https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Prebivalci Podgrada odločni: Nočemo prašičje farme!

Podgrad, 25.09.2012 ob 12:54  

Civilna iniciativa proti ponovnemu zagonu prašičje farme Podgrad je v dopoldanskih urah v Ribiškem domu v Podgradu pripravila novinarsko konferenco, na kateri je predstavila razloge, zaradi katerih farma ne sme pričeti obratovati.

Vodja civilne iniciative proti farmi Podgrad, Bogdan Hafner, je poudaril, da delajo z nezmanjšanim zagonom in bodo delali, dokler ne bo popolnoma jasno, da farme v Podgradu več ne bo. K boju so pritegnili tudi avstrijsko stran, ker se zavedajo, da so združeni lahko še močnejši.
Na konferenci so ponovili mnenja krajanov, županov Gornje Radgone, Apač in Radencev, sedanjega lastnika direktorja Kmetijstva Črnci Danila Rihtariča, lastnikov hotelov iz Avstrije ter številnih strokovnjakov s področja okolja in zdravja - priznanega svobodnega raziskovalca in ekologa Antona Komata, geologa za vode Petra Kralja, infektologa in direktorja zdravstvenega doma Gornja Radgona dr. Joža Primožiča, kemika univ. dipl. ing. Antona Rožmana, Stojana Habjaniča iz Zveze društev Moja Mura, ki so o tej problematiki spregovorili na javni tribuni, ki je bila organizirana meseca junija. 
Na takratni javni tribuni je bilo s strani Danila Rihtariča, sedanjega lastnika farme, povedano da bodo farmo zagnali še letos ter da je investicija upravičena s strani kapitala, s čimer se krajani Podgrada ne strinjajo in so v ta namen zbrali že več kot 3000 podpisov s strani vaščanov Podgrada, meščanov Gornje Radgone in avstrijskega mesta Bad Radkersburg.
Civilna iniciativa ves čas pospešeno dela in skrbi za stike z Avstrijci, občino Gornja Radgona, strokovnjaki za gradbeništvo in urbanizem pa tudi z ministrstvi. Iz Ministrstva za kmetijstvo so pred kratkim prejeli tudi odgovo, v katerem je jasno zapisano, da mora farma pred začetkom obratovanja pridobiti okoljevarstveno dovoljenje in tudi okoljevarstveno soglasje ( če bi imeli 750 ali več svinj), česar po njihovem mnjenj več nima saj ne obratujejo že 3 leta. Občinski prostorski plan na tem območju predvideva izključno turistično dejavnost, šport in individualno gradnjo in po besedah Civilne iniciative, ne bo več izdala soglasja v drug namen. 
Vse kar si Civilna iniciativa v imenu krajanov želi je čisto pitno vodo, čisti zrak, zdravje vseh njih in njihovih potomcev. Želijo pridelovati zdravo hrano, razviti turizem ter skrbeti za to da bi mladi gradili v domačih krajih. Sklicujejo se tudi na Ustavo RS in predpise, ki  zagotavljajo pravico do bivanja v zdravem življenjskem okolju. To  ustavno pravico so pripravljeni braniti z vsemi sredstvi.
Ker je farma v prodaji, javno pozivajo lastnika farme, da ceno spusti na primerno vrednost ( trenutno je cena 1.8 mil €) ali sami porušijo in na novo zgradijo objekte, ki po družbenem planu spadajo an to območje in s tem omogočijo kraju in vsem občanom, da bo končno postal znan po svoji lepoti.

Vodja civilne iniciative, Bogdan Hafner, je poudaril, da delajo z nezmanjšanim zagonom in bodo delali, dokler ne bo popolnoma jasno, da farme v Podgradu več ne bo. K boju so pritegnili tudi avstrijsko stran, ker se zavedajo, da so združeni lahko še močnejši.

Na konferenci so predstavili mnenja krajanov, županov Gornje Radgone, Apač in Radencev, sedanjega lastnika direktorja Kmetijstva Črnci Danila Rihtariča, lastnikov hotelov iz Avstrije ter številnih strokovnjakov s področja okolja in zdravja - priznanega svobodnega raziskovalca in ekologa Antona Komata, geologa za vode Petra Kralja, infektologa in direktorja zdravstvenega doma Gornja Radgona dr. Joža Primožiča, kemika univ. dipl. ing. Antona Rožmana, Stojana Habjaniča iz Zveze društev Moja Mura, ki so o tej problematiki spregovorili na javni tribuni, ki je bila organizirana meseca junija. 

