https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Črenšovci v pričakovanju šestega Jenamena festa

Črenšovci, 14.08.2012 ob 13:36  

Prihodnji teden se bo v Črenšovcih odvijal festival Jenamena. Kaj bodo v letošnjem bogatem programu ponudili obiskovalcem, so člani Kulturno-turističnega društva Črenšovci predstavili na današnji tiskovni konferenci.


Letošnji festival Jenamena, ki je že 6. po vrsti, nosi naslov »Jenamena, kak smo se inda špilali«. Po lanskoletnem prikazu običajev, povezanih s poroko nekoč, so rdeča nit letošnjega festivala igre in igrači iz nekdanjih časov. Letošnji festival starih običajev, obrti, kulture in kulinarike bo trajal od ponedeljka, 20. avgusta do sobote, 25. avgusta in skušal ugoditi apetitom vseh obiskovalcev.

Etno glasbeni večeri

Od ponedeljka do petka zvečer bodo obiskovalci Jenamena festa lahko prisluhnili etno glasbi. V ponedeljek bo nastopila etno skupina Mladi Marki, v torek bo Tjaša Žalik odpela prekmurske viže, sredin večer bo pripadel Dorini in Dejanu, četrtek pa Moški vokalni skupini Aeternum.

Gledališče na prostem

Jenamena pozornost posveča tudi gledališču. Obiskovalci si bodo lahko v torek ogledali in prisluhnili madžarski tolkalski skupini Zörej, v sredo bodo nastopili člani KUD Tišina s predstavo Bo podlegel čarom lepe Korošice?, v četrtek pa se bodo predstavili domači gledališčniki z mini komedijo Jenamena štenkarije, jenamena špileraj.

Jenamena veselica

Od četrtka do sobote bodo v večernih urah za zabavo skrbeli trije ansambli. V četrtek bodo obiskovalci lahko zaplesali ob ritmih ansambla Marki, v petek bodo zabavali Koroški korenjaki, v soboto pa bo veselica s skupino Blue Planet.

Program za otroke

Na Jenamena festivalu bo posebej poskrbljeno tudi za otroke. V ponedeljek si bodo lahko ogledali lutkovno predstavo Kuna pospravlja, mlade nadebudneže pa bo animiral tudi čarodej Binč. V petek si bodo najmlajši obiskovalci Jenamene lahko ogledali razstavo malih živali, predstavo Godrnjava račka in ustvarjali v delavnicah.

Vrhunec dogajanja bo v petek in soboto

Ob že tako pestrem dogajanju se bo v petek odvijal tudi nogometni turnir in mednarodni folklorni festival Jenamena pleše se mi. Sobotno popoldne je rezervirano za srečanje upokojencev in Jenamena rejli, v okviru katerega se bodo kolesarjem pridružili lastniki starodobnikov. Prav tako v soboto bodo v Črenšovcih balinali, igrali šah, vlekli vrv, odvijala pa se bo tudi kmečka olimpijada. Ogledali si boste lahko stojnice, kjer bodo razstavljeni izdelki domačih obrti in dobrot.

In nenazadnje …

V torek se bo zgodil še literarni večer s predstavitvijo knjige Inda smu se pa tak na velko pa veselo ženili, ki je nastala kot plod raziskav in dogodkov ob lanskoletnem Jenamena fest-u, v sredo pa se bo odvijal tudi ognjeni spektakel s Tajo Drevi, umetnico ognjenih plesov. Na festivalu bo prisoten tudi ljubiteljski kipar Rudolf Novak, ki bo oblikoval kip bovjaša, zaščitni znak festivala.

Posebnosti letošnjega Jenamena festivala

Letošnja novost festivala je natečaj Jenamena ide po svejti, ki se že odvija. Pri tem so organizatorji pozvali vse popotnike, da se na svojih potovanjih po svetu fotografirajo oblečeni v jenamena majico in s tem pozitivno energijo Jenamena festa ponesejo tudi po svetu. Obenem izbirajo slogane, ki bodo natisnjeni na letošnjih jenamena majicah.

Podrobnejši razpored dogajanja si lahko ogledate v Jenamena novinaj, na spletni strani jenamena.si, ali pa jih poiščete na Facebook-u. Kot pravijo organizatorji, vstopnine na nobenem dogodku ni, obiskovalce pa čaka bogata kulinarična ponudba z domačo kuhinjo. Vsak večer bodo obiskovalcem postregli tudi domače pogače. En večer bodo obiskovalci lahko poskusili domače kukarčne pogače, spet drugič prejsne pogače, zlejvanke ali krapce.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.