https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Polovici javnih uslužbencev se plača sploh ni znižala

05.07.2012 ob 11:42  

Večina uslužbencev v javnem sektorju bo danes dobila izplačano junijsko plačo, ki bo v skladu z zakonom za uravnoteženje javnih financ nižja za osem odstotkov, hkrati pa so končno odpravljena plačna nesorazmerja. Tako za večino javnih uslužbencev odprava nesorazmerij blaži znižanje vrednosti plačnih razredov za osem odstotkov.


Javni uslužbenec v 13. plačnem razredu je imel po podatkih vlade januarja lani dobrih 766 evrov osnovne plače. Njegova osnovna plača bo odslej nižja za okoli 61 evrov in bo znašala 705 evrov. Javnim uslužbencem v 30. plačnem razredu se bo osnovna plača z okoli 1492 evrov znižala za 119 evrov na 1373 evrov. V najvišjem, 65. plačnem razredu se bo osnovna plača s 5890 evrov znižala za 471 evrov na 5419. Približno 30 odstotkom zaposlenih na področju vzgoje in izobraževanja se plača znižuje za osem odstotkov, ker so bili ob prehodu na nov plačni sistem že uvrščeni v končne plačne razrede. Pri njih torej ne bo prišlo do odprave plačnih nesorazmerij.

Več kot 70 tisoč javnim uslužbencem pa se plača zaradi odprave plačnih sorazmerij sploh ni znižala.

Javni uslužbenci na aprilskem protestnem shodu proti vladnim varčevalnim ukrepom v Murski Soboti.

Približno 13 odstotkom zaposlenih na področju vzgoje in izobraževanja se plača znižuje za šest odstotkov, ker se jim odpravlja nesorazmerje v višini polovice plačnega razreda. Za šest odstotkov se bo plača znižala tudi približno 12 odstotkom zaposlenih z uradniškimi nazivi v državni upravi in v upravah lokalnih skupnosti ter v drugih državnih organih ter 11 odstotkom zaposlenih v javnih agencijah, javnih skladih, drugih javnih zavodih in javnih gospodarskih zavodih ter pri drugih uporabnikih proračuna.

Za štiri odstotke se plača znižuje približno 39 odstotkom zaposlenih z uradniškimi nazivi v državni upravi in v upravah lokalnih skupnosti ter v drugih državnih organih. Pri njih bo odpravljeno nesorazmerje za en plačni razred.

Približno 16 odstotkom zaposlenih na področju vzgoje in izobraževanja se plača znižuje za dva odstotka, odpravlja se jim nesorazmerje v višini 1,5 plačnega razreda. Plača pa se ne znižuje 86 odstotkom zaposlenih na področju zdravstva, približno 81 odstotkom zaposlenih na področju socialnega varstva in 70 odstotkom zaposlenih na področju znanosti, so še pojasnili na ministrstvu za pravosodje in javno upravo.

    Komentarji

    1. gost
      05.07.2012 ob 12:30 PIKa gost

      No po dolgem času nekaj dobrega z strani naše vlade.Edino pravilna odločitev.Bravo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! še tako naprej.Ampak enim se tak to kaj dosti ne pozna keri so na višjih položajih.

      2 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. ciciricek
      05.07.2012 ob 13:12 ciciricek

      Bole bi se strinjal s to zadnjo povedjo :D

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      05.07.2012 ob 17:46 fifi gost

      Prosim vas lepo, ti ljudje si pa res ne zaslužijo nižanja plač. Niti zdravniki in vsi ostali uradniki ,ki delajo pomembna dela za nas, vendar jih večina ljudi ne zna ceniti, ker s svojim neznanjem ocenjujejo druge. En navade mojster ti za tri dni dela zaračuna 700 euro pa se nam ne zdi drago, davkov ne plača. Zdravnik si zasluži še večjo plačo, ker ko smo bolani smo vsi radi pri njem.

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.