https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POM-MUZIKA

Eklips - rockerji, ki na Rock Otočcu niso zmogli brez domače mastne kave

5.7.2012  

Skupina treh fantov, ki se ob glasbi poravna v isto linijo - takšnemu stanju se strokovno pravi eklips in takšno je tudi ime rock banda, ki ga tokrat predstavljamo.

Rubrika POM-MUZIKA je na Pomurec.com na sporedu vsak drugi četrtek, v njej pa predstavljamo pomurske glasbenike, ki šele stopajo na pota glasbenih karier, ali pa so že precej uveljavljene.
Klasično vprašanje: kdaj in kako se je začela glasbena pot, kdo so člani Eklips?
Trenutni člani benda smo "Sandi K., Blaž K. in Vlado P." vsak od nas se z glasbo ukvarja že vrsto let, skupaj smo delovali že v bendu "Adam&Evil". Ko se je ta zgodba končala, smo se odločili za novo pot z avtorko vsebino, kar se izkazalo za dobro potezo.
Kakšno zvrst preigravate in od kje navdih, kdo so vaši vzorniki?
Preigravamo moderen rock z močnimi kitarskimi riff-i, solažami z močnimi besedili, ter psizkušamo glasbo popestriti z velikim spektrom različnih efektov na instrumentih. Tudi kaka avtorska balada se znajde v našem repertuarju ter nekaj dobrih priredb iz svetovne glasbene scene. Navdih jemljemo predvsem iz okolja v katerem živimo, besedila so pisana iz vsakdanjega življenja, v glasbo poskušamo vliti naše občutke, tako se rojevajo tudi naši komadi. Vsak od nas posluša širok spekter glasbe, nismo osredotočeni na določeno zvrst zato bi se vprašanje glede naših vzornikov dalo dolgo časa debatirat?
Eklips - kako ste se odločili za to ime, ali ima kakšen poseben pomen?
Eklips je fizikalni pojav, kateri se pojavlja v širokem spektru od mikro-kozmusa do širokih steza vesolja. To je stanje v katerem se trije ali več predmetov poravna v isto linijo, najbolj znan je lunin ali sončev mrk, ki ga vidimo iz zemlje, ko se luna zemla in sonce poravnajo v isto vrsto. Z namenom pa smo si dali ime Eclipse v slovenskem prevodu oziroma enako izgovorjavi.
Igrali ste na že kar nekaj koncertih, kateri je bil do sedaj vaš "najboljši" koncert in zakaj?
Igrali smo na različnih motorističnih srečanjih z prejšnjim bendom, kar se tiče zasedbe Eklips smo igrali na različnih drugih prireditvah in festivalih, definitivno pa bi izpostavili lanski nastop na "Rock Otočcu" saj smo se skozi izbore prebili do te priložnosti in je bila lepa izkušnja, saj gre za največji rock festival s tradicijo pri nas.
Poleg javnih koncertov, pa je mogoče videti, da ste igrali tudi na nekaj privat žurih. Kako se razlikujejo tej privat žuri od koncertov? Kje je publika boljša in zakaj?
To smo naredili le nekajkrat in te nastope smo vzeli, kot nekakšne vaje, ko se ne sekiraš, če ti poči struna ali pa se pojavi kaka koli druga tehnična težava, saj so okoli tebe v večini prijatelji, pa še ti so ponavadi dobre "volje" hehehee.. V bistvo je to čist sproščeno okolje z veliko smeha in zabave. Na koncertih je stvar bol resna, ampak tudi z veliko smeha in zabave, prisotnega je malo več adrenalina, saj se je treba čim manjkrat "spotakniti". Ko igraš avtorske skladbe ki še niso posnete in izdane v večini publika še ne pozna ne besedil ne melodije, zato je v začetku težko narediti "šus" med koncerti, saj so na žalost dnevi, poslušanja glasbe šli drugačno smer kot nekoč, ko so poslušalci zaprli svoje oči zažurali in se prepustili glasbi, lep primer tega je legendarni Woodstock.
