https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

INTERVJU

Bagola: Ponosen sem, da so me izbrali za drugega najboljšega trenerja na FC Barcelona campu

06.07.2012 ob 7:24  

V Kopru se je nedavno končal prvi izmed štirih FC Barcelona Campov v Sloveniji. Izmed sedemnajstih trenerjev je bil izbran tudi Aleš Bagola, sicer trener v nogometni šoli ND Mura 05.  Pomurski trener, ki je bil na prvem kampu izbran za drugega najboljšega, nam je ob koncu zaupal nekaj svojih občutkov.


Izbrani ste bili med 17 trenerji, ki trenirajo na FC Barcelona campu. Kako vam je uspelo priti med le-te?

Poudariti moram, da je to za mene izjemno velika čast, da so me izbrali med trenerje, ki skupaj s španskimi trenerji treniramo otroke po vsej Sloveniji. Vse zasluge za moj izbor ima direktor FC Barcelona campov v Sloveniji in nosilec licence za FCBEscola g. Boštjan Rant, ki je tudi glavni krivec, da je FC Barcelona sploh prišla v Slovenijo. Z g. Rantom sva opravila nekaj sestankov, kjer mi je predstavil vizijo FCBEscole in njegovo vizijo kampov v Sloveniji. Moram poudariti, da sem bil takoj navdušen, saj je g. Rant izjemen človek, poln energije in idej, zato sva takoj našla skupni jezik. Ob tej priložnosti bi se mu rad zahvalil za njegovo zaupanje in vero v mladega ambicioznega trenerja. Sam pa bom s svojim delom dokazal, da se pri izboru ni zmotil.

Boštjan Miklič - izbran za najboljšega trenerja na FCB campu Koper, Isaac Guerrero (vodja mladinske šole FC Barcelone), Aleš Bagola - izbran za drugega najboljšega trenerja na FCB campu Koper

V Sloveniji se bodo odvili štirje kampi. Boste vi sodelovali na vseh štirih kampih? Ste edini oz. eni redkih, ki boste trenirali na vseh štirih?

Tako je. V Sloveniji se bodo odvijali štirje kampi. Prvi se je že končal. Le-ta je bil v Kopru, trenutno se odvija kamp v Radomljah, nato pa mu sledi še kamp na Pohorju. Pohorje je v bližini, zato vabim vse, da si pridejo in pobliže ogledajo treninge nogometne šole FC Barcelone. Glede na veliko povpraševanje sledi še jesenski kamp, ki bo spet v Kopru. V jesenskem kampu, ki se bo odvijal konec oktobra, je še nekaj prostih mest. Vse, ki so zainteresirani vabim, da se prijavijo, saj bo njihovo doživetje nepozabno. Sam bom sodeloval na vseh štirih kampih in kot ste že ugotovili, sem eden redkih, ki bo na vseh kampih prisostvoval. Družbo mi dela še g. Boštjan Miklič. Vsi ostali trenerji se iz kampa v kamp menjujejo.

Občutki po FC Barcelona campu v Kopru?

Občutki so fenomenalni. Trenirati s španskimi trenerji, ki so pred leti delili slačilnico z Maradono in Cruyffom je neprecenljivo. Tudi izkušnje in nasvete, ki jih pridobiš, ne samo na treningih, ampak tudi med samim pogovorom s španskimi trenerji so zlata vredni. Obenem je bilo za izvedbo kampa potrebnega veliko organizacijskega in logističnega dela, saj ni mačji kašelj izpeljati kamp s čez 200 udeleženci na tako visoki ravni. G. Rant in njegova ekipa so svoje delo opravili vrhunsko. Maksimalno se je potrudil tudi župan Kopra g. Popovič, saj nam je dal na razpolago celotno Bonifiko, tako da je delo potekalo nemoteno. Navdušili so me tudi otroci, predvsem njihova poslušnost in zagnanost pri delu. Vsak izmed njih je nekaj posebnega in ne le, da se oni učijo od nas, tudi jaz sem se veliko naučil od njih.

Skupina Abidal

Trenirali ste pod vodstvom oziroma po načelih španskih trenerjev. Kakšni so bili nasveti, ki ste jih mogli upoštevati?