Na takratni javni tribuni je bilo s strani Danila Rihtariča, sedanjega lastnika farme, povedano da bodo farmo zagnali še letos ter da je investicija upravičena s strani kapitala, s čimer se krajani Podgrada ne strinjajo in so v ta namen zbrali že več kot 3000 podpisov s strani vaščanov Podgrada, meščanov Gornje Radgone in avstrijskega mesta Bad Radkersburg.

Civilna iniciativa ves čas pospešeno dela in skrbi za stike z Avstrijci, občino Gornja Radgona, strokovnjaki za gradbeništvo in urbanizem pa tudi z ministrstvi. Iz Ministrstva za kmetijstvo so pred kratkim prejeli tudi odgovo, v katerem je jasno zapisano, da mora farma pred začetkom obratovanja pridobiti okoljevarstveno dovoljenje in tudi okoljevarstveno soglasje ( če bi imeli 750 ali več svinj), česar po njihovem mnenju več nima, saj ne obratujejo že 3 leta. Občinski prostorski plan na tem območju predvideva izključno turistično dejavnost, šport in individualno gradnjo in po besedah Civilne iniciative, ne bo več izdala soglasja v drug namen. 

Vse kar si Civilna iniciativa v imenu krajanov želi je čisto pitno vodo, čisti zrak, zdravje vseh njih in njihovih potomcev. Želijo pridelovati zdravo hrano, razviti turizem ter skrbeti za to da bi mladi gradili v domačih krajih. Sklicujejo se tudi na Ustavo RS in predpise, ki  zagotavljajo pravico do bivanja v zdravem življenjskem okolju. To  ustavno pravico so pripravljeni braniti z vsemi sredstvi.

Ker je farma v prodaji, javno pozivajo lastnike farme (Kmetijstvo Črnci, Zadruga Radenci), da ceno spustijo na primerno vrednost (trenutno je cena 1.8 mil €) ali da sami porušijo in na novo zgradijo objekte, ki po družbenem planu spadajo na to območje in s tem omogočijo kraju in vsem občanom, da bo končno postal znan po svoji lepoti.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      25.09.2012 ob 14:01 Bogo gost

      Strinjam se, da prašiči ne dišijo. Spomnil bi na dejstvo, da so v preteklosti mnogi pri koritu pkasirali lepe denarce za prašičje hleve, ki pa so danes prazni. Če bi bile farme razpršene, bi bilo lažje, tako pa.... Res pa je, da bomo v Sloveniji nekaj morali jesti....

      10 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      25.09.2012 ob 15:44 Drago gost

      Saj je res, prašiči ne dišijo....kaj boste pa jedli? Tipično slovensko, lahko samo ne pri meni.... katastrofa. Končno bi negdo nekaj delal...pa mu ne pustimo... ej ej.

      8 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      25.09.2012 ob 17:00 Bekon gost

      Drek radgončanov,ki se steka v Muro bolj smrdi od dreka svinj kateri se steka v greznice!

      10 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      25.09.2012 ob 19:43 xy gost

      S farmo bodo nova delovna mesta, zaslužek, hrana. Včasih je mela vsaka hiša prašiča pa ni nikomur smrdelo, sedaj pa smrdi tistim, ki so fauš da ne mojejo oni biti pri koritu, ko bo farma zopet poslovala z dobičkom!

      6 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gizmogremlin
      25.09.2012 ob 19:47 gizmogremlin

      Na krožnike van nede smrdelo gda te jele. Budale ene !!!

      9 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      25.09.2012 ob 19:56 Jovi gost

      Meni se zdi, da se ljudje ne zavedajo, kakšno vodo so pili, da mladi ljudje umirajo, ker so v sedemdesetih letih pili vodo, katera je bila polna zdravil. Sedaj imamo možnost da preprečimo, da bodo otroci bolani, za to bodimo skupni in se uprimu kapitalu.

      11 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      25.09.2012 ob 21:01 Laksi gost

      Res patetični komentarji od tipične Slovence. Se vidi da ste ovce ter tipični kapitalisti, zato pa tudi ne razumete zakaj se vaščani borijo proti farmi. Hrane mamo itak dovolj, če mislite da je premalo hrane v naši državi/na tem svetu, potem vam več ni pomoči. Bo trebal manj televizije gledat pa časopise brat, ker zgleda da so vam že čist oprali možgane. Čista voda ter zrak pa je pravica vsakega človeka. A res rabimo še enega proizvajalca mesa poln hormonov, antibiotikov, ...?

