https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Pomurje je zlata jama obnovljivih virov energije

Petanjci, 21.09.2012 ob 7:00  

Geotermalna energija in ostali obnovljivi viri energije so lahko izjemna priložnost za Slovenijo, meni dr. Peter Kralj.

 

V Vrtu spominov in tovarištva v Petanjcih je dr. Peter Kralj iz podjetja Gejzir strnil misli glede možnosti izrabe geotermalne energije v Sloveniji in v Pomurju. »Za Pomurje je geotermalna energija lahko izjemno pomemben vir energije v prihodnosti,« meni Kralj. Slednji meni, da Slovenija izjemno »vprašljivo« deluje na področju energije, saj se delež obnovljivih virov energije zmanjšuje in se po predvidevanjih to stanje do leta 2020 ne bo bistveno izboljšalo. Kralj meni, da se bo z gradnjo TEŠ 6 delež obnovljivih virov energije samo še zmanjšal.

Po mnenju Kralja TEŠ 6 prinaša tudi številne ostale nevšečnosti, med drugim tudi več izpustov toplogrednih plinov, ki naj bi jih bilo tako še za kakšno četrtino več.

Slovenija ima izjemno ugodno lego 

Na drugi strani, recimo, so Nemci za razliko od Slovenije po mnenju Kralja veliko bolj napredni na področju izkoriščanja obnovljivih virov energije. Tako so v lanskem letu 20 odstotkov električne energije »počrpali« iz obnovljivih virov energije. Še posebej je zaskrbljujoče dejstvo slabe izkoriščenosti črpanja teh virov zaradi izjemno ugodne lege, ki jo ima Slovenija, saj leži na področju Panonskega bazena.

V Pomurju so sicer »na voljo« trije vodonosniki, največ termalne vode v Pomurju pa je izkoriščene iz petanjskega, iz katerega se »napajajo« nekatere terme na našem področju. Po mnenju Kralja je omenjeni vodonosnik preveč izkoriščan, kar lahko na dolgi rok pomeni velike stroške. Kot je poudaril Kralj, je sicer kapacitet geotermalne energije v Pomurju ogromno. Po njegovem mnenju bi jih sploh težko vse izkoristili.

Kralj: Obnovljivi viri energije med drugim prinašajo tudi nova delovna mesta

Kralj je med drugim v svoji razpravi opozoril tudi na dejstvo, da mora Slovenija do leta 2020 v 25 odstotkih preiti na izrabo obnovljivih virov energije. »Če tega ne bomo dosegli, bomo plačevali kazni.« Kot je dodal, sta prednosti obnovljivih virov energije predvsem razpršenost in nova delovna mesta (Nemci naj bi na tem področju do leta 2020 ustvarili 500 tisoč novih delovnih mest), pa tudi manj zdravstevnih tveganj.

Ob tem je Kralj opozoril na dejstvo, da recimo termoelektrarna v Šoštanju pomeni visok nivo zdravstvenega tveganja za prebivalstvo, saj se v zrak »sprosti« kar 30 ton urana letno. »Mislim, da je počasi čas, da začnemo na področju izrabljanja energij s konkretnimi spremembami,« je ob koncu zaključil Kralj, ki je spomnil tudi na plinski potencial, ki se v Pomurju skriva na področju med Ormožem in Lendavo. 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      21.09.2012 ob 7:46 Čika-pajp gost

      TO KA ZDAJ TE GUČIJO ZDAJ guči že vsakša kokoš na cesti. Prekmurji trbe samo energije pa lastne iznajdlivosti nej pa ka mo sikdar čakali ka de nsm nešče nikaj dao.Ne bluzite pa ne zavajajte lidi če se ščemo segrevati voziti pa če ščemo meti delovna mesta te normalno nucamo energijo.Vsakša proizvodnja energije pa zahteva onesaženje okolja.Z nič nej nič.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      21.09.2012 ob 8:43 kiki gost

      ah prekmurje! tou je groza ka se tü dogaja, vsak prekmurec je manjak pa fousen ovin ka delajo pa zatou majo tüdi pejneze. najbokse ka prekmurje damo madzarom ali pa se bojkse austrijcom. pa te vidli ka oni stoga napravijo. Prekmurje ma sigurno potencijal samo lidgej so prebutasti ka bi stoga lejko nekaj napravili, raje vsi tarnajo kak nam slabo ide namesto ka nekaj napravili!!!!! nehajte se sami sebi smiliti.

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      21.09.2012 ob 14:45 PP gost

      Zlata jama vse dokler se daje KRASTI to je bistvo vsega

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.