https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POM-TURE

Iz 27 centov sta ustvarila bogastvo

Murska Sobota, 22.9.2010  

Na svetu ni popotnika, ki ne bi poznal vodnikov in knjig založbe Lonely planet. Popotnik z modro knjigo v roki je stalna slika, ki jo vidiš povsod po svetu, ko potuješ. Res je, da obstaja še kar nekaj dobrih drugih vodnikov, mogoče za katero državo še boljših, a dejstvo je, da ostaja Lonely planet še vedno številka ena.

Maureen in Tony Wheeler sta se spoznala v Regent parku v Londonu. To srečanje je bilo usodno za rojstvo Lonely planeta. Po enem letu, natančneje 1973 leta, sta se poročila in se po kopnem  praktično brez denarja odpravila iz Evrope v Avstralijo.

Tony in Maureen Wheeler na začetku zgodbe o uspehu.

foto: (Lonely planet)

Po končanem potovanju jima je ostalo natanko 27 centov. Ob številnih vprašanjih znancev in prijateljev sta se odločila, da objavita dnevnik  potovanja. V Sydneyu  sta »natisnila« 1500 izvodov in jih v tednu dni tudi prodala. Naslov prvega vodnika oz. preproste knjižice,  napisane v kuhinji na pisalnem stroju, je bil » Across Asia on the cheap«.

Knjižica, ki je spremenila koncept potovanja.

foto: (Lonely planet)

Seveda je bilo potrebno tej knjižici dati tudi ime. Med ogledom filma » Mad dogs and englishmen« si je Tony prepeval  vrstico iz  pesmi, ki pravi » traveling across the sky and seeing a lonely  planet«. Maureen ga je popravila, saj je bilo pravilno lovely planet. Kljub temu je ta napaka pomenila začetek imena založbe, ki proda sedem milijonov vodnikov letno.

 

Danes si lastijo največji popotniški forum (lonely planet thorn tree)

foto: (Lonely planet)

Druga knjiga z naslovom ”South-East Asia on a shoestring”, izdana dve leti po začetku, je dokončno tlakovala pot fenomenu, ki  si danes lasti čez 600 naslovov vodnikov v različnih jezikih.

Po 35 letih, točneje leta 2007, sta se Tony in Maureen Wheeler odločila prodati 75% delež založbe britanskemu gigantu BBC-ju. Izbrala sta ponudnika, ki se je obvezal, da se bo držal vseh načel, ki sta jih čez leta oblikovala.

  

Prodali so jih čez 85 milijonov.

foto: (Lonely planet)

Popotnik z vodnikom Lonely planet v roki.

foto:(mytravelbackpack.com)

Danes za izdajo vodnikov skrbi več kot 300 avtorjev iz celega sveta. Tony in Maureen potujeta več kot kdajkoli prej in sta še vedno trdno vpeta v delo založbe. Zanimivo, da po tolikih letih pravita, da sta obiskala le dobro polovico vseh držav. Kot popotnika, ki sta spoznala tako bedo kot blišč sveta, sta zelo aktivna tudi na dobrodelnem področju.

“Ko si se odločil, da greš na pot, je najtežji del za tabo, zato potujte”, pravita.

 

  
Potovanja ju še vedno osrečujejo.
  
foto: (Lonely planet)
  
  
V četrtek, 29.9, se bomo v POM-TURI sprehajali po ulicah Amsterdama. 
 
 
 

SODELUJTE V NAGRADNI IGRI POM-TURE - več TUKAJ

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. kris
      23.09.2010 ob 19:18 kris

      Tau sta pa frajera.vsaka jima čast.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. emma
      23.09.2010 ob 19:24 emma

      uaaau, rejsan zanimijvi članek. tak dale! super ste!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. Bosko
      24.09.2010 ob 8:50 Bosko

      Vrhunski prispevek, redno spremljam vaše Pomture in želim, da boste še naprej tako zelo dobri!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gelipter
      26.09.2010 ob 9:17 gelipter

      teva iz 30 centov miljone, ge pa ne ven kak naj z 500 eurojof napravin 550?

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. ana
      26.09.2010 ob 9:51 ana

      Saka jima čast. Trbelo de se nekak znajti v življenji, nej?

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.