Metodologija Barcelone je znana po vsem svetu. Upoštevati smo jo morali tudi mi. Način dela v Masii in pri nas je enoten. Stil treninga in igre se aplicira na razmišljanje. Vse ekipe od najmlajših selekcij pa do 16-letnikov so imele identičen pristop. Otrokom smo posredovali način igre, ki se osredotoča na tehnično-taktičnem delu. Želeli smo, da otroci pri vajah razmišljajo, da pri igranju nogometa neprestano uporabljajo možgane in razumejo igro. Pomembno pa je tudi življenje izven nogometnega igrišča. Mi kot trenerji smo morali biti otrokom za vzgled, zato smo jih učili strpnosti, spoštovanja, solidarnosti, tovarištva, druženja itn. Poudariti moram in na to sem izredno ponosen, da so me španski trenerji na čelu z direktorjem g. Rantom v Kopru izmed 17 trenerjev izbrali za drugega najboljšega.

Glede na to, da ste trener v nogometni šoli ND Mura 05. Kakšna je razlika treningov pri domači Muri in v Kopru na kampu?

Prva razlika je že v času trajanja treninga. Vsi treningi na FC Barcelona kampih trajajo 2 uri, pri Muri 1,5 uro. Če to pomnožimo s tremi treningi na teden, toliko jih imamo pri Muri, bi po metodologiji FC Barcelone, naši otroci tedensko opravili en trening več. S tem bi igro naših otrok dvignili na še višji nivo. Treningi na kampih so bili bolj intenzivno načrtovani in izvedeni.

Druga razlika so sami prihodi otrok na treninge. Nekateri otroci v Muro pridejo na trening 5 minut pred začetkom, na kampih so morali biti otroci v garderobah najmanj 30 minut pred treningom.

Tretja razlika je oprema otrok. Na treningu so morali biti otroci oblečeni enotno. Dopoldan v blau grana dresih, popoldan v črno rumenih dresih. Izgled otrok je bil fantastičen. Si lahko predstavljate 200 otrok v istih dresih na 3 nogometnih igriščih? Drugih večjih razlik med treningi ni bilo, saj je tudi nogometna šola ND Mura 05 zelo dobro organizirana in vodena.

 Ste se naučili kakšnih novih tehnik? Jih boste uporabljali tudi na domačem terenu?

Pridobil sem ogromno neprecenljivega znanja, predvsem v smislu tehnično taktičnega dela, pred mano pa so še trije kampi, kjer bom to pridobljeno znanje še izpopolnil. Normalno je, da bom vso svoje znanje prenesel na svoje delo v ND Muri 05. Treninge bom posodobil in načrtoval, kot smo jih načrtovali sedaj na kampih. Upam, da bom s svojim delom in znanjem prispeval k še boljšim uspehom nogometne šole. Obenem si želim, da bom dobil tudi kakšno priložnost, da svoje pridobljeno znanje in izkušnje iz kampov delim tudi z ostalimi trenerji nogometne šole ND Mure 05.

Katero skupino otrok imate na teh kampih? Imate povsod otroke enake starosti ali se od kampa do kampa  starost otrok razlikuje?

Na kampu v Kopru sem treniral 10-letnike, sedaj v Radomljah treniram 12-letnike. Za Pohorje še ne vem, saj se za vsak kamp posebej dogovarjamo kaj in koga bomo trenirali. Vedno vse podrobnosti dogovorimo na prvem sestanku pred začetkom kampa.

Kako bi komentirali igralske sposobnosti slovenskih mladih upov na kampu?

Nad znanjem nekaterih naših mladih nogometašev sem bil zelo pozitivno presenečen, saj imajo nekateri ogromno talenta, vendar svoj talent morajo še nadgraditi s trdim delom v prihodnosti.

 Koliko je bilo mladih nogometašev iz Pomurja? Kako jih lahko primerjamo z mladimi igralci iz celotne Sloveniji?

