https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Teden otroka 2012

01.10.2012 ob 17:45  

Teden otroka praznujemo prvi teden v oktobru, letos je to od 1. do 7. oktobra. V sklopu tedna otrok bo tudi v Pomurju s pomočjo različnih organizacij veliko delavnic, predstav in prireditev namenjenih otrokom. Več o dogodkih si lahko pogledate pod rubriko Dogodki.

Po podatkih Statističnega urada RS je med prebivalci Slovenije 17 % otrok oz. mladoletnih oseb. Vsakemu 16. mladoletniku je ime Luka ali Jan, vsaki 18. mladoletnici pa Sara ali Nika.

Delež otrok je največji v manjših naseljih s 50-99 prebivalci (19.1 %), najmanši  pa v naseljih s 50.000 ali več prebivalci (15,3 %). Tri četrt otrok živi z obema staršema, od tega je 56 % staršev poročenih, 18 % staršev pa živi v zunajzakonski skupnosti. Delež staršev, ki živijo v zunajzakonski skupnosti je večji v velikih mestih, prav tako je delež otrok, ki živijo v enostarševskih družinah večji v velikih mestih. V dveh tretjinah družin živita najmanj dva otroka, v manjših naseljih je takih otrok 82 %, v večjih pa 70 %.

Foto: sxc.hu

“V šolo radi hodimo …”

V vrtce je vključenih približno tri četrt otrok, od tega 3 % v zasebne vrtce. Vključenost otrok v vrtce narašča, v zadnjih dvajsetih letih se je povečala za 25 %. V starosti 6-14 let je v običajne osnovne šole ali šole s prilagojenim programom vključenih 98 % otrok, srednjo šolo obiskuje 94 % 15-17 letnikov. Zaposlen je vsak tisoči otrok med 15. in 17. letom, brezposeln je vsak šestoti.

Skoraj 99 % otrok, starih 10 ali več let, redno uporablja računalnik. Znanje za uporabo računalnika otroci pridobivajo povsem neformalno, samostojno s praktičnim delom ali s pomočjo prijateljev in sorodnikov.  Več kot 95 % otrok ima mobilni telefon.

Vir: STA

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.