https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Gre Evropska unija po poti Jugoslavije?

Murska Sobota, 18.09.2012 ob 8:15  

Na to vprašanje so minuli petek na okrogli mizi, katero je organizirala Območna organizacija SD Murska Sobota, vodil pa jo je Dejan Židan, odgovarjali evropska poslanca Tanja Fajon in Lojze Petrle ter politik in diplomat Peter Bekeš.

 

Tanja Fajon: Smo na zelo pomembnem razpotju

Kot pravi, ima Evropska unija skupno eversko denarno enoto, nima pa vzpostavljenega sistema kako zavarovati skupne finančne trge. Za preživetje Evropske unije je po njenem mnenju pomembno politično povezovanje. "Mislim, da moramo graditi na nekem zaupanju med sabo, na neki solidarnosti med bogatimi in revnimi."

Poudarja, da Evropske unije ni mogoče primerjati z Jugoslavijo saj gre za zvezo s čisto drugačno strukturo, združuje 27 držav z različno kulturo, jeziki, zgodovino in neodvisnimi pravosodnimi sistemi, vendar pa skupaj Evropska unija lahko preživi.

Lojze Petrle: Zame so zadeve zelo preproste

Lojze Petrle poudarja, da bomo edino z dialogom vzpostavili pravo atmosfero. Mnenja je, da je Slovenija do tega v čemer je prišla po lastni zaslugi in daje majhno težo svetovni oz. globalni krizi, saj gre drugim državam npr. Nemčiji, Švedski, Poljski, Luxemburgu in tudi Avstriji dobro. Za nastalo situacijo krivi nespoštovanje lastnih pravil igre, če bi se vsi držali pravil, vključno z Grčijo, do teh problemov ne bi prišlo.

“Jaz mislim, da bo treba na novo premisliti temeljne ideje Evropske zveze." Zaključuje, da po njegovem mnenju Evropska zveza ne bo razpadla, je pa prav, da se o tej možnosti govori, saj bi se potem bolj zavedali, kaj bi pomenilo, če bi ta projekt razpadel. Pogreša in želi si dialoga na to temo.

Peter Bekeš: Zavzemam se za širok dialog, ki naj pokaže rešitve

Meni, da današnja mladina nima zagotovljenega takšnega začetka v življenje kot ga je imela njegova generacija. Dela, ekonomske in socialne varnosti ni več. Glavni krivec za to je neoliberalni model, ki ga je Evropa prevzela od Združenih držav Amerike.

“Zaradi našega interesa Evropska unija mora preživeti,” je skupno misel vseh, ki so sodelovali na okrogli mizi povzel poslanec Dejan Židan.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      18.09.2012 ob 8:57 smrkci gost

      Za krizo je kriva amerika to dobro vemo vsi,če bi politiki šli po stopinjah jugoslavije bi mi delavci imeli delo in kruh.Tajkuni bi pa bili vsi na golem otoku.Za avstrijo,nemčijo,švico pa zaostajamo za 50 let na vseh področjih.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      18.09.2012 ob 9:24 Čika-pajo gost

      Vsaki den se spitavlen nam je to trbelo.Nam je trbelo ka smo razrušili vse staro z mislijo ka de nam z novim bokše. Z sakšnim dnevom vidim ka smo te meli ka pa začamo meti zdaj kda smo v narekovajaj samostojni. Ge še izda trdim ka Sloveniji nej trbe nej Jugoslavije pa nej Evrope .Tak smo mali pa telko mamo vsega lepoga ka lejko vsaki z nami trguvle pa se velkim nede nikaj poznalo.Zapravili smo staro državo,zapravili smo gospodartvo zdaj smo gratali ali pa še bomo lapci na svojom. KDA MO SE ZBUDILI PA ZMETALI VO TO GOLAZEN KERA NAS JE TUJ PRIPELALA GE SMO ZDAJ !!!!!!!!! NIKDAR ZAKOJ ZATO KER SMO ZA HLAPCE ROJENI IN ZA HLAPCE VZGOJENI.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      18.09.2012 ob 13:00 SAJ NI RES PA JE gost

      Takšno vprašanje si lahko zastavijo le prodajalci megle tipa Fajon ali Židan, ali pa novinarka nivoja Anja Vučkič. Pa LP.

      5 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.