https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Sprejeli rebalans proračuna, največ mnenj kresali o občinskih nagradah, muzah in kadrih

Murska Sobota, 04.07.2012 ob 9:55  

Murskosoboški mestni svetniki so z 22 glasovi za sprejeli rebalans proračuna za letošnje leto, ki med drugim prelaga gradnjo reflektorjev na Fazaneriji v leto 2013.


Kriza je udarila tudi po murskosoboškem mestnem proračunu in s tem investicijah, svari murskosoboški župan Anton Štihec. Robert Celec iz SDS mu očita premalo vidnih projektov. Murskosoboški mestni svetniki so z 22 glasovi za sprejeli rebalans proračuna, ki je po mnenju murskosoboške občinske uprave tako usklajen in uravnotežen na okrog 20 milijonov evrov.

Rebalans je bil sicer deležen nekaterih očitkov, predvsem s strani SDS. Robert Celec je povedal, da rebalans sicer podpirajo, a nad njim niso navdušeni. »Vse investicije se črtajo oz. prelagajo na naslednje leto,« je med drugim dejal Celec. »Žal Murska Sobota to leto ne bo mesto, kjer bi se kaj večjega gradilo,« je še dodal vodja svetniške skupine SDS. Na izrečene očitke Celca se je odzval murskosoboški župan Anton Štihec, ki je dejal, da gre za zavajanje javnosti in da ne drži, da se v Murski Soboti to leto ne bo nič investiralo. »Bodimo korektni in pošteni,« je na Celca apeliral Štihec.

Muze - da ali ne?

Ena izmed burnejših točk tokratne seje je bila načrtovana investicija v umetniški projekt Irene Brunec. Slednja je dobila s strani razpisa v okviru Evropske prestolnice kulture odobrenih 35.000 evrov za postavitev skulpture Panonskih muz v Murski Soboti, ki bi predstavljale pomembne dogodke iz pomurske preteklosti.

Foto: Arhiv Pomurec.com

Za celoten projekt ji je »zmanjkalo« še 50.000 evrov, ki so bili predvideni tudi v rebalansu proračuna. Največ pomislekov glede postavitve in občinskega sofinanciranja stroškov skulpture (ena bo stala okrog 100.000 evrov, od tega bo občino projekt stal 50.000 evrov) sta imela Marko Martinuzzi in Robert Celec (SDS), ki menita, da ima oz. bi murskosoboška občina morala imeti druge prioritete kot postavljanje tovrstnih skulptur. Glavni argument Brunčeve je sicer bil, da bo s tem Murska Sobota dobila več turistov. Na koncu je bil projekt, zaenkrat se bo postavila ena skulptura, s sprejemom rebalansa proračuna odobren.

Marjan Gujt (LDS) je v nadaljevanju seje izrazil nekatere pomisleke v zvezi z rebalansom predvsem zaradi višanja stroškov delovanja občinske uprave, a hkrati »ne povečavanja aktivnosti s strani le-te« na ravni učinkovitosti pridobivanja investicij v občini.

Avtobusna postaja predvidena ob železniški

Mestni svetniki so na tokratni seji razpravljali tudi o občinskem prostorskem načrtu, ki je doživel nekaj pripomb in o katerem bodo v prihodnosti še govorili. Ena izmed zanimivejših je umestitev avtobusne postaje na lokacijo ob sedanji železniški postaji. Prav tako so mestni svetniki sprejeli poročilo o poslovanju podjetjih Komunala in Vodovod, ki sta lansko leto zaključili s skupno izgubo 1,46 milijona evrov.

Murskosoboški politiki tudi tokrat niso mogli mimo nekaterih očitkov o domnevnih zlorabah političnih interesov. Mnenja so tako kresali pri predlogu občinskih nagrajencev, pri katerih je razpravo razvnel Tomaž Dundek (Modra lista). Dundek meni, da si nekateri kandidati niso zaslužili postati nagrajenci, prav tako je, kot večina razpravljalcev pri tej točki, predlagal, da se nagrade za častnega občana ne bi podeljevale vsako leto.

Dundek je sicer naletel na kritičen odziv nekaterih drugih razpravljcev glede te teme, ki so mu očitali nekorektnost navajanja in določanja primernosti prejemnikov nagrad. »O tem se diskutira na matičnih delovnih telesih, ne na sejah mestnega sveta,« je Dundeka med drugim okarala Jolanda Prelec Lainščak iz SDS. Tudi Marjan Gujt je Dundeka »opozoril« na korektnost do prejemnikov nagrad in polemiziranja o njihovi primernosti.

Izdajateljski odbor Soboških novin (končno) imenovan

Mestni svetniki so na seji potrdili tudi sklep Mestni svet je še potrdil sklep o vključitvi MOMS v Združenje mestnih občin Slovenije, o določitvi cene programov predšolske vzgoje ter podali soglasje k sistematizaciji delovnih mest v Vrtcu Murska Sobota za prihodnje šolsko leto. Sprejeli so tudi nov izdajateljski odbor Soboških novin, ki mu bo predsedoval Iztok Zrinski, člani odbora pa so postali Anton Štihec, Robert Celec, Goran Miloševič, Jasmina Opec, Jožica Viher in Cvetka Škafar. 

Polemike je vnela tudi točka imenovanja v nadzorni svet Komunale, kamor je bil za člana po odstopu Karla Šoša predlagan in imenovan Ludvik Sukič, medtem ko je bil kot predstavnik občine v nadzorni svet RRA Mura imenovan Peter Podlunšek.

    Komentarji

    1. gost
      04.07.2012 ob 20:18 muza gost

      Tej v Soboti so čistak znoreli. V toj krizi do delali en kip za 100.000 €, tej so čistak zgujbele kompas...

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.