https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

»Muza kot javni spomenik bo v Murski Soboti gotovo tarča hudega in nenehnega posmeha«

Murska Sobota, 11.07.2012 ob 11:39  

Skoraj 100.000 evrov vredna "muza" Irene Brunec, ki jo bo murskosoboška občina sprva sofinancirala s 50.000 evri, je po mnenju prekmurskega likovnega kritika Roberta Inhofa enodimenzionalni kič.


Na zadnji seji murskosoboškega mestnega sveta so svetniki sprejeli rebalans proračuna, s tem pa umetnici Ireni Brunec odobrili 50.000 evrov občinskega (davkoplačevalskega) denarja za postavitev bronastega kipa (muze) na murskosoboškem Trgu kulture. Ostalih 35.000 evrov je umetnica pridobila na razpisu v okviru Evropske prestolnice kulture. Po naših informacijah so nekateri murskosoboški svetniki kasneje obžalovali svojo odločitev, pojavljajo pa se tudi prve kritike iz vrst strokovne javnosti.

Čas krize - čas naložb davkoplačevalskega denarja v "umetnine"?

Projekt Irene Brunec "Sledi panonskih muz" je zastavljen dolgoročno. Kot je umetnica poudarila na predstavitvi v murskosoboškem mestnem svetu, projekt skupno zajema devet tovrstnih skulptur oz. kipov, ki ga po idejah Brunčeve ni mogoče izvesti niti do v treh letih. Zato si umetnica želi dolgoročnega sodelovanja z murskosoboško občino, predvidoma torej devet let, če bo projekt imel podporo tudi v prihodnosti. Skupno bi v tem primeru Brunčeva v nekaj letih za pokritje stroškov in dela prejela slabih 900.000 evrov davkoplačevalskega denarja.

Inhof: Predstavljena "muza" ni nikakršna umetnina, ampak enodimenzionalni kič

V Sloveniji je 36 likovnih kritikov, ki so bili sprejeti v Mednarodno društvo likovnih kritikov AICA. Za strokovno mnenje o "muzah" smo povprašali enega izmed njih, Roberta Inhofa.

Foto: Galerija Murska Sobota

"Dva spletna komentatorja, ki menda nista likovna kritika, sta na enem izmed portalov zelo dobro zadela bistvo teh muz. Eden je govoril o »provincionalnem kiču«, drugi pa je omenil, da ta muza izgleda, kot da bi bila »Made by Roto«. Tu ni več kaj dosti za dodati. Sine ira et studio lahko rečem, da predstavljena muza ni nikakršna umetnina, pač pa je dekorativni predmet, oziroma enodimenzionalni kič, ki je povsem na ravni izdelkov, kakršni se pomanjšani prodajajo v različnih bižuterijah," je do "umetnine" Irene Brunec kritičen Inhof.

Po njegovem mnenju bo Muza kot javni spomenik gotovo tarča hudega in nenehnega posmeha.

Sobočanci ji pravijo "Gouska"

"Ta skulptura je že zdaj med Sobočanci dobila ne ravno lepo ime »Gouska«. Vsi, ki javno govorijo o tej skulpturi, pravijo, da neposredno o kvaliteti le-te ne morejo govoriti, ker niso likovni kritiki. Jaz žal sem likovni kritik in se temu ne morem izogniti, prav tako kakor sem – kot javna oseba - dolžan podati jasen strokovni odgovor na javno zastavljeno vprašanje. Zanimivo je, koliko ljudi me v teh dneh kliče in sprašuje za mnenje o teh muzah. Seveda prepozno, saj moje strokovno mnenje zdaj ni nič drugega kot glas Minervine sove," pravi Inhof.

Še bolj zanimivo se mu zdi to, da nekateri vprašajo za mnenje zato, ker jih dejansko zanima, drugi pa zato, da bi preverili, če obstaja kakšna možnost, da bi se naredila še kakšna dodatna zdraha. "Slednje me ne zanima in pri konstrukciji nepotrebnih prepirov nočem sodelovati," dodaja likovni kriitk.

Umetnina prvorazrednega slovenskega kiparja je nižja od "muze" Irene Brunec

Tudi cena ene "muze", ki bo davkoplačevalce stala dobrih sto tisočakov, je po mnenju Inhofa previsoka.

"Kar se tiče cen, bi lahko za primerjavo in orientacijo  vzeli Draga Tršarja, enega izmed ključnih  kiparjev slovenskega modernizma. Tršar je med drugim leta 1958 razstavljal na beneškem Bienalu, na Kasselski Documenti , v Salomon R. Guggenheim Museum v New Yorku. Je edini slovenski kipar, ki je zastopan v italijanskem pregledu sodobnega evropskega kiparstva. Njegovo delo je bilo razstavljeno ob delu Pabla Picassa. Bil je dolgoletni profesor na Akademiji, je Prešernov nagrajenec, prav tako pa je edini kipar, ki je član SAZU. Gre torej za enega izmed dejansko prvorazrednih kiparjev. Cena za eno izmed ključnih del tega referenčnega kiparja,  »Sončna kraljica« (1984, bron, 220 x 51 x 42) bi v primeru prodaje bila 120.000 evrov za zasebnika in 80.000 evrov za stalno zbirko ali javno plastiko," pojasnjuje Inhof.

