https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

FOTO: Razstava mladih likovnih umetnic v Ljutomeru

Ljutomer, 07.08.2012 ob 8:18  

V Galeriji Anteja Trstenjaka v Kulturnem domu v Ljutomeru so v soboto odprli razstavo dveh mladih likovnih umetnic. Svoja dela sta predstavili Anja Kolenko in Tea Melin.

Anja Kolenko trenutno obiskuje 4. letnik likovne pedagogike na Pedagoški fakulteti v Ljubljani. Kot je zapisala v svoji predstavitvi, grafika zadnje čase predstavlja njen najljubši način izražanja zamisli, občutkov ter stanj, ki jo definirajo v določenem času in zaposlujejo njene misli. "Še vedno se spoznavam z globokim tiskom in grafiko na splošno, saj vedno znova odkrijem kaj novega. Tehnike, ki mi trenutno najbolj ustrezajo, so suha glina, akvatinta in vernis mou. Za mojimi deli stojijo ponavadi zelo osebne zgodbe. Vsaka grafika posebej ima za mene veliko vrednost, saj sem v njih vložila čustva, želje, prošnje, strahove, frustracije in poglede na svet, ki pa so sedaj za vedno ovekovečeni v likovni obliki."

Poudarila je, da gre hkrati za narisane zgodbe, ki bodo zanjo ostale spomin na preteklost, ter hkrati zgodbe za morebitne gledalce, ki tako spoznajo del njene notranjosti, lahko pa v teh delih prepoznajo tudi kaj lastnega.

Tea Melin je študentka industrijskega oblikovanja na Akademiji za likovno umetnost, začrtan svet oblikovanja pa sprošča z abstraktno umetnostjo, ki dopušča mišljenje izven okvirov. Zapisala je, da barve v predstavljenih delih nosijo sporočilo. "Meglice, ki spominjajo na vesolje, dajejo občutek svobode in neskončnosti. Črna postane svetloba sama v posebni luči in spremembah zornega kota. Slike gledalca napeljujejo k meditaciji in transcendenci predmetnega sveta. Črna na splošno simbolizira nesrečo, zlo in smrt. Pomeni kesanje, strah in jezo. V predstavljenih delih simbolizira moč, eleganco, spolnost in skrivnost."

Pravi tudi, da namen abstraktne umetnosti ni v predstavitvi realnosti, zato se lahko opazovalec od nje distancira, hkrati pa mu omogoča, da se odzove na načine, ki niso jasno opredeljeni ali pričakovani. Inštalacija krogle iz pleksi stekla predstavlja luč v tej globoki neskončnosti.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      07.08.2012 ob 9:31 tedi gost

      Za likovno akademijo nebom nič napisal, ker je šola usmerjena v stroko. Ta pedagoška likovna pa je bolj tak za šolo in tudi študenti imajo bistveno manj znanja. Po drugi strani se pa držijo bolj pametno kot študenti iz umetnostne akademije. Nevem zakaj se študenti vpisujejo v šole potem pa ciljajo s svojo izobrazbo v službe za katere so namenjeni študenti specializirane stroke. PRIMER: končaš pedagoško, hočeš pa delati v galeriji:)

      10 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      07.08.2012 ob 12:32 janko gost

      tedi prav imaš! Študiraš na pedagoški računalništvo potem si tudi mišljen kot učitelj na šoli. Nekateri pa sanjajo s tem polznanje, da bodo šli v Microsoft programirat:) Jaz sem na FRI in se s pedagoše sploh ne morejo primerjat.

      6 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.