https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

OSTALI ŠPORTI

Motokros: Za Klemna Grčarja na svetovnem prvenstvu navijali tudi prleški navijači

Orehova vas, 14.6.2012  

V Radizelu se je minuli vikend odvijala šesta dirka svetovnega prvenstva MX3 in peta dirka svetovnega prvenstva za ženske v motokrosu WMX. Kljub težkim vremenskim razmeram je bila proga dobro pripravljena, organizatorji pa so na prizorišče privabili mnogo obiskovalcev ter navijačev.


Enaindvajsetletni Klemen Gerčar, najmlajši motokrosist tekmovanja MX3, je poskrbel, da je v Orehovi vasi prvič v zgodovini zaigrala slovenska Zdravljica v čast zmagovalcu, saj je v obeh dirkah prepričljivo prehitel svoje izkušenejše tekmece. V zgodovino se je zapisal z zmago in tako svojim navijačem pokazal, da upravičeno zaupajo v njegove sposobnosti. Klemen Gerčar je z dvojno zmago in maksimalnim izkupičkom točk, postal prvi slovenski motokrosist, ki je zmagal na dirki za svetovno prvenstvo.

Klemen s svojimi navijači iz Prlekije

Organizatorji je cel vikend nagajalo močno deževje, ki jim je oteževalo dela na progi. Že v soboto na prostem treningu in na kvalifikacijski tekmi je bilo jasno, da bo vreme krojilo potek dirke. Slovenski predstavniki so se izkazali že na kvalifikacijah in dosegli izjemen uspeh. Med najboljših deset se je uvrstilo kar pet Slovencev. Najhitrejši je bil Matevž Irt, Klemen si je privozil četrto mesto, domačin Sašo Kragelj je pristal na šestem mestu, Jernej Irt in Rok Bekanovič pa sta bila deveti in deseti.  Zaradi močnega naliva so ženske kvalifikacije prekinili. Med dekleti si je prvi čas pridirkala Italijanka Chiara Fontanesi. 

V nedeljo je dež ponehal. Že na štartu prve dirke MX3 se je pokazala dobra pripravljenost Gerčarja. Klemnu je uspel odličen štart, saj je bil v prvem ovinku že na drugem mestu, takoj za Avstrijcem Walknerjem, vodilnim v skupnem seštevku svetovnega prvenstva MX3. Mladi Slovenec je že v drugem krogu prevzel vodstvo, potem pa pokazal odlično vožnjo in zasledovalce pustil daleč za sabo. Vožnja brez napak je Klemnu proti koncu tekme na zelo težki progi prinesla prednost celih 48 sekund. V drugi tekmi je Gerčar samo potrdil svojo premoč in že z najhitrejšim štartom pokazal, da mu v Orehovi vasi nihče ni kos. Svojo prednost je obdržal do konca ter prepričljivo zmagal s prednostjo 21 sekund pred drugouvrščenim. Z dvojno zmago je tako na domačih tleh pred navdušeno več tisočglavo množico postal absolutni zmagovalec dneva s polnim izkupičkom točk.

V konkurenci ženskega motokrosa je slavila Italijanka Chiara Fontanesi.

Lestvica najboljših 10 MX3 v Orehovi vasi:

1. Gercar, Klemen (SLO, Honda)

2. Walkner, Matthias (AUT, KTM)

3. Schmidinger, Günter (AUT, Honda)

4. Irt, Matevz (SLO, Suzuki)

5. Pyrhönen, Antti (FIN, Honda)

6. Lonka, Lukasz (POL, Honda)

7.Michek, Martin (CZE, KTM)

8. Kragelj, Saso (SLO, Yamaha)

9. Söderberg, Ludvig (FIN, Honda)

10. Pashchynskyi, Mykola (UKR, KTM)

Klemen se je s tem izjemnim dosežkom dvignil do 3. mesta v točkovanju prvenstva, do konca prvenstva pa so še 4 tekme. S to zmago je napovedal še hud boj za točke do konca prvenstva in dokazal, da slovenski motokros premore velik talent in ima svetlo prihodnost.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      17.06.2012 ob 22:47 janez gost

      BRAVOO, čestitam.. to pa je resen dosežek za slovenski motokros!!

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.