https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

14. Senje za učenje

Murska Sobota, 21.09.2012 ob 12:59  

Svetovalno središče Murska Sobota je že štirinajstič zapored organiziralo "Senje za učenje", v okviru dnevov slovenskih svetovalnih središč.

Senje za učenje je dogodek s katerim želijo seznaniti čim širši krog prebivalstva domače regije in partnerjev o možnostih izobraževanja in učenja v domači regiji. Direktorica Ljudske univerze Murska Sobota Alenka Kučan nam je v svoji izjavi povedala, "vsi gostje so naši strateški partnerji, se pravi da so to partnerji s katerimi sodelujemo in izmenjujemo izkušnje, dobre prakse, posebej pričakujemo mag. Cvetko Sreš, ki nam bo povedala nekaj o dogajanju na Zavodu za zaposlovanje, saj vemo, da marsikateri udeleženec v bistvu prihaja k nam na izobraževanje in ne samo k nam temveč tudi v druge izobraževalne inštitucije napoten z strani Zavoda za zaposlovanje. Danes bomo predstavili vsa vpisna mesta, ki so trenutno na voljo v naši regiji, pregledali bomo koliko in kaj se je izobraževalo v lanskem letu, pogledali kje se lahko ljudje izobražujejo v letošnjem letu, mag. Cvetka Sreš bo pa verjetno podala kakšne potrebe po učenju in izobraževanju oziroma nas opozorila na presežke katerega izobraževanja. Med našimi strateškimi partnerji so predstavniki vseh srednjih šol pomurske regije in prav tako z vseh organizacij izobraževanja odraslih."


Storitve v šolskem/študijskem letu 2011/2012

V minulem šolskem letu so zabeležili 1348 individualnih in 106 skupinskih storitev ali skupno 1454 storitev. Med skupinske obravnave štejejo storitve v katere je vključenih dva ali več udeležencev. Pri skupinskih obravnavah gre za delavnice z različno tematiko in različne skupine. V skupine so se vključevali udeleženci različnih programov in usposabljanj, brezposelni vključeni v Klub iskalcev zaposlitve in druge delavnice, udeleženci vključeni v programe formalnega izobraževanja, zaposleni v podjetjih, člani različnih društev, ki vključujejo osebe t.i. ranljivih skupin. Delavnice potekajo pri različnih izvajalcih programov IO (šole, Ljudske univerze, Papilot, PIS Rakičan, Sklad dela, različna društva, občine).

Značilnosti strank v Svetovalnem središču

Pri individualnih obravnavah je bilo vek ko 53,7% osebnih storitev, 38,1% po telefonu in 8,2% po epošti in pisno. Glede na spol zadnje leto so beležili večji delež žensk (54%). Glede na izobrazbo ima 2,3% nedokončano OŠ, 20,2% strank končano OŠ, 2,6% nižjo poklicno izobrazbo, 17,5% triletno poklicno izobrazbo, 23,2% končano štiriletno. Višjo ali visoko 9%, 8% univerzitetno ali več. Za 17% pa nimajo podatkov o izobrazbi. Delež oseb s končano najmanj poklicno izobrazbo se povečuje (financiranje šolnin).

Rzlog zakaj so stranke obiskale središče: 15% zaradi pridobotve izobrazbe na višji stopnji, 4% zaradi prekfalifikacije, 13% zaradi neformalnih znanj za potrebe dela in 14% delež za potrebe osebnega razvoja. Zaradi financiranja izobraževanja se je oglasilo 13% strank. Zaradi urejanja statusnih zadev je bilo 9% strank, 5% pa zaradi učnih težav. Zaradi NKK in opravljanja različnih izpitov pa tudi 3%. Padajo deleži strank, ki so obiskali središče zaradi pridobitve izobrazbe in prekfalifikacije, povečuje se delež strank zaradi neformalnega izobraževanja za delo in poklic in tudi zaradi osebnega razvoja. Močno je padel delež strank, ki so jih obiskali zaradi NPK.

Trendi glede na zbrane podatke o možnostih 2012/13 in vpisanih 2011/12

- v minulem šolskem letu se je zmanjšalo število vključenih v program od OŠ do poklicnega, srednjega, strokovnega in srednje poklicne in tehniškega izobraževaja. Povečanje je bilo le v poklicnih tečajih, podoben trend je na višješolskeizobraževanj

- povečanje je v programih usposabljanja za življenkso uspešnost (UŽU, MI, BIPS, MK, Podeželje).

- padec je pri tujih jezikih.

- NPK rahlo povečanje.

- povečanje je tudi v različnih tečajih in usposabljanjih-neformalne oblike za delo in poklic.

- nova pobuda Glasbene šole Beltinci.

- znižanje vključevanja v formalne programe zaposlenih-samoplačnikov.

- povečanje deleža neformalnih programov.

- opis Javni sklad za razvoj kadrov.

- potreba po storitvah učne pomoči.

- izobraževalne organizacije dobra promocija in tudi večja skrb za udeležence v IO.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.