https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

V Panviti zadovoljni z odkupom pšenice

26.08.2012 ob 22:17  

Mlinarji so letos v prvem koraku od slovenskih pridelovalcev odkupili 57.000 ton pšenice, kar je precej več kot v preteklih letih.


Te številke so minulo nedeljo v Gornji Radgoni, kjer poteka kmetijsko-živilski sejem Agra, predstavili tudi ministru za kmetijstvo in okolje Francu Bogoviču.

V letu 2010, ko se je spodbudila razprava o boljšem delovanju slovenske žitne verige, so predstavniki predelovalne industrije v prvem koraku od slovenskih pridelovalcev žit odkupili 18.000 ton pšenice. Lani se je prvi odkup povečal na blizu 40.000 ton, letošnji odkup v višini 57.000 ton pa se zdi direktorici Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij pri GZS Tatjani Zagorc velik dosežek celotne žitne verige. V letu 2013 bi morala biti žetev še boljša, je povedala za STA.

"Tako v Panviti kot v Žitu so z odkupom zadovoljni, lahko pa bi ga bilo še več," je novinarjem v Gornji Radgoni potrdil tudi minister Bogovič. V živilskopredelovalnih podjetjih pravijo, da so s tem za dobršen del leta svoje pokrili potrebe s slovensko pšenico. Zato bo lahko uvoz tuje pšenice toliko manjši, je dodala Zagorčeva.

Z odkupno ceno so po njenih besedah lahko zadovoljni tako prodajalci kot kupci. Mlinarji so pšenico odkupovali po cenah, ki so jih ponudili kmetje ali zadruge, torej po fiksnih cenah, je povedala.

Na srečanju so sklenili, da se naredi analiza letošnjega stanja in se že začne pogovarjati od odkupu za naslednje leto. "Če v bodoče ne bomo dolgoročno zgradili piramide od spodaj navzgor in dolgoročno uredili odnosov v verigi, se bo zelo težko iz leta v leto v začetku julija pogovarjati samo o cenah in teh odnosih," je dejal Bogovič.

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.