https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KOMENTAR

Gospod Topič, a je to »naslednji teden«?

Murska Sobota, 4.7.2012  

Pod vodstvom Miroslava Topiča je murskosoboški prvoligaš popolnoma izgubil na ugledu in verodostojnosti.


Zadnji izmed fiaskov murašev, imenovan Murska Sobota-Zagreb-Brnik-Istanbul-Baku, ki mu še v najbolj tragikomični risanki verjetno ne bi verjeli, je izrisal sliko stanja, ki trenutno vlada v Muri 05. Prav je, da s prstom pokažemo na krivce, na čelu katerih je Miroslav Topič.

Spomnim se njegovih začetkov na predsedniškem mestu prekmurskega nogometnega ponosa. Kar nekajkrat smo sedeli na pijači, se pogovarjali o možnostih razvoja kluba, medijskem sodelovanju itd. Spomnim se njegovega zanosa in želje po uspehu z Muro 05. Ni se mi zdelo, da bi ga vodili kakršnikoli interesi po lastnih koristih. Zdel se mi je pošten, načelen in verodostojen. »Končno so našli pravo osebo,« sem razlagal svojim prijateljem. Tudi večina mojih takratnih sogovornikov iz nogometnih logov se je strinjala, da je Topič prava izbira. Kot osebnost.

Po nekaj mesecih dela se je izkazalo, da mu primanjkuje managerskih sposobnosti, čeprav je (do nedavnega) sedem let opravljal delo direktorja v družbi Rene Lazard.  Na čelu kluba ni premogel (pokazal) managerske karizme, ki bi za sabo vlekla celotno vodstvo in igralski kader. V začetku se je sicer zdelo, da mu nagajajo nekateri lobiji, a se je otresel tudi teh. Upravni odbor je »prečistil« in z vključitvijo Italijanov je kazalo, da se Muri 05 pod njegovim vodstvom nasmihajo svetli časi. Le kdo si je takrat lahko predstavljal, da se začenja »Topičiada« v slogu serije »A je to«?

Priznajte, ste ob začetku italijanske odiseade verjeli, da lahko človek s sedemletnimi direktorskimi izkušnjami deluje tako naivno in neprofesionalno, kot je deloval Topič s svojo ekipo v primeru Italijanov?

Si predstavljate, da bi Zlatko Zahovič celotno mariborsko in slovensko nogometno javnost pol leta »nategoval«, da se bo nekje od nekod vzel in investiral v klub »naslednji teden«?

Ko je bila zgodba z Italijani prodana javnosti in ko se je vendarle zdelo, da italijanski investitorji »naslednji teden prihajajo« v klub, sem začel (resno) dvomiti v Topičeve managerske sposobnosti. Naslednji tedni so se ponavljali, Topič pa je teden za tednom izgubljal verodostojnost. Ni skrivnost, da jo je med igralci izgubil prej kot v javnosti. A nekako je to pometel pod preprogo.

Murino evropsko slavje ob koncu sezone je  javnosti vlilo novega upanja, toda Topič je dobro vedel, da bo Mura 05 težko preživela. In da bo verjetno prisiljena na životarjenje.

Spoštujem borce. Topič je (bil) borec, a ne pošten borec. Ko bi bilo potrebno, bi moral stopiti pred svoje delavce (igralce) in jim povedati resnico. Jim pogledati v oči. Tega ni storil. Si ni upal. Komunikacija med njim in igralci je že nekaj časa (bila) tako rekoč nična. Tako se s tistimi, ki jim kot vodja moraš dajati kruh, ne dela.

V zadnjem izhodu v sili se je zatekel k politiki, ki jo je sprva sicer izrinil iz kluba. Zna se zgoditi, da bo ta zdaj iz kluba izrinila njega.

Zadnji teater (banalnih) dogodkov zgolj razkriva bedo vodenja murskosoboškega prvoligaša. Ko sem nedavno razkril, da se je Topič dopisoval (dogovarjal) z nigerijskim investitorjem oz. podjetjem, ki ga ni moč najti niti v registru podjetij, me je poklical in rekel, zakaj se igram z usodo kluba. Naj spomnim, da je Topič investitorja iz Nigerije (izvora sam sicer ni omenil) v javnosti predstavljal kot resnega investitorja. Kdo se je torej igral z usodo kluba? Lepo vas prosim, gre za osnove managementa in kriznega komuniciranja. In gre za šolski primer, kako se to ne dela, g. Topič.

