https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Člani OS občine Ljutomer županjo pozivajo k posluhu

24.08.2012 ob 11:30  

Ozračje v občinskem svetu Občine Ljutomer je napeto. Skupina članov občinskega sveta občine Ljutomer je v teh dneh vodstvu Občine Ljutomer posredovala dopis, v katerem županjo Olgo Karba vnovič pozivajo, da na dnevni red sej občinskega sveta uvrsti v dopisu navedene točke.


Kot pravijo pošiljatelji dopisa, so županjo na določene zahteve že večkrat opozorili, a njihovim zahtevam ni ugodila.  

Dopis objavljamo v celoti:

Spodaj podpisani člani občinskega sveta občine Ljutomer smo že večkrat zahtevali, da na dnevni red sej občinskega sveta občine Ljutomer uvrstite spodaj naštete točke. Ker naše zahteve vse do danes niste upoštevali, kljub temu, da 13. člen poslovnika občinskega sveta občine Ljutomer članom občinskega sveta podeljuje pravico, da sodelujejo pri oblikovanju dnevnih redov sej občinskega sveta, vas vnovično javno pozivamo in hkrati tudi zahtevamo, da na dnevni red prve naslednje seje občinskega sveta občine Ljutomer uvrstite naslednje točke:

1. RAZREŠITEV ČLANOV KOMISIJE ZA MANDATNA VPRAŠANJA, VOLITVE IN IMENOVANJA.

Postopek v zvezi z razrešitvijo Komisije za volitve in imenovanja, predvsem njenega predsednika podžupana Venclja, teče že slabo leto. Člani OS smo že večkrat zbrali podpise in to v skladu z navodili občinske uprave in njenega direktorja, kljub temu pa naši zahtevi še vedno niste ugodili. Naj vas opomnimo, da je pravica in dolžnost občinskega sveta, da imenuje in tudi razrešuje organe in delovna telesa občine, hkrati pa vas še spomnimo, da je županja sama ponudila pomoč pri izpeljavi postopka, zatorej naj obljubljeno tudi izpolni.

2. RAZVELJAVITEV SKLEPA ŠT. 193.

Županja je dne 20. 4. 2012 izdala sklep, ki ne odraža dejanske vsebine, kot je bila sprejeta na seji OS. Iz zapisnika je mogoče ugotoviti, da županja pred glasovanjem ni prebrala takšnega sklepa, kot je bil kasneje izdan. S tem je bil neposredno kršen 47. člen poslovnika občinskega sveta občine Ljutomer, ki določa, da se pred vsakim glasovanjem prebere predlagano besedilo sklepa ali amandmaja. Županjino sprenevedanje, da "sklepa dobesedno ni bilo možno oblikovati" je nesprejemljivo in ne spremeni dejstva, da je kršila določila 47. člena poslovnika.

Še več, Služba vlade RS za lokalno samoupravo je v svojem mnenju izpostavila, da je sklep neizvršljiv in da o predlogu razveljavitve tega sklepa najprej odloča pristojna komisija, v tem primeru Statutarno pravna komisija, ki je o tem že odločala in predlagala OS naj ta sklep razveljavi. Sedaj je na strani uprave oz. županje, da predlog uvrsti na dnevni red prve naslednje seje OS.

3. SPREMEMBA POSLOVNIKA OBČINE LJUTOMER v delu, kjer lahko županja omejuje prisotnost medijev.

Seje občinskega sveta občine Ljutomer so javne, s čimer bi morale biti odprte za vse medije. Cenzura in pristransko izbiranje medijev, katerim je podeljena pravica poročanja o sejah OS, nista značilnosti demokratičnega načina vodenja, marveč odražata avtokracijo in samovoljnost županje. Omenjene spremembe se nanašajo na 27. člen (zvočno in slikovno snemanje sej).

Glede na to, da so naši predlogi za dnevni red, v nasprotju s pravili, že dalj časa ignorirani, bomo, v kolikor se bo to ponovilo tudi na naslednji seji, prisiljeni razmisliti, ali se je smiselno še udeleževati sej občinskega sveta.

Nadalje pozivamo županjo, da vendarle prisluhne pobudi članov OS, da sklicuje seje po vnaprej dogovorjenem načrtu, in sicer vsak mesec (razen julija in avgusta, ko se seja skliče po potrebi), drugo sredo v mesecu ob 13. uri (če je druga sreda v mesecu praznik, se seja OS prestavi na naslednji delovni dan, praviloma ob 13. uri).

Hkrati predlagamo, da se v bodoče na dnevni red ne uvršča več kot 20 točk; v kolikor je več kot 20 točk, OS vseh zadev ne more obravnavati enako podrobno in kvalitetno. Še posebej je to pomembno, ko so na dnevnem redu zahtevnejše točke, katerih gradivo zahteva poglobljeno preučitev in temeljito pripravo.

S spoštovanjem,

BABIČ Tihomir

BOGDAN Damjan

GRANTAŠA Jože

HERIC Jože

KARBA Sara

KAVČIČ Aleksander

KLEMENČIČ Jože

KOSI Dušan

LAH Andrej

LIPOVEC Aleš

ROŠKER Franc

SMODIŠ Branko

ŠTEFANEC Robert

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      24.08.2012 ob 14:55 volilec gost

      No, to pa je že skoraj dvotretjinska večina svetnikov, čudi me zakaj se ne uslišijo predlogi večine, da se na kaj tako samoumnevnega kot so te zahteve sploh mora pisno prosit?

      7 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      24.08.2012 ob 19:38 beautifullady gost

      resen signal županji da odstopi.

      7 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      24.08.2012 ob 22:34 Tunč gost

      To pomeni, če se bo trmoglavilo naprej seje občinskega sveta ne bo? Ja,to je res ena od možnosti ki jo imajo svetniki za streznitev tistih, ki jih nočejo poslušat. Naučiti se bo treba, da živimo v DEMOKRATIČNI družbi in ne v totalitarizmu. V večini je moč in seveda večina odloča, ta pisana večina pa je očitno zelo složna.

      6 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      25.08.2012 ob 8:46 Tine gost

      Županja bi morala prisluhniti izvoljenim svetnikom in z njimi skupaj delati v dobro občine. Vse drugo je nesmiselno kazanje mišic. Zelo kmalu, čez 2 leti, bodo nove volitve, ljudje pa si slabosti tudi zapomnijo. Torej, Olga, ti si na potezi.

      6 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      25.08.2012 ob 9:25 Anja gost

      Tine.... in svizec bo zavil čokolado Razum je bil do zdaj pokazan le s strani svetnikov. Poglej samo novičke, za vse so krivi svetniki, pa ja..

      6 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      26.08.2012 ob 15:36 Milan gost

      Delat se spravte

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      27.08.2012 ob 18:05 AntiMilan gost

      Stora prežvečena fora, ki itak nič ne pove. Edino tisti, ki to provi bi se rad pokoza, kak nekši strašen delavec. Zanimivo, ka si bija večkrot na listi na volitvah pa te nikdor neso zvolili. Le kaj si liden takšega nareda ka te nečejo meti.

      3 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      04.09.2012 ob 0:33 mali zet gost

      nejlezje je gucate pa nic ne naredite , kak je milan reka sprafte se delat :)

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.