Suša v kmetijstvu veliko škode povzročila tudi v Pomurju

Uredništvo Pomurec | 16.07.2012 ob 7:00

Medtem ko prve ocene škode v kmetijstvu po zadnjih neurjih s točo še niso znane, iz panoge že poročajo o škodi zaradi suše, ki je prizadela skoraj 100.000 hektarjev kmetijskih površin. Zaradi suše je večina kmetijskih rastlin utrpela nepopravljivo škodo, posledice pa najbolj odražajo na travinju in koruzi, na vrtninah in v nasadih jablan.

Dvotedenske visoke temperature od 30 do 37 stopinj Celzija so na lahkih peščenih tleh povzročile na posevkih koruze nepopravljivo škodo. Škoda je po prvih ocenah največja na Ptujskem in Ormoškem območju ter v Pomurju in na Dolenjskem območju. Ocena poškodb se giblje od 40 do 70 odstotkov, so za STA ocenili v Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije. Pri oceni so sodelovali kmetijski svetovalci na posameznih kmetijsko gozdarskih zavodih in Dušica Majer z zbornice.

Od drugih kultur so najbolj prizadeti posevki oljnih buč, krompirja in sončnic. Pri krompirju je suša nastopila v fazi intenzivne rasti gomoljev, ko je potreba po vodi velika. Količina in kakovost pridelka bo zato precej manjša. Pri oljnih bučah je vidna bistveno slabša oploditev. Posevki pšenice, predvsem pozne sorte, so prisilno dozoreli in pridelki so zato tudi za tretjino nižji. Vremenske razmere pa se odražajo tudi na slabši kakovosti glede vsebnosti beljakovin.

Sončnice na območju Pomurja, Maribora in Spodnje Savinjske doline so polovico nižje kot običajno in glede na to, da jih večinoma silirajo, bo pridelek za polovico manjši. Soja je večinoma v fazi cvetenja in začetka formiranja strokov, nastavljeni stroki odmirajo. Vrtnine na prostem so sicer v glavnem namakane, vendar so kljub temu utrpele škodo zaradi ožigov, ki so posledica visokih temperatur. Takšni pridelki niso primerni za trg. Vrtnine na prostem, ki niso bile namakane, so utrpele tudi do 100-odstotno škodo.

Na travniških površinah je zaradi suše in vročine praktično ustavljena rast. Površine v predelu Haloz, Slovenskih Goric, Pomurja, Savinjske doline, zlasti na prisojnih legah, so posušene in zažgane. V zbornici ocenjujejo, da je že izpadel en odkos. Močno je prizadeto rastišče kakovostnih trav, kar bo povzročilo daljšo obnovo rasti. Primanjkuje tako krme za odkos kot za pašo.

Tudi na trajnih nasadih se suša in vročina že poznata, saj odpadajo plodovi, posebej na plitkih tleh. Plodovi so drobni in na njih je že opati ožige zaradi vročine. V nasadih jablan se bo škoda po suši prenesla še na naslednje leto, saj je sedaj čas, ko se formirajo brsti za naslednje leto. Ocenjujejo, da bo izpad pridelka zaradi suše in vročine pri jablanah vsaj 25-odstoten, vprašljiva pa bo tudi kakovost jabolk.

STA
  Oceni prispevek:
  12345
  12345
  Povprecje: (0)  povečava +
  povečava +
  povečava +


  Bianca Zvorc Morris
  Bianca Zvorc Morris

  Srce me boli ko gledam vse to okoli in že tako je težko za kemtovalce v naši ubogi državi zdaj pa bo še težje...večina hrane pa gojimo še povrh za živali in nič za ljudi...Sramota je tudi da uvažamo 70% hrane (tudi meso in mleko iz velikih nehumanih farm) dočim naši ljudje nimajo dela oz. načina za preživetje...A lahko nekdo začne kaj končno urejati v naši državi? Mislim ekologija, etičnost, službe z anše ljudi...Prosim.

  Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.
  Prijavi se z računom: line line line

  ali komentiraj kot gost:

  Ime ali vzdevek:


  e-pošta: (samo za potrditev veljavnosti)
  IZPOSTAVLJAMO
  FOTO UTRINKI
  KRONIKA
  VREMENSKA NAPOVED  ( Murska Sobota )
  Trenutno

  13
  Jutri

  11/20
  Sobota

  12/19
  Nedelja

  11/17
  Ponedeljek

  9/16
  POMUREC.COM NA FACEBOOKU
  NAJBOLJ BRANO TA TEDEN
  Ružič odhaja iz Pomgrada, nasledil ga bo Polanič
  FOTO: Sandi Cenov zabaval v Nedelici
  Politične razprtije v Rakičanu, svet krajevne skupnosti razpadel
  FOTO: Spartacus preplavil nov trend »Selfie«
  Župan Občine Velika Polana praznoval rojstni dan, zato so predčasno zaprli občino

  NAZADNJE KOMENTIRANO

  KOLEDAR DOGODKOV
  Četrtek, 24.04.2014
  Petek, 25.04.2014