Popolnoma neresno. Takih neresnosti s strani Topiča je bilo preveč, zato mora prevzeti odgovornost. Dvomim, da bo odstopil, saj si vendar pripravlja službo v klubu. Ni skrivnost, da določeni logi v zadnjih tednih iščejo zamenjavo zanj.

Tudi javnost je (končno) sprevidela, da mora  prvi mož Mure 05 oditi. Veseli me, da tudi del pomurske novinarske srenje, ki je bil še do nedavnega slep za banalne managerske sposobnosti, ki jih je Topič kazal na predsedniškem stolčku. V normalnem medijskem okolju bi ga medijski pritisk odnesel že pred pol leta.

Fenomen »Topičiade« je širši, kot si lahko predstavljamo. Igrati se z ugledom Mure 05 je igrati se z ugledom regije.

Danes se Muri 05 in Pomurju posmehuje celotna Slovenija. Zatorej vas sprašujem, g. Topič, a je to (bilo to)? Ali bomo (po)čakali na »naslednji teden«?

    Komentarji

    1. gost
      05.07.2012 ob 8:02 buhu gost

      Naj čimprej spizdi...ker mislen ka do ga dečki kda domau pridejo spakivali, ka ne güčimo o ogorčenih družinah, navijačih... Ne zasluži si niti minute ka bi duže sedo tan na ton stolčke. Zakoj se jeme ide zatau ka de KRADNO peneze nika drugo. Nema za mađarsko žemlico in to jeme je zadnja rešitev ka do penez pride.... Dajte ga čimprej spakivate

      14 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      05.07.2012 ob 8:33 lr gost

      Z sobote bi ga trbelo stirati!!!!

      12 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      05.07.2012 ob 8:58 muraš gost

      Topić dela sramoto že dugo vsem nam prekmurcon, poleg toga pa vničavle tisto, kar je nešče dugo in mukotrpno gradil, NAŠO SVETO MURO...katastrofa...mij pa še tou kcoj gledamo...nas je tüdi lejko pošteno sram, ka se nišče ne gene in nekaj napravi...ka pa še tej igralce kere vse tou morejo prenašate...groza...dobesedno se mi tej igralci smilijo...pa kak naj zdaj še špilajo in si ne napravijo sramote še večje kak jo je Topić že napravo...Kak???

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      05.07.2012 ob 9:11 gost gost

      Vse treba zamenjati.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      05.07.2012 ob 9:36 žoga gost

      Naj se spela nekan........samo je pa pitanje kdo de se hteu spraviti coj namesto njega...

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      05.07.2012 ob 9:59 čopič gost

      topiča mo z uprave mogli vlejčti z bageron.... pa tau de žmetno, ka zaj ma gvušno že pogodbo za nedoločen čas podpijsano v muri 05!!!!

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      05.07.2012 ob 10:04 Eden gost

      Ne ven, ge so tu zvesti Murini navijači, keri bi prišli vsaj protestirat pred stadion, mogoče celo napisali kakšen transparent, ali pa skandirali "Topič spi**i z Mure. Halo, človek se san odstavo nede, če si pa glij meto za stalno službo dela. Upravo pa mislen, ka itak večinski del ma pod sebof, ali jim pa dobro plačuvle, ker če bi imeli malo obraza, bi že oni dali odstopno izjavo. Igralci pa ne ven, zakoj se mantrajo še v ton klube. Če nega igralcov, nega kluba, če nega kluba, nega uprave, če nega uprave, nega Topiča.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. enigmo
      05.07.2012 ob 11:02 enigmo

      Ga lejko sploj što stira? San nede odstopo, to je jasno in jasno je, spremejno se tudi nede. .... Kdo ga sploj lejko odstavi?

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      05.07.2012 ob 13:59 leon400 gost

      RM VUK je rešitev za našo muro pa nišče drugi! naj ga ze zupan ekrat pozove... :)

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      05.07.2012 ob 22:27 --- gost

      Gospod Tadej Buzeti, vsa čast.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      06.07.2012 ob 7:07 topić gost

      što je te T...,!?

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. maja
      05.09.2012 ob 17:50 maja

      koksi

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.