https://www.minicom.si/pages/topics/minicom-d.o.o.-objavlja-prosto-delovno-mesto-serviserjake-racunalniske-opreme.php
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Na simpoziju »Slovenci v zamejstvu« v Ljutomeru tudi Ljudmila Novak in Dejan Židan

Ljutomer, 01.09.2012 ob 17:05  

V prostorih Golarjeve hiše v Ljutomeru je včeraj potekal simpozij »Slovenci v zamejstvu«, ki so ga organizirali v sklopu projekta Od Porabja do Južne Tirolske. Udeležila sta se ga tudi Ljudmila Novak, ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu in mag. Dejan Židan, bivši kmetijski minister in sedanji poslanec v državnem zboru.


Za Ljutomer kot organizacijski kraj dogodka so se odločili zato, ker ima poseben pomen v razvoju narodne identitete Slovencev, saj je tu leta 1868 potekal prvi slovenski tabor.

V uvodnem delu so zbrane pozdravili Simon Balažic, vodja projekta, Zvonko Kustec, ravnatelj Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer, mag. Olga Karba, županja občine Ljutomer, doc. dr. Boris Jesih, višji znanstveni sodelavec na Inštitutu za narodnostna vprašanja, Ljudmila Novak, ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu ter mag. Dejan Židan, bivši kmetijski minister in sedanji poslanec v državnem zboru.

Kot so zapisali organizatorji simpozija, predstavlja slovenska manjšina del slovenskega narodnega telesa, ki je v vseh štirih sosednjih državah zapostavljen. Trenutne razmere v EU omogočajo enotni slovenski kulturni prostor, v katerega je nujno potrebno v večji meri vključiti predstavnike slovenske manjšine, hkrati pa je potrebno čim večje sodelovanje tudi v obratni smeri, kar bo zagotovo krepilo položaj slovenske manjšine v vseh sosednjih državah. Pri izboljšanju svojega položaja pa morajo največjo vlogo prevzeti manjšine, seveda ob pomoči slovenske države.

Projekt Od Porabja do Južne Tirolske sofinancira Urad vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu, vanj pa so vključeni Porabski Slovenci, Štajerski Slovenci, Koroški Slovenci, Slovenci na Hrvaškem in Slovenci v Italiji. Ciljna skupina so mladi, ki naj predstavijo svoje poglede na življenje manjšine, ki ji pripadajo.

Projekt so razdelili na dva dela, in sicer na sam simpozij »Slovenci v zamejstvu« in na strokovno ekskurzijo na Južno Tirolsko.

Simpozij so organizirali z namenom primerjalno izluščiti bistvene izsledke, na katerih bi lahko temeljila prizadevanja za nadaljnji razvoj posameznih slovenskih manjšin v zamejstvu, glede na specifiko tamkajšnje skupnosti, seveda ob upoštevanju določenih medsebojnih povezav ali možnosti povezovanja. Dodali so tudi predstavitev primera dobre prakse (Južni Tirolci).

Prvi del včerajšnjega simpozija je bil posvečen pogledom na manjšinsko vprašanje iz perspektive Domovine, drugi del pa položaju slovenske narodne manjšine danes.

Zgoraj: Simon Balažic, vodja projekta

Foto: mag. Dejan Židan, bivši kmetijski minister in sedanji poslanec v državnem zboru

Foto: Ljudmila Novak, ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu

Več fotografij si lahko pogledate v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.