https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Srečanje zdomcev v Apaški dolini obiskala tudi ministrica Novakova

Zgornje Konjišče, 07.08.2012 ob 12:00  

V turistično-rekreativnem središču Zgornje Konjišče v Apaški dolini se je to soboto odvilo že 4. srečanje zdomcev iz Pomurja, Slovenskih Goric in širšega območja Štajerske.

Organizatorja letošnjega srečanja sta bila Marija Golob iz Zgornje Velke in Jože Ješovnik iz Podgrada. Zdomci, prišlo jih je približno 150, so ob dobri glasbi obujali spomine in izmenjevali izkušnje ter tudi zaplesali, vse prisotne pa je prvič letos pozdravila tudi  ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Ljudmila Novak, ki je ob tej priložnosti povedala:»Vesela sem, da se tukaj srečujete in obujate spomine. Vem, da ste bili kot Slovenci na delu pridni in delavni. Bili ste pošteni, kakor smo Slovenci vedno bili, danes lahko to rečemo z zadržkom, zato tudi spoštovani. V tujini ste delali in zbirali prihranke, da ste si doma gradili domove, nekateri odprli obrt, in se vrnili kot lastovke v svoje gnezdo. Slovenci smo lahko ponosni na našo lepo slovensko deželo. Vi zdomci ste jo ohranili v srcu, četudi ste si kruh služili v tujini. V Sloveniji živi 2 milijona prebivalcev, v tujini pa je okrog 500.000 Slovencev. Škoda je, da mladi odhajajo iz domovine, ker ni dela, tako kot je bilo v 60. in 70. letih, ko ste zapuščali svoja ognjišča vi in se nekateri za kratek čas, nekateri vse do upokojitve, zaposlili v tujini. Ob koncu bi vam zaželela prijetno srečanje in obujanje spominov na leta, ki ste jih preživeli v zdomstvu.« 

Največ udeležencev tega srečanja si je kruh izven naših meja služilo v Avstriji in Nemčiji, prišli pa so tudi tisti, ki so del življenja preživeli po drugih evropskih državah. Le malo njih je ostalo v tujini, tisti ki so se vrnili pa so povečini izgubili stike. Pred leti so se zato posamezne družine začele zbirati na ribniškem pikniku, ki pa je sčasoma preraslo v organizirano srečanje vsako prvo soboto v avgustu.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      07.08.2012 ob 13:20 gost gost

      Kaj ji povedala? Naj samo tam ostanejo, kje so. Ker je to dobro za njih.ker bomo v kratkem mi tak bankrotirali....

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.