https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Gradišče med najpogostejšimi imeni slovenskih naselij

Gradišče, 18.07.2012 ob 10:47  

Tako kot v preteklih letih sta bili tudi v začetku leta 2012 najpogostejši imeni med slovenskimi naselji imeni Gradišče in Pristava, ki sta se ponovili osemkrat. Med ulicami pa je najpogostejše ime Šolska ulica, ki jih je bilo kar 51, ugotavljajo na Statističnem uradu RS (Surs).


Kot so pojasnili, je 80 odstotkov imen slovenskih naselij unikatnih.

Naselje z imenom Gradišče najdemo v občinah Grosuplje, Kozje, Slovenj Gradec, Sveti Tomaž, Škofljica, Tišina, Velike Lašče in Videm. Med njimi je po površini največje naselje Gradišče v občini Slovenj Gradec (5,5 kvadratnega kilometra), največ prebivalcev (773) pa živi v naselju Gradišče v občini Škofljica.

Naselje z imenom Pristava pa najdemo v občinah Borovnica, Cirkulane, Ljutomer, Nova Gorica, Novo mesto, Sežana, Tržič in Vojnik. Med njimi je po površini največje naselje Pristava v občini Novo mesto (5,7 kvadratnega kilometra), največ prebivalcev (891) pa ima naselje Pristava v občini Tržič.

V začetku leta 2012 je bilo med imeni slovenskih naselij 4839 takšnih, ki so se pojavila le enkrat. Ostala imena naselij so se ponovila dvakrat ali večkrat. Dvakrat so se ponovila imena 328 naseljem, trikrat so se ponovila imena 83 naseljem, štirikrat 28 naseljem, petkrat 13 naseljem, šestkrat 11 naseljem, sedemkrat štirim naseljem in osemkrat dvema naseljema.

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.