      12 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. Ksenija Adanič
      25.09.2012 ob 21:29 Ksenija Adanič

      Čestitam Jovi ter Laksi.Točno tak.Zadosti je tega,kar se pa mesa tiče,ga zagotovo mi Slovenci nemo dobli na taler,ampak de šlo dale v ausland.Najbolj me jezi,da so Slovenci tak nezadovoljen narod,podpirajo pa tajkune.Znati morete,da je bila tota farma že razseljena na polno malih farm,kjer so že zaslužili,zej pa bi radi še enkrat,pa enkrat...itdŽalostno.Pa ne gledajte samo na pune talere mesa,ker kaj delajo toti tajkuni(kupil je farmo za 500 000,zej jo je prodajal za 2.6mil€oz.zaj je spusta za 1.8mil.€)ne bomo imeli več dugo punih talerov.

      11 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gizmogremlin
      25.09.2012 ob 21:43 gizmogremlin

      Jes mislen ka je tu problem samo SMRAD. Pa nikaj drujgo.

      3 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      25.09.2012 ob 21:52 Laksi gost

      @gizmogremlin: Misliti neje znati, če ti to kaj pove

      10 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      25.09.2012 ob 22:09 Franček gost

      Problem je v tem,ka je Podgrad vodovarstveno območje,saj toto vodo pijejo Radgončani,Apačani pa Radenčani.Tota farma pa čistilne naprave nima,saj bi se naj gnojnica vozila na njive-torej v našo vodo.Bedaki.

      11 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. HIJENA
      26.09.2012 ob 9:51 HIJENA

      Ka pa ma veze ka je vodovarstveno območje,..bedaki ka je hujše ka gnojnico na njive vozizijo,.ali ka pa trosijo umetna gnojila,..-ste se pijtale ka je bole škodlivo,.. IN če ti kupiš farmo pa lahko obstaja 300 civilnilnih inciativ,...farma je vredna cca 2 miljona € zaj trenutno,..cena prašičjega mesa pa se še dviguje,.. tak ka ta farma ima trenutno zelo lepo prihodnost...glede prašičereje CIVIILNA INCIATIVA KA MA 6.000 TISOČ PODPISOF,.-vas be ges dau vse a arest pobudnike,..zatau ka je teh podpisof sigurno 5.000 takih ka sploh nevejo ka so podpisali ali so pa sploj nej podpisali tak kot negdaj moja mati ka je celo družino 7 člansko sama notre vpijsala,...znamo kak idejo tej podpisi,...

      5 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. HIJENA
      26.09.2012 ob 10:05 HIJENA

      KA SAN ŠE POZABO 6.000 podpisof oziroma ljudi katerih verjame v to ka do ukinole tej biser kmetijstva,...naj se lepau 1.800 000€ razdelijo z 7.000 ljudi , in če sake ka je podpiso da cca 2500€ naj farmo skupno odkupijo,..porušijo,..PA JE PROBLEM REŠEN,..ČE SE RESAN TAK FEJST BOJIJO ZGOLJ ZA SVOJE ZDRAVJE IN ZDRAVJE OTROK NAJ PRISPEVA VSAK PODPISNEK . ČE BE PAMETNI BILIJ BE SE RAJŠE S KUPCEM SKUP SELE SE POGUČALE NAPRAVLE ČISTILNO NAPRAVO ZA CELO VAS, UREDILE VISOKE ZIDOVE OKROG,..IN BI VSI SKUP BILIJ NA ISTOJ DISTANCI,..ZAJ STE SE PA JAMO SAME SKOPALE,.. Za primer si vzemte bioplinarno motvarjevci,...ka je civilna inciativa naredola,..nič..dolgove vaški skupnosti,..saj ima kmetijsvo in samo oskrba prednosti,..

      5 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      26.09.2012 ob 21:40 Franček gost

      Hijena,bolj norega komentara sen še nej čul.Se sploh zavedaš ka mali pujčeki gor zrastejo z antibiotiki,se zavedaš,ka mali pujčeki lulajo pa akajo antibiotike,in se zavedaš ,da toti antibiotiki pridejo v vodo in toto vodo mi pijemo?Kaj ti veš koliko je vredna farma?Kdo ti je prava o 6 000 podpisi?A si sploh pismen?Jame si ne kopljemo sami,pravica de zmagala.Mi nemo odnehali.Farme tu nebo,lahko pa jo imate vi-kjerkoli že živiš-budalo noro.Mi se ne damo.Pa lep pozdrav.

