https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Parada kmečkih šeg in opravil na sejmu AGRA

Gornja Radgona, 26.08.2012 ob 11:28  

Na sejmu AGRA in INPAK je včeraj potekala Parada kmečkih šeg in opravil. Iz Trat se je vila po Ciril Metodovi ulici, zavila na Panonsko ulico pri Gostišču Casa del Nono, nato na Mladinsko ulico  in pri vhodu 1 (pri stadionu) vstopila na sejmišče. Tu je parado pričakal tudi slavnostni otvoritelj 50. jubilejnega sejma AGRA, predsednik države dr. Danilo Türk z ženo ter številni gostje in obiskovalci.


 

Povabilu za udeležbo v Paradi kmečkih šeg in opravil se je odzvalo 11 skupin iz Slovenije in 1 skupina iz sosednje Avstrije:
Klub preleških babic - Ljutomer 
Kulturno turistično društvo Sončnica – Pertoča 
Turistično društvo Sv. Jurij – Sv Jurij ob Ščavnici 
Turistično društvo Rogaševci- Rogaševci 
Turistično društvo Mala nedelja- Radoslavci 
Športno turistično društvo Mahovci – Mahovci 
Etnološko kulturno društvo Künštni Prleki-Ljutomer 
Kulturno etnografsko društvo Juršinci –Juršinci 
Turistično društvo Kapela – Kapela
Glasbeno turistično društvo Klapovüh- Benedikt
Kulturno umetniško društvo Budinci – Budinci 
Gostje iz Avstrije : Oldtimer Fänclub Radkersburg 

Povabilu za udeležbo v Paradi kmečkih šeg in opravil se je odzvalo 11 skupin iz Slovenije in 1 skupina iz sosednje Avstrije:

- Klub prleških babic Ljutomer

- Kulturno turistično društvo Sončnica– Pertoča 

- Turistično društvo Sv. Jurij – Sv Jurij ob Ščavnici 

- Turistično društvo Rogaševci- Rogaševci 

- Turistično društvo Mala nedelja- Radoslavci

- Športno turistično društvo Mahovci – Mahovci 

- Etnološko kulturno društvo Künštni Prleki-Ljutomer 

- Kulturno etnografsko društvo Juršinci –Juršinci 

- Turistično društvo Kapela – Kapela

- Glasbeno turistično društvo Klapovüh- Benedikt

- Kulturno umetniško društvo Budinci – Budinci 

- Gostje iz Avstrije: Oldtimer Fänclub Radkersburg 

Na 22 vozovih so ob spremljavi ljudskih godcev, folklornih skupin, citrarjev in harmonikarjev prikazovali običaje kot so "prešanje", ličkanje in luščenje koruze, mletje zrnja, mlatenje zrnja z mlatilnico, prikaz žetve na star način, pranje perila, klepanje kose, ličkanje - kožuhanje, pletenje košar.... Strokovna skupina pa je skupine in njihove predstavitve ocenjevala. Vsi so za udeležbo prejeli priznanja, prvi trije pa še nagrade. Odločitev komisije je, da je najboljšo predstavitev starih običajev pripravilo Turistično društvo Sveti Jurij ob Ščavnici (mlin na veter, v stilu od pluga do mize), drugo mesto je osvojilo Turistično društvo Mala Nedelja – Radoslavci, tretje pa Kulturno umetniško društvo Budinci.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.