https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Pozor pri nabiranju gob

08.08.2012 ob 14:05  

Zdravniki v času, ko je na višku sezona nabiranja in uživanja gob, opozarjajo na posebno previdnost pri nabiranju. "Kaj hitro se namreč zgodi, da spregledajo strupeno gobo, čeprav so poznavalci gob," so zapisali v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana.


V UKC Ljubljana so letos zaradi zastrupitve z gobami zdravili že sedem bolnikov, od tega dva zaradi zastrupitve z vražjim gobanom, pet pa zaradi zastrupitev z drugimi gobami, ki povzročajo gastrointestinalni sindrom. Vsi so ozdraveli, so zapisali v UKC Ljubljana. Vse bolnike, pri katerih sumijo na zastrupitev s smrtno nevarnimi gobami, ali v primeru hudih prebavnih težav oziroma resnih zapletov, kot so npr. napad žolčnih kamnov z zlatenico, vnetje trebušne slinavke, velika izguba tekočine pri bruhanju ali driski zlasti pri otrocih in starejših, po zaužitju sicer užitnih gob praviloma hospitalizirajo.

Foto: Sxc.hu

Simptomi zastrupitve z gobami so odvisni od vrste zaužite gobe in se posledično med seboj razlikujejo. Primarni simptomi zastrupitve z gobami so bolečine in krči v trebuhu, slabost z bruhanjem, driska in huda žeja. Sekundarni simptomi so močno znojenje, huda žeja, zlatenica, motnje zavesti in dihanja, halucinacije, upočasnjen ali pospešen srčni utrip, vročina, glavobol, bolečine v mišicah in udih ter zmedenost.

V Centru za zastrupitve Interne klinike UKC Ljubljana opozarjajo, da se moramo v primeru kakršnih koli težav po zaužitju gob takoj posvetovati z osebnim ali dežurnim zdravnikom. Ta bo ocenil, ali je potrebna ambulantna ali hospitalna obravnava. Po njihovih besedah se ne smemo zanašati, da bo driska v enem ali dveh dneh minila, kajti če se zastrupimo z zeleno mušnico ali njej sorodnimi gobami, lahko pride po prehodnem izboljšanju prebavnih težav do hude okvare organov, predvsem jeter in ledvic, ali celo smrti.

Svetujejo, da se pri nabiranju in uživanju gob držimo "zlatih pravil". Nabirajmo in jejmo le gobe, ki jih dobro poznamo. Gob naj ne uživajo majhni otroci, starejši in bolniki z dietami zaradi bolezni, kot so žolčni kamni, vnetje trebušne slinavke, rana na želodcu in dvanajstniku.

Gobe uživajmo kot začimbo oziroma prilogo h glavni jedi, saj so težko prebavljiva hrana, zato jih tudi ne jejmo kot glavni obrok oziroma zvečer pred spanjem. Gobe morajo biti zdrave in ne razpadle ali črvive. Nabrane gobe ustrezno pripravimo čim prej oz. v prvih 24 urah bodisi kot svež obrok hrane ali pa jih ustrezno konzerviramo, npr. blanširamo in zmrznemo ali sušimo. Ker so dobro gojišče za bakterije, jih ne shranjujmo v "hladnih shrambah" ali hladilniku.

STA

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.