Deset izjemnih skulptur je cenejših kot ena "muza"

Inhof meni, da bi namesto "muz" v Murski Soboti lahko našli bistveno cenejšo varianto. "A mislim, da v tem trenutku ni nobene potrebe za to, saj kolegica Metka Fujs s pomočjo našega ministrstva zelo prizadevno odkupuje kipe iz Murine Forma Vive. To nam mora biti prioriteta, saj gre za pomemben del naše premične dediščine. Gre za deset skulptur. Dve med njimi (Boljka, Lenassi) sta osrednje kvalitete, a kljub temu dobra, ostalih osem skulptur pa so vrhunske umetnine. Te skulpture bo - v smislu javnih plastik - treba nekoč postaviti na prominentne točke mesta. Vseh teh deset  izjemnih skulptur pa skupaj stane manj kot ena sama muza," še dodaja Inhof. 

    Komentarji

    1. gost
      11.07.2012 ob 12:17 zdravapamet gost

      Ka ste naurii ... tej župan more rejsan sončarco meti, ka bi dal 900.000 EUROV za nekše kijpe. Ali pa ma kakše drujge račune. Če de tou tak dale šlo de mogo narod na ulico!

      18 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      11.07.2012 ob 13:19 Zidanski gost

      Dragi svetniki in župan, naredite nekaj dobrega za Soboto in prosim poslušajte Inhofa.

      17 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      11.07.2012 ob 13:22 optimist gost

      v teh casih se o kipih pogucavati, hmm se vidi, ka vročina dela ... :)

      15 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. Chevapcic
      11.07.2012 ob 13:36 Chevapcic

      .. san si mislo, ka de frka .. :) . .ampak ideja pa vseeno ni slaba .. Irena, ki je sicer dokaj dobro naredila Kip generala Maistra v Ljutomeru, je tu sedaj nekaj šlo narobe .. no, optimist, uemtnost mora bit vedno aktivna, ne glede na gospodarske razmere in podobno, brez umetnosti ni življenja .. ;)

      1 13 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. PREKMUREC
      11.07.2012 ob 14:09 PREKMUREC

      Sobočanci ja vej pa bojte donok malo čedni. 100 jurjof za kip?!

      11 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      11.07.2012 ob 16:25 Kluklu gost

      Me ne čudi, saj je nas Tunek zgubil kompas. Inhovi ne verje, Bruncovoj pa daje denar kar na lepe oči. Pa baje se obeta obisk visokega predstavnika MOMS v daljni in eksoticni Koreji, seveda z denarjem iz proračuna. To bo krepitev sodelovanja med dvema državama. Naj raje za ta denar pošljejo še 5 otrok na športne igre, če že morajo it v Korejo, ali pa kar dva razreda otrok v Baško.

      8 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      11.07.2012 ob 18:14 ingonij gost

      Čevapčič...poslušaj moj predlog! Ka pa če bi ti bil namesto tega kipa postavleni...itak nemaš kaj drugo delate kak baugi čas kradnote... Jasno je ka tej kip od Irene enodimenzionalni kič tau vidimo vsi keri nejsmo v ton,ka pa te še gospod Inhof keri je nekšni cenjeni kritik glede tega...ni poanta kdo komu verje ampak kdo komu omogoči zaslužek...

      9 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      11.07.2012 ob 20:41 marjetica gost

      Postavite se v vlogo župana. V treh letih ni naredil nič od nič. Bo pa vsaj en kičast kip postavil, da bo lahko rekel, da je vsaj nekaj naredil. žalostno...

      8 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. smrt
      11.07.2012 ob 20:59 smrt

      @ Če pa de štoj proso občinsko denarno pomoč (kar ima pravico vsak državlan ) pa bodo dali odgouvor ka nega pejnezof ali pa nam presega dohodek ali pa morejo trenutno denar dati drugam .Naprimer za nouve koše ka huligani spoterejo ali pa za romske družine in sedaj za tej kijp Tunek je že pre dugo župan .

      13 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. Truplo
      12.07.2012 ob 7:18 Truplo

      ... proti! V tej gospodarski situaciji si Sobota enostavno nekih takih kipov ne more in ne sme privoščiti. Razumel bi, če bi danes postavljali npr. kip Trubarju ob njegovem drevoredu ali kip kakšnega pesnika na njegovem trgu, če bi ga imel. Postavljati pa neke muze...? kaj ima to s preprostim prekmurskim človekom meni ni jasno. Po mojem na trg kulture sodi prej spomenik izrednemu fotografu Kološi, kateri je s svojimi deli zadolžil Soboto in bi mu res lahko postavila spomenik. Ker je fotografija tudi umetnost in to ne mala, bi njegov kip vsekakor sodil na Trg kulture. Še posebej, ker je vso svoje delo prepustil Soboti oz. Pokrajinskemu muzeju. Moje mnenje!

      10 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      12.07.2012 ob 13:31 batina78 gost

      Očitno mamo preveč pejnez v občini, v žepkaj pa lüknja.

      7 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      12.07.2012 ob 14:59 korupcija gost

      Tu treba malo bolj raziskati, ker je tu vmes sigurno korupcija! Če je kdo danes bral Vestnik je očitno, da so tu prisotni znaki kaznivega dejanja! Ni še tu konec zgodbe!

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      13.07.2012 ob 11:11 endvatri gost

      seveda se vse vrti okoli korupcije...ti meni jaz tebi...če ne morem jaz boš ti pa potem jaz...poznamo zgodbo okoli odkupa zemljišča kjer danes stoji Merkur in kdo ga ni smel odkupit in tisti ki ga je odkupil...bla bla bla...pa povezano z Moravskimi toplicami z človekom ki ga toži znani Soboški odvetnik....prepletene zgodbe...ampak vsi vse vemo,problem je da to počnejo tako da jim nihče nič ne more...

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.