Se vam je morda na koncertu zgodila že kakšna neljuba ali pa tudi kakšna zanimiva prigoda, ki bi jo morda delili z nami?
Bilo je prav na lasnkem Rock otočcu, ko smo si tik pred koncertom kuhali kavo in smo pozabili majhno skodelico umit, ker smo v njej pred tem kuhali porcijo klobas. Prizor ni bil ravno prijeten a domače kave smo si tako želeli, da se ji nismo mogli odreči, kar hitro se je zaradi masti pripeljala do želodca, ob tem pa je bilo polno smeha in neobičajnega okusa še med koncertom. Sicer je takih in drugačnih zgodb kar nekaj, ampak naj še zaenkrat ostanejo pri nas hehehe...
Posneli ste že nekaj avtorskih komadov. Imate morda kakšnega, ki vam je resnično najljubši? (če ja, kakšna je vsebina komada oziroma o čem govori?)
Studijsko še jih nismo posneli, trenutno smo v začetnih pripravah za snemanje albuma, obstajajo le demo posnetki iz naših vaj. Sedaj bi težko izbrali najljubšega. ker so nam vsi dokaj pri srcu, izpostavili bi mogoče zdnja dva najnovejša komadad "My Side" in "Protokol".Kot že rečeno vsi komadi so nastali iz življenjskih izkušenj, čar vsakega besedila in želje avtorja pa je v tem, da si vsak posameznik naredi svojo sliko, da se znajde sam v besedilu, mogoče v podobni smernici ali življenjski izkušnji, samo tako lahko vsak posameznik začuti komad in ga vzljubi tudi bolje razume?
Če bi imeli na razpolago izjemno veliko vsoto denarja, kaj bi kot band naredili s tem denarjem?
O tem niti ne razmišljamo saj ga nimamo. hehehe.. Če pa bi ga imeli bi naša pot do uspeha bila dosti lažja, ker bi si lahko privoščili za maksimalno najboljšo produkcijo in promocijo našega materiala. Bi pa sigurno zbrali še en kvaliteten mlad bend, katerega bi podpirali, saj sami vemo, kakšen problem so finance v današnjih časih nasploh, kaj šele pri ustvarjanju in promociji mladih skupin.
Kakšno pa je vaše mnenje o tem, da več denarja - boljša kvaliteta? Recimo pri instrumentih, je kitara za 1000€ res boljša od tiste za 200€? Kaj pa videospot, mislite da lahko za manj naredite dober videospot?
Kar se tiče kvalitete instrumentov to definitivno drži, ampak s to dobro opremo moraš nekaj pokazat, samo oprema ti ne pomaga, ker večini ljudem pod odrom je vseeno, če ima tip kitaro za 500 ali 1500€ glavno je, da je njemu všeč komad in poleg tega, da ga še dobro žura, je pa kvalitetna oprema ena dobra začimba kvaliteti zvoka. Sigurno se da z manj denarja narediti dober videospot, saj je pomembno bistvo in zgodba le tega, sicer pa je res videti lepši in kvalitetnejši z večjim denarnim vložkom.
Če bi vam ponudili možnost posneti videospot za kateri koli vaš avtorski komad, katerega bi izbrali in zakaj?
To možnost bomo si ponudili sami, sicer nebi škodilo, če bi nam jo tudi kdo drugi? hehehe.. Ta odgovor še ni dokončen, ker imamo v opciji še zelo veliko dobrih komadov, ki bi jim pripadala čast videospota.
Pa še za konec; kakšni so vaši cilji za prihodnost glede benda in ali vas bomo lahko kaj kmalu spet videli na odru v Prekmurju?
Trenutno se ukvarjamo z enim "Soundtrackom" za film ampak še ne bomo nič izdali, saj je še stvar ni 100% potrjena. Drugače pa smo najbolj osredotočeni na snemanje našega albuma, posnetega je nekaj materiala imamo pa še en komad za naredit, katerega ideja je že rojena ni pa še dodelan v celoti. Album bo najverjetneje izdan pred zimo a z datumi nič ne obljubljamo, ker se pri takih projektih dostikrat kaj zavleče. Ob izidu albuma načrtujemo sklop koncertov po Sloveniji in začeli bomo sigurno v Pomurju.

