https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POLITIKA

Tudi Györeku se je iztekla pravica do poslanskega nadomestila

22.08.2012 ob 10:52  

Po uveljavitvi novele zakona o poslancih z današnjim dnem pravica do prejemanja nadomestila po zaključku mandata poteče še sedmim nekdanjim poslancem, medtem ko jih bo osem nadomestilo prejemalo še tri oziroma štiri mesece. Prav tako nadomestilo še vedno prejema osem nekdanjih ministrov.


Novela zakona o poslancih, ki se je začela uporabljati s 1. avgustom, namreč skrajšuje dolžino prejemanja poslanskega nadomestila z enega leta na šest mesecev. Izjema so tisti poslanci, ki so bili v DZ več zaporednih mandatov. Vsem pa se višina nadomestila zniža za 20 odstotkov.

Za tiste poslance, ki nadomestilo po prenehanju funkcije po lanskih predčasnih volitvah še prejemajo, pa ta pravica velja osem mesecev, torej do danes. Tistim z dvema mandatoma se bo čas prejemanja nadomestila podaljšal za tri mesece, torej na enajst mesecev, nekdanji poslanci s tremi ali več mandati pa ga bodo prejemali eno leto. Pravica do prejemanja nadomestila se lahko podaljša tudi do upokojitve, a za največ šest mesecev.

Z današnjim dnem bo tako brez pravice do nadomestila ostalo sedem nekdanjih poslancev: Bogdan Čepič, Gregor Golobič, Miran Györek, Franco Juri, Franci Kek, Gvido Kres in Tadej Slapnik. Tako bodo v naslednjem mesecu prejeli nadomestilo plače do 22. avgusta.

Pavel Gantar bo nadomestilo predvidoma prejemal za čas do 25. oktobra, ko naj bi se upokojil, Andrej Magajna pa se bo predvidoma upokojil mesec dni pozneje.

Novela zakona o poslancih je v presoji na ustavnem sodišču

Večini nekdanjih poslancev, dvajsetim, se je sicer pravica do nadomestila iztekla 31. julija, saj po uveljavitvi zakonske novele niso uveljavljali prejemanja nadomestila oziroma niso dopolnili nepopolne vloge. Med njimi se jih je tedaj sedem upokojilo, in sicer Joško Godec, Milan Gumzar, Anton Kampuš, Miroslav Klun, Marijan Križman, Darja Lavtižar Bebler in Vili Trofenik.

Poleg vseh omenjenih je po izteku prejšnjega mandata nadomestilo prejemalo še 12 poslancev, ki pa so si že prej našli zaposlitev oziroma so se upokojili. Novela zakona o poslancih je sicer zaradi posega v pravice nekdanjih poslancev v presoji na ustavnem sodišču. Sodišče je že zavrglo pobudo nekdanjih poslancev Franca Jurija in Francija Keka. Zahtevo za oceno ustavnosti je vložila tudi Pozitivna Slovenija.

    Komentarji

    1. gost
      22.08.2012 ob 11:32 traner gost

      bogi

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      22.08.2012 ob 11:36 eden gost

      rejsan bogi,ka do pa zaj...............

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      22.08.2012 ob 12:23 smrkci gost

      Niti eden puslanec si ne zasluži nadomestila.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      22.08.2012 ob 20:31 Nakito-mičiči gost

      Baugi, ka de pa zaj??

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.