https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POLITIKA

Štihec: Murskosoboško koalicijo druži več kot le imenovanje svojih ljudi

Murska Sobota, 27.06.2012 ob 17:09  

Stališča murskosoboškega župana glede odločitev Odbora za nagrade in priznanja ter Komisije za mandatna vprašanja volitve in imenovanja.

Danes je na novinarski konferenci murskosoboški župan Anton Štihec povedal svoja stališča glede predlogov za imenovanja oz. podelitve nagrad Odbora za nagrade in priznanja ter Komisije za mandatna vprašanja volitve in imenovanja. 

Nagrada po politični liniji?

Najprej se je dotaknil odločitve komisije za nagrade in priznanja, da bo za častnega občana predlagala Vladimirja Goldinskega.  V zvezi s to odločitvijo komisije meni, da se nagrada podeljuje po politični opciji, toliko bolj, ker je tudi v lanskem letu za častnega občana bil predlagan in izglasovan član LDS-a, Andrej Gerenčer.  "Ta naslov bi se moral podeliti tistim, ki so pustili neizbrisen pečat in v preteklosti odločilno doprinesli k samemu razvoju in prepoznavnosti naše občine, v nasprotnem se degradira ta naslov.”

Enakega mnenja, da predlog komisije ni najoptimalnejši, je tudi pri predlogih za nagrado “Plaketa Mestne občina Murska Sobota”. “Osebno mislim, da so nekateri kandidati primernejši, kot tisti, ki so predlagani (kar velja predvsem za nagradi častnega občina občine in plakete)”, je v zvezi z odločitvijo komisije povedal župan Anton Štihec in nadaljeval:

"Da je podeljevanje nagrad v domeni LDS-a kaže tudi izbor kandidata za zahvalno listino, ki bi jo naj prejelo Potapljaško društvo M. Sobota, kjer vidno vlogo igra svetnik dr. Mitja Slavinec (LDS). Čeprav spoštujem vse predlagane kandidate, pa ostro nasprotujem, da se je odločanje komisije sprevrglo v politično nagrajevanje", je zaključil župan.

Štihec: Izjava za javnost Mitje Slavinca povod za tiskovno konferenco

V nadaljevanju se je župan dotaknil tudi predlogov za imenovnja s strani Komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja (KMVVI), ki je na zadnji seji zavrnila vse predloge Modre liste Antona Štihca. »Čeprav je predsednik KMVVI-ja dr. Mitja Slavinec v izjavi za javnost, ki je bila tudi povod za današnjo tiskovno konferenco župana, povedal, da delajo po ustaljeni praksi, to ne drži.

"Prakso, ki se je do sedaj skoraj vedno upoštevala, da so predstavniki MOMS v organih MOMS tisti, ki imajo stalno bivališče v MOMS, so mirno poteptali in v nadzorni svet družbe RRA Mura predlagali v imenovanje osebo, ki sploh nima stalnega prebivališča v naši občini (Peter Podlunšek)," je povedal Štihec.

Od Soboških novin do Komunale

Tudi pri imenovanju članov izdajateljskega odbora Soboških novin komisija ni upoštevala dogovora, ki so ga sprejele vse politične stranke in liste v mestnem svetu, da se pri izbiri kandidatov upošteva volilni rezultat dosežen na zadnji lokalnih volitvah.

"Ponovno je prišlo do nagrajevanja tistih svetnikov, ki glasujejo po željah koalicije LDS-SD-SDS. Tako sta svoje mesto v izdajateljskem odboru dobili svetnici Cvetka Škafar in Jasmina Opec, verjetno kot nagrado za všečno glasovanje. Predstavnika Desus-a, ki je peta največja svetniška skupina, pa so mirno spregledali. Prav tako ni bil izglasovan predlog Modre liste za člana v svet Doma starejših Rakičan (predlagan je bil Jože Casar – podžupan). Izglasovana pa je bila svetnica mag. Nataša Horvat (spet LDS)," meni Štihec.

Štihec: Sukič nima primernega znanja o javni infrastrukturi

Sodu dno pa je po besedah župana izbilo imenovanje novega člana v nadzorni svet murskosoboške Komunale. V zvezi z imenovanjem člana SDS-a Ludvika Sukiča, ki je zasedel prosto mesto v nadzornem svetu po odstopu svojega strankarskega kolega Karla Šoša, je Štihec komentiral, da Sukič nima primernega znanja o javni infrastrukturi in da bi bil veliko primernejši kandidat za člana nadzornega sveta Komunale direktor mestne uprave MOMS Bojan Petrijan, ki z javnim podjetjem ves čas tudi sodeluje in zato pozna njegovo delovanje, meni Štihec.

Sumljivi posli na Komunali?

Kadrovski komisiji (KMVVI) je Štihec očital, da jim ni v interesu imenovati v nadzorni svet Komunale Murska Sobota kompetentne ljudi predvsem zato, da bi se prikrila in pod preprogo še naprej pometala sumljiva dejanja v Komunali. Kot primer je navedel razpis Komunale, na katerem so izbrali novega ponudnika za dobavo električne energije. Na koncu so izbrali takega ponudnika, ki je dal slabše pogoje kot so jih imeli pred razpisom s prejšnjim partnerjem, je prepričan Štihec, ki je s prstom pokazal na svetnika SDS. "Za ta razpis je bil odgovoren svetnik Marko Martinuzzi, ki je zaposlen na Komunali in je hkrati tudi član nadzornega sveta tega podjetja."

Župan je omenil tudi, po njegovem mnenju, sumljivo izveden razpis Komunale, po katerem je le-ta oddala posel (cca 24.000 eur) družbi katere lastnik je svetnik mag. Marjan Gujt (LDS). "Korenspodenca med kasneje izbranim ponudnikom (mag. Gujt (LDS) in Markom Martinuzzijem (SDS) jasno kaže na točno določenemu ponudniku prirejen razpis.  Mogoče bodo občanke in občani murskosoboške občine sedaj vsaj malo bolj razumeli, kaj druži nenačelno koalicijo LDS-SD-SDS (poleg seveda imenovanj svojih strankarskih prijateljev ali svetnikov v javna podjetja ali javne zavode). Kot župan sem dolžan po uradni dolžnosti sprožiti vse postopke za ugotovitev odgovornosti," je današnjo tiskovno zaključil župan Štihec.

    Komentarji

    1. gost
      27.06.2012 ob 18:03 z dokazi na plan gost

      Štihec z dokazi na plan.... Cela Slovenija ve, da se je na občini Murska Sobota pod poveljstvom župana Štihca po ugotovitvah računskega sodišča prodajalo zemljišča pod mizo in so se služile provizije.

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      28.06.2012 ob 20:21 gost gost

      Tonček zdaj si pa res preteral.Nemrejo vsi biti pokvarjeni, ti pa poštenak.Kak gre slovenski pregovor? Ne sodi drugih po sebi.

      2 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.