https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GOSPODARSTVO

Pavlinjek: Del obrtnikov bi moral ostati vsaj delno z minimalno članarino

11.09.2012 ob 7:30  

Prostovoljno ali obvezno članstvo je bila glavna tema današnje okrogle mize Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) v Ljubljani. Predsedniki OZS, bavarske zbornice in hrvaške zbornice, Štefan Pavlinjek, Heinrich Traublinger in Dragutin Ranogajec, so se strinjali, da obvezno članstvo prinaša več koristi za članstvo in državno gospodarstvo.


Hrvaška in nemška zbornica imata namreč obvezno članstvo, medtem ko je pri nas ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo pripravilo novelo obrtnega zakona, ki predvideva prehod na prostovoljno članstvo. Kot je uvodoma pojasnil Pavlinjek, si želijo, da bi OZS in ministrstvo glede ureditve zborničnega sistema v prihodnje našla ustrezno rešitev.

Usoda obrtništva je težko ukrotljiva

Spomnil je na referendum, ki ga je aprila izvedla zbornica in na katerem se je večina izrekla za prostovoljno članstvo. Člani, ki so podprli prostovoljno članstvo, predstavljale dobrih 12 odstotkov vseh članov OZS, je dodal. "To težko kroji usodo obrtništva v naprej," je dejal in obžaloval odločitev.

Po Pavlinjekovih besedah je sicer novela obrtnega zakona zaobjela vse njihove pobude, predlog pa ni tako "krut", kot so mislili najprej. "Menimo, da bi del obrtnikov moral ostati vsaj delno z minimalno članarino v članstvu," je dejal in dodal, da je teh "klasičnih" obrtnikov na t.i. listi A okoli 30.000.

Glede prostovoljnega članstva so mnenja po njegovih pojasnilih deljena tudi v vladi. Nekatere koalicijske stranke namreč OZS pri obveznem članstvu podpirajo, nekaj pa si jih želijo prepričati. "Upamo, da bo šla ta zadeva v času sprejemanja zakona na našo roko," je še povedal Pavlinjek.

Po besedah državnega sekretarja na gospodarskem ministrstvu Uroša Rožiča glavni razkorak pri noveli obrtnega zakona predstavlja pogled na obvezno članstvo. Ideja o prostovoljnem članstvu po njegovih pojasnilih izvira iz referenduma OZS, država pa zbornice ni spodbujala k izvedbi referenduma. Na ministrstvu so prepričani, da niti po odpravi obveznega članstva ne bo množičnega izstopanja iz OZS. Ne želijo si, da OZS razpade na več zbornic, da se premoženje razdeli, temveč si želijo, da ostane enovita tudi v prihodnje.

Ministrstvo jih podpira

"Ministrstvo ima polno zaupanje v OZS. Želi si, da se tudi nadaljnje zastopanje interesov obrtnikov in izvajanje javnih pooblastil izvaja v korist sistema. Prepričani smo, da sama oblika članstva pri tem ne bi imela nekega vpliva," je še dejal Rožič.

Heinrich, ki je orisal zbornični sistem v Nemčiji, je prepričan, da lahko veliko število članov in močna članarina samo pripomorejo k stabilni strukturi zbornice. Nobena od večjih strank v Nemčiji se ne dotika urejenosti obveznega članstva, ker se zaveda pomena tega. Politika je namreč spoznala, da bi odprava obveznega članstva predstavljala ne le slabost za članstvo, temveč za gospodarstvo v celoti.

"Moto, ki velja v Nemčiji, je, da potrebujemo močne obrtne zbornice, zato se obveznega članstva ne dotikamo. V vsaki državi je kaj urejeno po svoje, toda nekaj je enako vsem - to je, da potrebujemo močno malo gospodarstvo," je še poudaril Heinrich. Tako Pavlinjek kot Heinrich sta za primer navedla Madžarsko. Ta je namreč nekoč imela obvezno članstvo, nato je prešla na prostovoljno, zdaj pa znova razmišlja o obveznem. "Če se nek sistem nekoč zruši, ga je nato težko postaviti na noge," je ocenil predsednik bavarske zbornice.

Predsednik odbora DZ za gospodarstvo Matjaž Han (SD) je pozval politiko, naj "ustavi konje" in se pogovori o tej problematiki, saj OZS kot inštitucija po ukinitvi obveznega članstva po njegovi oceni ne bo nikdar več takšna kot zdaj.