Točnega števila pomurskih nogometašev, ki so se udeležili kampa v Kopru ne bi znal, saj so prišli iz celotnega Pomurja. Iz ND Mure 05 jih je bilo kar precej in sicer kar 9. Pokazali so zelo visoko stopnjo znanja in fizične pripravljenosti. S svojim trdim delom pa so navdušili tudi španske trenerje. Po znanju so pomurski nogometaši v samem slovenskem vrhu, kar kažejo tudi zelo uspešni rezultati ND Mure 05, ki jih dosegajo naši nogometaši skozi vso leto.

Prekmurski upi na FCB campu Koper - Tarik Bagola, Nino Rituper, David Klar in Rok Erniša

Foto: Jana Snuderl (www.fcbcampus.si)

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      06.07.2012 ob 8:53 gost gost

      in te realovec trenira na barcakampu in je ponosen! :)

      4 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      06.07.2012 ob 9:12 prekmurec gost

      no ja , kelki je pa te v muri

      2 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      06.07.2012 ob 11:24 gost gost

      že se nevoščljivci oglašajo :)

      9 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      06.07.2012 ob 12:21 mhs gost

      pa daj kak lejko se brukas pa navijas za real pa ides te na barca camp? pa ziher to pa vse po vezaj ide, oca in sin yea right .. za 2mesca de pisalo bagola v barcelono :))) (ampak mogoce samo na dopust) :))

      2 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      06.07.2012 ob 13:30 kosdkls gost

      Gost ka se čujdiš, vej pa to je tipično za naše lidi. Kda kome kaj grata, drujgi začnejo doj srati. Zato pa smo tan, ge smo, ker se uspeh ne nagrajuje, ampak se doj sere. Što koli kaj doseže, zaslujži spoštovanje, tak ka Bagola respect!

      9 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      06.07.2012 ob 14:53 a gost

      aleš je ovak vredi človek, samo pa ma eno napako, ki pa meni ni všeč:on je namreč "tužibaba"

      3 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      06.07.2012 ob 15:00 Horvat gost

      na sliki kjer so štirje fantje, drugi iz leve ni Nino Rituper ampak Luka Horvat ;)

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      06.07.2012 ob 19:50 abx gost

      kosdkls nisce nic nesere dol to je pac realno kak je .. vip-veze in poznanstva :)

      0 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      06.07.2012 ob 21:26 gost... gost

      se strinjan, kda komi grata se takoj javijo navoščljivci, pa se išče dlaka v bilici....pa veze - malo morgen....te majo drugi treneri v Prekmurji večje veze pa nikoga nega notri....pa za vse še dodaten info, ka san ga gli zdaj dobo --> na kampi v Radomljah spet izbran za drugega najboljšega trenerja....vsaka čast Bagi, samo tak dale!!!!

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      06.07.2012 ob 21:30 gost xx gost

      čestitke Bagola....samo tak dale....pokaži vsen što pa ka smo Prekmurci....

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      07.07.2012 ob 6:55 gost - sobota gost

      ge pa pravin tak - ne oziraj se na vse te nevoščljivce, takši do se vedno najšli, ker verjetno z njih nikdar nika nede pa samo slabo vedno vidijo...takšen jin je valda život. Sicer pa se je nišče nej vüpo pod ta šinfanja podpisati. Zakoj? Ker ga večina od vas bar na videz pozna, pa kda ga vidite njemi v roke segata, pa pošilate sms-e, pa čestitke, za njegovin hrbton pa pluvate po njen, kdaj nej trbej spodaj ime pa priimek napisati....Bagola samo tak dale, sledi svojin sanjan, svojin ambicijan, predvsem pa vüpamo vsi, ka osaneš trener v naši selekciji in de tvoje izpopolnjevanje znala ceniti tudi Mura...

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      07.07.2012 ob 8:23 bagola gost

      najbole je ponosna žena...

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      07.11.2012 ob 11:21 vinkovič denis gost

      bagola kolko si plačo ka si tja prišel nikoli nisi igral če oča ni trenerjem plačo vsak invalid lahko nogomet igra

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      31.12.2012 ob 19:34 traner gost

      ge ti ne bi dal ka treniraš niti pionire s Pušče ha ha haaa levonja

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      31.12.2012 ob 19:35 tr gost

      žena mu je k...

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.