https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POM-PROFIL

Dušan Lepoša - prekmurski gorski kolesar, ki žanje uspehe

4.7.2012  

V tokratnem profilu vam bomo predstavili 34-letnega Dušana Lepošo iz Murske Sobote, ki se ukvarja z gorskim kolesarstvom, v katerem žanje mnoge uspehe.

Rubrika PROFIL na Pomurec.com je na sporedu vsako drugo sredo, v njej pa predstavljamo mlade, zanimive, talentirane in prodorne Pomurke in Pomurce ...

Dušan Lepoša rojen v Adrijancih, ki trenutno živi v Murski Soboti, se je z gorskim kolesarstvom prvič srečal leta 2000, ko je v Mariboru bil prvič prisoten na svetovnem pokalu, takrat le še kot gledalec, se je pa kmalu za tem začel s kolesarstvom ukvarjati tudi sam. "Najprej sem se v samem športu začel iskati, bolj resno se ukvarjam pet let, torej se v teh letih udeležujem raznih tekmovanj."

Najraje trenira na Pohorju

Dušan se poleg spusta z gorskim kolesom rad spusti s kajakom, uživa pa tudi v motocrossu, torej bolj v adrenalinskih športih. Najraje se s kolesom spušča na Pohorju, "ker mi je najbližje in je urejena infrastruktura, se lahko peljem z gondolo gor in naredim pet, šest spustov. Je pa še veliko drugih parkov, na primer Krvavec, Kranjska Gora, Javornik. Še vedno pa je prepovedana vožnja s kolesom po gozdu," pravi Dušan.

Pozimi trenirajo predvsem v sosednji Avstriji

Prekmurski mtb voznik, ki žanje uspehe na tekmovanjih, se po bregovih spušča z gorskim kolesom, ki je specifično za to disciplino športa in ima malo več vhodov kot navadno kolo. "Poleg kolesa potrebujemo kolesarji seveda še dodatno opremo. Jaz imam še čelado, rokavice, ščitnike za noge in za hrbtenico. Je pa od vsakega posameznika odvisno, kakšno zaščito si bo priskrbel," pove Dušan in pojasnjuje, da pozimi pri nas v Sloveniji ni opcije, da bi te pustili gor na breg. "Vozimo se večino po smučiščih, najpogosteje kar v sosednji Avstriji."

V družbi prijateljev trenira brez osebnega trenerja

Dušan, ki nima kakšne posebne prehrane, vedno pa poskuša jesti zdravo, pred dirkami poje malo več testenin. "Pozimi delaš na moči in kondiciji, spomladi pa večino treningov na kolesu, same tehnike po bregu, veliko intervalov šprintov, je pa seveda odvisno od tega, koliko časa lahko vložiš v same treninge," je o treningih komentiral Dušan, ki je sicer še brez osebnega trenerja, ima pa nekaj prijateljev, ki se prav tako kot on ukvarjajo z gorskim kolesarstvom in so mu v veliko pomoč.

V pomoč mu je tudi Freerider

Dušanu, ki je zaenkrat še brez sponzorjev, "brez katerih je malo težje, saj je to zelo drag šport," zdaj že dve sezoni pomaga trgovina Enduro iz Prevalja, v veliko pomoč pa je mu je tudi Sašo iz Freeriderja. Kot večina športnikov je tudi Dušan včlanjen v klub, in sicer v hrvaški klub BBK Ivanšćica, ki ima poleg našega prekmurskega upa včlanjene še štiri take mtb voznike, ki se udeležujejo tekmovanj. Ima pa sicer klub še več članov, ki jih iz dneva v dan pridobiva zraven. Čeprav Dušan torej nima sponzorjev, mu pomaga tudi omenjen hrvaški klub, in sicer mu krijejo stroške štartnine, tekmovalno licenco ter zavarovanje.

