https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Pohodniške poti v Prekmurju - Sladka pot

Ratkovci, 14.08.2012 ob 12:00  

Naslednja pohodniška pot v sklopu rekreativnih poti, ki vam jih bomo predstavili je Sladka pot.

Pot je dobila ime po sladkih dobrotah, ki so proizvod večstoletnih tradicij medičarstva in čebelarstva. Sladka pot poteka po treh vaseh, Ratkovci, Berkovci in Ivanjševci ter združuje domače obrtnike na tem območju. Srednje težka pot je dolga 8 kilometrov in poteka po asfaltu, makedamu in gozdnih poteh.

Izhodiščna točka je pri Medičarstvu Jožica Celec v Ratkovcih od koder vas pot vodi do prvega gozda, kjer čez Lainščkov in Makotrov breg pridete do Časarovega mlina v Berkovcih. Ob makedamski poti pri Časarjevem mlinu lahko občudujete mokrotne travnike. Pot nato poteka po asfaltu do Ivanjševec, kjer ob poti stoji vaški zvonik iz leta 1923 in naprej do čebelarstava Kozic – Rojarove iže prav tako v Ivanjševcih. Sladka pot se konča na izhodiščni točki.

MEDIČARSTVO CELEC - stoji na Kermedinovem bregu v Ratkovcih. Z domačo obrtjo medičarstava se ukvarja že tretja generacija, ki raznovrstne medenjeka peče po recepturah starih nekaj stoletij. Njihova posebnost je figuralno lectovo pecivo, med katerim je najbolj znano lectovo srce.

ČASAROV MLIN - leži ob Ratkovskem potoku v vasi Berkovci. Zgrajen je bil leta 1930 in je proglašen za kulturno-tehnični spomenik. V njem sta zanimiva Francisova turbina in mogočni stroj katerega poganja lesni plin.

ČEBELARSTVO KOZIC - čebelar Kozic z družino čebelari že od leta 1987. Poslikan čebelnjak je unikatno delo mladih likovnikov Osnovne šole III Murska Sobota. V »Rojarovi iži« si lahko ogledate staro in novo opremo za čebelarjenje. 

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.