https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: V Križevcih edini okolju prijazen hostel v Sloveniji

Križevci, 17.09.2012 ob 15:49  

V Križevcih pri Ljutomeru se od leta 2010 nahaja Eko Hostel, ki je urejen v obnovljeni spomeniško zaščiteni zgradbi iz zadnje četrtine 19. stoletja.


Pred mnogimi leti je v tej hiši že bila gostilna s prenočišči, kasneje šolski prostori, pošta, krajevni urad in telefonska centrala. Zgradbo so obnovili z uporabo najsodobnejše tehnike. Obnovili so jo v skladu s kulturno varstvenimi navodili in obenem vgradili najnovejšo tehnologijo za učinkovito rabo energije in zmanjšanje izpustov ogljikovega dioksida in drugih okolju škodljivih izpustov. Pri prenovi so uporabili okolju prijazne materiale višjega in visokega cenovnega razreda.

Hostel obnovljen v skladu z najsodobnejšimi smernicami s področja učinkovite rabe energije

Vse prostore ogrevajo s toplotno črpalko, ki kot vir uporablja toploto podtalnice. Prostore hladijo z uporabo kombinacije ploskovnega hlajenja in stalnega centralnega prezračevanja s pasivnim hlajenjem vstopnega zraka z izkoriščanjem naravnega hlada podtalnice. Odpadna toplota, ki nastaja pri centralnem hlajenju hladilnic, se uporablja za ogrevanje sanitarne vode za potrebe prenočitvenih zmogljivosti hostla in restavracije. Prostori v zgradbi hostla so opremljeni s sistemom centralnega prezračevanja z rekuperacijo toplote. Svež zrak v prostorih je pomemben za zdravje in dobro počutje gostov.

V Eko Hostlu se zavzemajo za razvoj v smeri okolju čim bolj prijaznega, trajnostnega in odgovornega turizma. Zavzemajo se za učinkovito rabo energije, zmanjšanje okolju škodljivih emisij ter ohranjanje kvalitete zraka, vode in naravnega okolja Prlekije in Pomurja.

V ponudbi sobe in apartmaji

Ponudba vključuje kvalitetno in cenovno dostopna prenočišča in prehrano. Na voljo je 76 ležišč v sobah in v apartmajih. Sobe so lepo urejene, apartmaji pa so nadstandardno opremljeni. Hostel v Križevcih je idealna priložnost za nastanitev različnih skupin (šolske in študentske mladine, športnikov, pohodnikov, kolesarjev, društev, …), kakor tudi individualnih gostov.

Zaradi izjemno ugodnega geografskega položaja in dobrih prometnih povezav je mogoče od Eko Hostla Križevci v manj kot pol ure vožnje priti do Avstrije, Madžarske ali Hrvaške. Zato je ta hostel zelo primeren kot izhodiščna točka za izlete in raziskovanje Prlekije in okoliških dežel.

Eko Hostel Križevci je tudi Eko Bike hostel Prlekija, je torej kolesarjem in pohodnikom prijazna turistična namestitev, saj se trudijo ponujati vse vsebine, ki jih potrebujejo specifične skupine kolesarskih in pohodniških turistov.

Ureditev hostla v propadajočem objektu kulturne dediščine pomeni uresničitev načela skladne in neškodljive umestitve turističnega objekta v okolje ter ohranjanje vrednot naravne in kulturne dediščine pokrajine.

Več fotografij si lahko pogledate v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.