Najpogosteje se udeležuje slovenskih tekmovanj

"Voziti sem poskusil razne svetovne pokale, v Nemčiji, Avstriji, ampak je premalo denarja za takšna tekmovanja, saj za le-te rabiš veliko časa in denarja. Večino se udeležujem slovenskega pokala, državnega prvenstva, kakšne dirke na Hrvaškem, skratka vse, kar je v bližini," pojasnjuje mlad voznik, ki je svoje uspehe na tekmovanjih začel žeti leta 2009 na evropskem prvenstvu v Kranjski Gori, ko je dosegel tretje mesto.

Nagrade na tekmovanjih so preskromne

Dušan se je pred nekaj tedni udeležil evropskega prvenstva, na katerem je v kategoriji od 30-35 let dosegel sedmo mesto. "Izmed vseh 39ih udeležencev je bila kar velika konkurenca, tako, da sem s sedmim mestom več kot zadovoljen," nam pove in doda: "Nagrade na tekmovanjih so dokaj skromne, glede na riziko športa, določene pa so s pravilnikom kolesarske zveze in so ponavadi praktične, čemu pripomore najverjetneje kriza, v kateri živimo in ni denarja."

Pohvale murskosoboški občini za dovoljenje poligona

Dušan za zaključek pohvali še murskosoboško občino, ki je na Srednji poklicni šoli v Murski Soboti dovolila ureditev poligona, na katerem se lahko vozijo prav vsi, tako najmlajši kot malo starejši. "Imamo super pogoje za to zvrst kolesarjenja, čeprav so malo krajši bregovi. Je dokaj atraktiven šport tudi za publiko, tako, da bi po moje uspelo, če bi v Pomurju uredili več takih prog," pravi Dušan, ki vsem začetnikom svetuje, da naj v športu čim bolj uživajo.

Še delček njegovih uspehov na tekmovanjih:

2009 Evropsko prvenstvo Kranjska Gora, 3. mesto

2010 Državno prvenstvo Maribor, 2. mesto

2010 Balaton Bike Fest Downhill, 2. mesto

2010 Pokalna dirka Maribor, 1. mesto

2011 Državno prvenstvo Ivarčko, 2. mesto

2011 Pokalna dirka Cerkno, 3. mesto

2012 Pokalna dirka Trbovlje, 2. mesto

2012 Evropsko prvenstvo, 7. mesto

 

NAJ 5 Dušana Lepoše:

Svetovni voditelj: /

Glasbena skupina: AC DC

Kraj v Pomurji: Adrijanci

Knjiga: Henri Charriere: Metulj

Želja v življenju: Da mi bo služilo zdravje in se bom še dolgo ukvarjal s tem športom.

PRIPOROČAMO:

 VSI PROFILI NA POMUREC.COM

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      11.07.2012 ob 17:33 ;) gost

      Malo popravite. Prvic se je srecal s tem sportom 2009 takrst se kot gledalec in spodaj prvi uspeh 2009? ;)

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. JasminaM10
      11.07.2012 ob 17:35 JasminaM10

      Nikjer ne piše, da se je s športom prvič srečal leta 2009 ..

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      11.07.2012 ob 18:35 Marić gost

      Če bi se te pametnjakovič vsaj malo potrujdo pa dejansko prešto ka si napisala, bi vido ka se je s športon srečo 2000 nej 2009... Bumbar!

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      11.07.2012 ob 19:39 adem adem adem gost

      bravo care ,samo tak dale.......... adem

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      17.07.2012 ob 22:16 Dina Mulisha gost

      Dušan Car sij! :))

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. JaFo
      24.07.2012 ob 17:04 JaFo

      Bravo Lejpi!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      24.07.2012 ob 21:41 gorazd gost

      s polno odrekanja ker te vidim na cestah s tvojim polepljenim avtom prides do enega clanka v pomurec .com. hvala vsem novinarjem v sloveniji za produjktivnost.tak ste kak javni sentor non stop na dopustu.boli vas k...dusan zasluzis si veliko vecjo zgodbo o tebi in tvojem sportu da bodo vsi razumeli za kaj gre in koliko je bilo znoja..........vvseh letih.tisti ki pa niste razumeli pa ste itak zaposleni v drzavni sluzbi tak ka 15 dobite itak placo...sigurno....dusan polno uspehov se naprej.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.