Kdaj in kako se je začela glasbena pot, kdo so člani Eklips?

Trenutni člani benda smo Sandi K., Blaž K. in Vlado P.. Vsak od nas se z glasbo ukvarja že vrsto let, skupaj smo delovali že v bendu Adam&Evil. Ko se je ta zgodba končala, smo se odločili za novo pot z avtorsko vsebino, kar se izkazalo za dobro potezo.

Kakšno zvrst preigravate in od kje navdih, kdo so vaši vzorniki?

Preigravamo moderen rock z močnimi kitarskimi riffi, solažami, z močnimi besedili, ter poizkušamo glasbo popestriti z velikim spektrom različnih efektov na instrumentih. Tudi kakšna avtorska balada se znajde v našem repertuarju ter nekaj dobrih priredb z svetovne glasbene scene. Navdih jemljemo predvsem iz okolja v katerem živimo, besedila pa so pisana iz vsakdanjega življenja. V glasbo poskušamo vliti naše občutke, tako se rojevajo tudi naši komadi. Vsak od nas posluša širok spekter glasbe, nismo osredotočeni na določeno zvrst, zato bi se o vprašanjuu glede naših vzornikov dalo dolgo časa debatirati.

Eklips - kako ste se odločili za to ime, ali ima kakšen poseben pomen?

Eklips je fizikalni pojav, kateri se pojavlja v širokem spektru od mikro-kozmusa, do širokih steza vesolja. To je stanje v katerem se trije ali več predmetov poravnajo v isto linijo. Najbolj znan je lunin ali sončev mrk, ki ga vidimo z Zemlje, ko se Luna, Zemlja in Sonce poravnajo v isto vrsto. Z tem namenom pa smo si dali ime Eclipse, le da v slovenskem prevodu oziroma enaki izgovorjavi.

Igrali ste na že kar nekaj koncertih, kateri je bil do sedaj vaš "najboljši" koncert in zakaj?

Igrali smo na različnih motorističnih srečanjih z prejšnjim bendom, kar se tiče zasedbe Eklips smo igrali na različnih drugih prireditvah in festivalih, definitivno pa bi izpostavili lanski nastop na Rock Otočcu saj smo se skozi izbore prebili do te priložnosti in je bila lepa izkušnja, saj gre za največji rock festival s tradicijo pri nas.

Poleg javnih koncertov, pa je mogoče videti, da ste igrali tudi na nekaj privat žurih. Kako se razlikujejo tej privat žuri od koncertov? Kje je publika boljša in zakaj?

To smo naredili le nekajkrat in te nastope smo vzeli, kot nekakšne vaje, ko se ne sekiraš, če ti poči struna ali pa se pojavi kakršna koli druga tehnična težava, saj so okoli tebe v večini prijatelji, pa še ti so ponavadi "dobre volje". V bistvo je to čisto sproščeno okolje, z veliko smeha in zabave. Na koncertih je stvar bolj resna, ampak tudi z veliko smeha in zabave, prisotnega je malo več adrenalina, saj se je treba tudi čim manjkrat "spotakniti".

Ko igraš avtorske skladbe ki še niso posnete in izdane, v večini publika še ne pozna ne besedil, ne melodije, zato je v začetku težko narediti "šus" med koncerti, saj so na žalost dnevi poslušanja glasbe šli drugačno smer kot nekoč, ko so poslušalci zaprli svoje oči, zažurali in se prepustili glasbi. Lep primer tega je legendarni Woodstock.

Se vam je morda na koncertu zgodila že kakšna neljuba ali pa tudi kakšna zanimiva prigoda, ki bi jo morda delili z nami?

