https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Občinski praznik v Radencih: pričetek obnove parka, občinska nagrada tudi Roku Bagarošu

Radenci, 29.06.2012 ob 8:07  

V Radencih so oživljanje zdraviliškega parka simbolično obeležili z zasaditvijo treh dreves, podeljene pa so bile tudi občinske nagrade.


V okviru praznovanja 18. občinskega praznika v Radencih so župan Občine Radenci Janez Rihtarič, izvršni direktor Zdravilišča Radenci Mladen Kučiš in direktor sektorja proizvodnje, tehnologije in investicij v podjetju Radenska Martin Lah z zasaditvijo prvih treh dreves minuli petek simbolično naznanili začetek zasaditve parka v okviru celovite revitalizacije znamenitega zdraviliškega parka v Radencih.

K projektu celovite revitalizacije parka v Radencih, katerega današnja podoba je posledica tudi številnih neurjih, ki so v letih 2008 in 2009 pustošila po parku in z uničenjem okoli 560 dreves povzročila škodo neprecenljive vrednosti, so v začetku lanskega leta proaktivno pristopili Občina Radenci, Zdravilišče Radenci in podjetje Radenska. V okviru tripartirnega sporazuma so se dogovorili o nujnih in nadaljnjih korakih na področju obnove parka ter za enak, tretinjski delež sofinanciranja projekta.

Za predlagani način financiranja so pridobili tudi pozitivno mnenje Ministrstva RS za finance. Projekt, ki zahteva soglasje širše lokalne skupnosti, saj se v parku prepletajo lastništva različnih partnerjev in je nad vsem parkom še vedno vložen denacionalizacijski postopek, so javnosti predstavili na novinarski konferenci oktobra lani, konec meseca maja letos pa so lokalni in širši javnosti v Zdravilišču Radenci predstavili zasaditveni načrt senčnega dela parka in sistem botrstva. Do danes se je povabilu odzvalo šestnajst zlatih botrov, šest srebrnih in štirje bronasti ter sedem zelenih botrov.

Foto: www.radenci.si

Izvršni direktor Zdravilišča Radenci je izrazil veselje nad zasaditivjo prvih dreves v zdraviliškem parku prav v sklopu občinskega praznika. V tej gesti vidi tudi poklon jubileju, ki ga letos obeležujejo v Zdravilišču Radenci: »Mineva namreč 130 let, odkar so naše zdravilišče obiskali prvi gostje. V prvem letu delovanja zdravilišča jih je bilo zgolj 79, danes pa nas obišče več kot 35 tisoč gostov letno iz 12 evropskih držav, ki zaupajo našim strokovnjakom in izjemnim naravnim in zdravilnim danostim. Radencih so namreč eden redkih zdraviliških krajev s kar štirimi naravnimi viri, ki pripomorejo k učinkovitemu zdravljenju bolezni srca in ožilja, obolenja ledvic in sečnih poti, bolezni presnove, revmatskih obolenj in odpravljanju motenj gibalnega sistema.«

Podelili tudi občinske nagrade

V Hotelu Radin je potekala tudi slavnostna akademija občine Radenci, na kateri je župan Janez Rihtarič podelil letošnje občinske nagrade. Priznanja občine Radenci so prejeli Rok Bagoroš za izjemne dosežke v ekstremnem motociklizmu. Marija Erveš za požrtvovalno in predano delo v društveni dejavnosti ter Osnovna šola Radenci za 80 let delovanja. Plaketo občine sta prejela Zdravilišče Radenci za 130 let delovanja na področju zdraviliškega turizma in Zdravko Mavko za izjemne dosežke v atletiki. S pohvalo občine Radenci pa se je župan zahvalil Zdravilišču Radenci in družbi Radenska za partnerstvo pri projektu obnove radenskega parka.

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.