob 17:51 , gost

      V Prekmurju imamo precej takih študentov, ki še znotraj faksa niso videli..podaljšujejo si status, za kar plačajo cca 100 € in veselo delajo preko študentskega servisa pri raznih delodajalcih in s tem odžirajo kruh marsikateremu nazaposlenemu, ki bi rad delal, pa ne more do dela, ker delodajalcu ugaja to, da mu delajo študentje, za katere nima dajatev in prispevkov. To jim omogoča naša gnjila država.

      3 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      16.06.2012 ob 9:02 Gost 1 gost

      Ka tej članek je prepijsane iz učbenikov ? Ka praksa nam kaže drujgo sliko-na žalost še slabšo...

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.