https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Alkohol med nosečnostjo škoduje bolj, kot je veljalo doslej

25.07.2012 ob 7:10  

Alkohol med nosečnostjo otrokom škoduje še bolj, kot je veljalo doslej.


Večina otrok nosečnic, ki prekomerno pijejo, sicer ne kaže značilnih zunanjih simptomov fetalnega alkoholnega sindroma (FAS), vendar je število otrok z motnjami centralnega živčnega sistema zaskrbljujoče visoko, je razkrila nedavna ameriška raziskava.

Rezultate raziskav so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa objavili v strokovni reviji "Alcoholism: Clinical & Experimental Research".

Znanstvenika Devon Kuehn in Edward Riley z Nacionalnega zdravstvenega inštituta v ameriškem mestu Bethesda v zvezni državi Maryland sta med 10.000 nosečnicami iz Čila za začetno raziskavo izbrala 101 žensko, ki so na dan popile najmanj štiri alkoholne pijače (48 g alkohola), kar ustreza približno osem mericam žganja. V kontrolni skupini pa so beležili podatke 101 nosečnice, ki alkohola niso uživale.

Foto: sxc.hu

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.