https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Mednarodni strokovnjaki o nadaljnji rabi geotermalne energije

02.10.2012 ob 7:30  

V mednarodnem projektu Transenergy so zbrani strokovnjaki geoloških zavodov Avstrije, Madžarske, Slovaške in Slovenije. S projektom želijo vzpostaviti mednacionalno sodelovanje geologov in upravljavcev geotermalnih virov v zahodnem delu Panonskega bazena za pripravo programa njihove učinkovite in trajnostne rabe.


V sklopu aktivnosti projekta je 6. septembra 2012 v Moravskih Toplicah potekal strokovni posvet, na katerem je 65 predstavnikov uporabnikov, lokalnih in regionalnih razvojnih agencij, lokalnih, regionalnih in nacionalnih upravnih teles, raziskovalcev in drugih strokovnjakov razpravljalo o različnih vidikih dosedanje in nadaljnje rabe virov geotermalne energije v SV Sloveniji in njenih razvojnih možnostih. Začrtali so nekaj sklepov, aktivnosti, ki naj bi jih v prihodnje izvajali na področju učinkovite in trajnostne rabe geotermalnih virov.

Nadgraditi regionalne načrte

Občinske prostorske plane je potrebno nadgraditi v regionalne načrte, v katere naj se vključijo območja namenjena različni rabi geotermalne energije. Za te potrebe je smiselno združevanje zemljišč v večje enote. Istočasno je treba oblikovati strategijo razvoja in izkoriščanja geotermalne energije ter opredelitev lokalnih in regionalnih energetskih in okoljskih ciljev.

Razširitev zdraviliškega turizma

Razvoj zdraviliškega turizma naj se usmeri na specializirano ponudbo, ki ne bo konkurirala obstoječim zdraviliščem in kopališčem. Močna veriga lokalnih dobaviteljev, ki jo tvorijo lokalni ponudniki hrane in storitev ter obstoječi in novi uporabniki termalne vode, bo konkurenčna običajni ponudbi.

Foto: transenergy-eu.geologie.ac.at

Finančno tveganje novih vrtin naj se porazdeli med državo in investitorja

Ohranijo naj se finančne spodbude investitorjem s podpornimi mehanizmi različnih skladov. Finančno tveganje novih geotermalnih vrtin se lahko porazdeli med investitorja in državo, ki naj sofinancira prvo raziskovalno vrtino. V primeru, da se izkaže, da vrtina ni primerna za rabo geotermalnih virov, mora investitor subvencijo vrniti državi.

Za nižji davek na nepremičnine uporabnikom geotermalne energije

Priporočljiva je uvedba instrumenta »zelenega davka«, ki bi na primer lahko omogočil, da se uporabnikom geotermalne energije zniža davek na nepremičnine. Dobički, nastali pri rabi geotermalne energije, naj ostanejo v regiji, kjer nastajajo.

Želja po spletni strani z vsemi potrebnimi informacijami

Investicije v rabo geotermalne energije lahko pospešimo in olajšamo z vzpostavitvijo spletne strani, na kateri so objavljene pravne podlage in postopki za pridobitev vodnih pravic in ostale informacije, ki se nanašajo na rabo geotermalne energije. Na spletni strani naj bo tudi evidenca izvajanja raziskovalnih vrtin.

Napredek navedenih in drugih smernic bodo vnovič ocenili naslednje leto na zaključni konferenci projekta Transenergy.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.