https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Vrtina pri Černelavcih trenutno na 350 metrih od načrtovanih 1520 metrov

Murska Sobota, 24.08.2012 ob 13:17  

V Mestni občini Murska Sobota trenutno potekajo projekti, s katerim želi občina v bodoče priti do večje energijske samooskrbe. Obstoječa vrtina SOB - 1 na Mojstrski ulici je bila obnovljena, trenutno pa s strani Nafte Geoterm poteka vrtanje nove vrtine SOB - 3g.

Murskosoboška občina je v avgustu 2010 energetski del projekta Turistični center Fazanerija prijavila na peti javni razpis za sofinanciranje - Priprave izvedbenih načrtov regionalno razvojnih programov za obdobje 2010 – 2012, v okviru katerega so prejeli sklep o sofinanciranju v višini 2.199,430 evrov. O tem so danes na novinarski konferenci spregovorili župan Anton Štihec, direktor občinske uprave Bojan Petrijan in predstavnik izvajalca del Matej Prkič, sledil pa je ogled vrtine pri Černelavcih.

Raziskovalna vrtina pri Černelavcih bo dala nove odgovore

V občini je raziskano že območje do globine 800 metrov, pri izgradnji nove raziskovalne vrtine SOB - 3g pri Černelavcih pa bodo šli še korak dlje - končna globina vrtine naj bi bila 1520 metrov. Z vrtanjem je Nafta Geoterm pričela 18. avgusta, trenutno pa so pri globini 350 metrov, voda na tej globini pa ima že 36°C. V prvi fazi je njihov cilj 600 metrov, ko bodo izklopili vrtalnik in namestili cevi in zabetornirali, nato pa se bo vrtanje nadaljevalo do 1200 metrov. Sledi isti postopek, končna globina pa je kot že rečeno 1520 metrov, na katerem se pričakuje voda s temperaturami blizu vrelišča.



Prvi pet let bo vrtina služila v raziskovalne namene, saj projekt zajema izgradnjo t. i. Visitor centra, kjer si bodo obiskovalci lahko ogledali delovanje energetskega sistema na murskosoboškem območju in rezultate meritev ter raziskav. Po tem obdobju se bo vrtino lahko začelo izrabljati za daljinsko ogrevanje ali pa jo občina lahko proda.

Stari vrtini podaljšali rok trajanja za 50 let, kmalu pričetek vrtanja še ene vrtine

V sklopu projekta je bila v juliju sanirana obstoječa vrtina SOB - 1, ki je bila zgrajena že leta 1987. Iz te vrtine se črpa voda na globini priližno 750 metrov, pri čemer doseže temperatura vode na ustju vrtine okrog 50°C, kar se uporablja za daljinsko ogrevanje. Septembra se bo na lokaciji bivše vrtnarije pričela še izgradnja reinjekcijska vrtina SOB - 4g, s katero se bo v prihodnje skušalo reševati problem odtekanja odpadne geotermalne vode v potok Ledava.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. Chevapcic
      24.08.2012 ob 14:01 Chevapcic

      .. ge bi tude šau na en takšen demonstracijski ogled, kak ste tau za novinare napravile .. menej tau tude zanijmle .. ;)

      1 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      24.08.2012 ob 14:08 pleskavica gost

      Chevapcic, leko te pitan ka ti v življenji delaš .. služba pa to ? ...

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      24.08.2012 ob 14:43 čelada gost

      občinaran in nafti kazen poslati ker na gradbišču ne nosijo čelade.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      24.08.2012 ob 18:04 ... gost

      @Čelada, ka slejpi si? vepa pogledni si slike..

      1 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      24.08.2012 ob 19:21 čelada gost

      tri pike slepi si ti. Vsi ki se nahajajo na gradbišču morajo imeti čelade. Pa čeravno se polaga samo temeljni kamen. Tukaj pa je že odprto gradbišče in pred ograjo je znak za obvezno uporabo čelade. če nisi član društva slepih in slabovidnih boš videl da jo imata na slikah samo dva človeka in sicer mladenič na desni skupaj na siki z županom (brez čelade), direktorjem OU (brez čelade) in direktorjem Nafte (isto brez čelade), Tudi na drugi sliki jo ima samo bradač na desni in sicer modro čelado direktor OU spet brez čelade. Sicer pa če navadni delavec ko si hoče skaditi en čik malce odloži čelado že se od nekod lahko pojavi inšpektor in vaše kazen. Buđe mogu i bez šlemova.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      25.08.2012 ob 16:15 .......... gost

      ajde ka se ponoče tao fejst čuje ka ene spate nemremo ka pa odškodnina za nenaspane noči?

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.