      8 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      27.09.2012 ob 6:52 Bajsi gost

      Se strinjam s tistimi keri pravijo ka smrdi ,se strinjam s tistimi keri pravijo ka se onesnažuvle podtalnica, se pa nemrem strinjati s tistimi keri pravijo ka mamo gestija preveč,Mogoče mamo pa vsega preveč samo što tisti ka nemrejo dobiti dela sigurno nej zavedati se pa trbe ka pa sigurno če nemo mi do Avstrijci.Te nam pa že itak uničujejo našo živilsko zdaj še gradbeno pa tak dale idustrijo.Če mo tak dale delali več sploj nemo nikaj delali.Vsaki od nas ma degraderano okolje meni tudi smrdi ker imam dva maliva kmeta okoli,me moti ka s traktorami lečejo okoli ,me moti promet me moti hrup ampak če ščemo ka mo delali ka mo meli za položnice je to pač tak.

      2 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. HIJENA
      27.09.2012 ob 12:00 HIJENA

      FRANČEK-tij se celi antibiotik,..hehehehe..tij nemaš vseh papirof,..v slovenije obstajajo normativi eni najbole strogi v evropi za prašičerejo, ges prvič čujen ka pujceki gejo a ntibiotike,..razen zdravila ka pa mislin ka v vašem okolišu teh 70000 ljudi pogej več antibiotikof kak pa be tej male pujceke,..in koma vij ščite v kanalizacijo,..te pa v naravo nazaj,..tak ka ja odkupte farmo zberajte pejneze ne ka pa delate društva civilne inciative,... Če be se vij butasti civilni inciativari znale pogajati be se lepo pogodili ka se naprave obzidje proti smradno cca 4-5 m visoko,..čistilna naprava, kero be mogla sicer zagotovite vaša občina, glede na to če je vodovarstveno območje pa obstajajo kmetijske panoge v okolice, nej ka se pa samo sake kurac ka je vekši od 1 metra samo neka bune pa išče zakone pa civilne inciative,....ŽELIM KA JEM SLOVENSKO IN KOPUJEM SLOVENSKO-TAK BO LAHKO SAMO NAŠA DRŽAVA PREŽIVELA IN NIKAK NAČEK

      2 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      27.09.2012 ob 20:30 Jovi gost

      Podpiram na vsak način tiste, kateri so proti ponovnemu odpretju farme.Jaz res včasih ne azumem Slovence, prosit hodijo v Avstrijo da jih bi vzeli v službo, sedaj pa ne bi podprli tega, da ne bi bilo tu farme in da bi mi enkrat na račun avstrijcev služili in imeli lepo, saj če bi bilo tu nareto tako kot je bilo začrtano bi bili bungalovi ob muri poti, kolesarske steze, bifeji in bi kolesarji in pešci se ustavljali prespali in denar ponucali. Spravimo se že Radgončani, RAdenčani in Apačani skupaj in povejmo politiki, da hočemo imeti lepo, da hočemo podgrajčani biti znani v Gornji Radgoni in Sloveniji po lepoti ne pa po smradu, zastrupljeni vodi, zraku itd.

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    18. gost
      02.10.2012 ob 17:16 FRANČEK gost

      HIJENA,jej slovensko,ampak,znaj,ka boš slovensko resan dobil na taler samo takrat,ko si boš sam pridelal.Žalostno je to,da verješ totim tajkunom,.Hvala bogu so farmo kupili avstrijci,so bolj pametni kak naši trotli,ki se sploh ne zavedate,v kakem okolju živite.Mo vidli,kaj bote zej komentirali,ko bo uradno,da FARME NE BO:Ha ha,zej se pa HIJENA na glavo postavi,upam samo,da neš avstrijcov prosa,če do ti dali tu službo,niti tvoji deca,vnuki...Me prav veseli,ka mamo take sosede,keri majo kej soli v glavi.Kdor se zadnji smeji,se najlepše smeji.Kako sem vesel,da sem del tega dogodka.Pa lep pozdrav,Hijena.

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    19. gost
      02.10.2012 ob 20:51 Jovi gost

      Upajmo, da ima Franček prav, te pa more Radgona, Apače, Radenci, posebej pa še Podgrad plesati

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.