Bilo je prav na lanskem Rock otočcu, ko smo si tik pred koncertom kuhali kavo in smo pozabili majhno skodelico umit, ker smo v njej pred tem kuhali porcijo klobas. Prizor ni bil ravno prijeten, a domače kave smo si tako želeli, da se ji nismo mogli odreči. Kar hitro se je kava potem zaradi masti pripeljala do želodca, ob tem pa je bilo polno smeha in neobičajnega okusa še med koncertom. Sicer je takih in drugačnih zgodb kar nekaj, ampak naj še zaenkrat ostanejo pri nas hehe...

Eklips - Too late (demo)

Posneli ste že nekaj avtorskih komadov. Imate morda kakšnega, ki vam je resnično najljubši? 

Studijsko jih še nismo posneli, trenutno smo v začetnih pripravah za snemanje albuma, obstajajo pa demo posnetki iz naših vaj. Sedaj bi težko izbrali najljubšega. ker so nam vsi dokaj pri srcu, izpostavili bi mogoče zadnja dva najnovejša komadad My Side in Protokol. Kot je že bilo rečeno, vsi komadi so nastali iz življenjskih izkušenj, čar vsakega besedila in želje avtorja pa je v tem, da si vsak posameznik naredi svojo sliko, da se znajde sam v besedilu, mogoče v podobni smernici ali življenjski izkušnji, samo tako lahko vsak posameznik začuti komad in ga vzljubi ter tudi bolje razume.

Če bi imeli na razpolago izjemno veliko vsoto denarja, kaj bi kot band naredili s tem denarjem?

O tem niti ne razmišljamo saj ga nimamo. hehe. Če pa bi ga imeli bi naša pot do uspeha bila dosti lažja, ker bi si lahko privoščili maksimalno najboljšo produkcijo in promocijo našega materiala. Bi pa sigurno zbrali še en kvaliteten mlad bend, katerega bi podpirali, saj sami vemo, kakšen problem so finance v današnjih časih nasploh, kaj šele pri ustvarjanju in promociji mladih skupin.

Kakšno pa je vaše mnenje o tem, da več denarja - boljša kvaliteta? 

Kar se tiče kvalitete instrumentov to definitivno drži, ampak s to dobro opremo moraš nekaj pokazat, samo oprema ti ne pomaga, ker večini ljudem pod odrom je vseeno, če ima tip kitaro za 500 ali 1500€. Glavno je, da je njemu všeč komad in poleg tega, da ga še dobro žura. Je pa kvalitetna oprema ena dobra začimba kvaliteti zvoka.

Lahko za manj denarja naredite dober videospot? Če bi vam ponudili možnost posneti spot za kateri koli vaš komad, katerega bi izbrali in zakaj?

Sigurno se da z manj denarja narediti dober videospot, ker je pomembno bistvo in zgodba le tega, sicer pa je res videti lepši in kvalitetnejši z večjim denarnim vložkom. To možnost glede snemanja videospota bomo si ponudili sami, sicer ne bi škodilo, če bi nam jo tudi kdo drug. Glede tega kateri komad pa odgovor ni dokončen, ker imamo v opciji zelo veliko dobrih komadov, ki bi jim pripadala čast videospota.

Pa še za konec; kakšni so vaši cilji za prihodnost glede benda in ali vas bomo lahko kaj kmalu spet videli na odru v Prekmurju?

Trenutno se ukvarjamo z enim "soundtrackom" za film, ampak še ne bomo nič izdali, saj še stvar ni 100% potrjena. Drugače pa smo najbolj osredotočeni na snemanje našega albuma, posnetega je že nekaj materiala, imamo pa še en komad za narediti, katerega ideja je že rojena, ni pa še dodelan v celoti.

Album bo najverjetneje izdan pred zimo, a z datumi nič ne obljubljamo, ker se pri takih projektih dostikrat kaj zavleče. Ob izidu albuma načrtujemo tudi sklop koncertov po Sloveniji, in začeli bomo sigurno v Pomurju.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.