STA

    Komentarji

    1. gost
      11.09.2012 ob 8:11 gost gost

      Pavlinjek se nemre sprijazniti o neobveznem članstvi v OZ na vse načijne išče in prepričavle lidij za članstvo .Najbole njemi je žmetno ka nede več tak služo v OZ in nika delo .Nonstop solij pamet kak tou kak ovo .

      9 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      11.09.2012 ob 10:17 samo gost

      2 leti sen placüva clanarino, pa od toga nika meu. Tou je ena vlka napizdancija!

      9 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      11.09.2012 ob 10:20 pištek gost

      Kaj je to naročena propaganda? Ne rabite še nas s tem utriujati. Če se je večina odločila proti je pač tako.Eni pa še naprej z glavo skozi zid, ker za njih veljajo pravila po njihovem in kakorkoli obrneš imajo kao vedno prav.Dovolj je bilo tega.

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      11.09.2012 ob 11:23 obrt gost

      Itak se vodilnim toži po članarini, ker so delali s tem denarjem, kak prašič z melnatim žaklom. Hudo je ko se pipica zapre. Za marsikoga v tej naši državi bi se še morala pipica zapreti, ker imamo ogromno trotov.

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      11.09.2012 ob 12:10 Čika .pajo gost

      Vsi kateri smo obrtniki in kateri gremo samo malo z časom naprej obrtne zbornice ne rabimo.Zakaj je ne rabimo. Vsak ki pozna osnove računalništva si lahko sam poišče novosti na vseh poročjih. Vsak ki pošteno dela in ne rabi skrivati poslov ali špekulirati je seznanjeni z zakonodoja. Vsak ki razmišlja z svojo glavo tudi v tem delu racionalizira stroške. Pravzaprav je pa tudi tak način komunikacije nekaj dobrega za vse obrtnike ki bodo za manj ali enako denarja dobili več.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. Truplo
      11.09.2012 ob 12:21 Truplo

      Ne vem, čemu je toliko cirkusa s to članarino. Če se je članstvo večinsko odločilo, da zbornice noče, se mora g. Pavlinjek s tem sprijazniti. In vprašati, čemu je nočejo oz. zakaj se mnenja diametralno nasprotujejo: obrtniki pravijo, da ni haska, on trdi obrato. Kaj oni dobijo za članarino oz. kaj on meni, da jim zrikta? Samo zmeniti se morajo!

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      11.09.2012 ob 13:20 GOST PREVOZNIK gost

      DIZEL SE DRAŽI VSAKI DVA TEDNA: PAVLINJEKU IN COMPANIJI JE VSEENO: ČE BI NAS VSE ZASTOPALI KOT SE RADI HVALIJO; BI NAM PREVOZNIKOM ZRIHTALI SUBENCIJE ZA CENEJŠI DIZEL????? AVTOPREVOZNIKI SMO OBVEZNI ČLANI:: SE PRAVI ZAKAJ PLAČUJEMO ČLANARINO??????: SAMO ZA NJIHOVE NAGRADE:

      9 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      11.09.2012 ob 14:07 Gost gost

      Kak pa Pavlinjek primerja Obrtno zbornico v Nemčiji, naj primerja plače svojih zaposlenih z plačami v Nemčiji. Banda samo bi kradnoli.

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      11.09.2012 ob 14:14 prostovoljni član gost

      samo sebi za hasek, narod pa krmi z otrobami

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      11.09.2012 ob 14:20 bb gost

      Pavlinjek (na žalost ne morem napisati gospod Pavlinjek) se naj pobriga za svoje zaposlene...eni smo morali oditi,ker nas sploh ni plačal..mafija

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      11.09.2012 ob 15:19 navi gost

      Če so se člani na referendumu tako odločili, kaj še čakajo. Bi radi, da jih nekdo podpre, da ostane po starem. Krapi mastni si od te člaranine delijo lepe vsote.,,,

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      11.09.2012 ob 17:26 gost gost

      pijavke....................................

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      11.09.2012 ob 19:28 muki gost

      kopanjo trebij puniti vači do ------ lačni

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      12.09.2012 ob 14:38 lepi gost

      Te barabe se ne zavedajo ka je konec Lopovščine, za svoje nedelo bi še vse pokradnoli saj tak itak nihče nema nič od te zbornice to si še lastijo tisti kapitalistični komunisti keri so še ostali pa kučanovi ritolizniki

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.