https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KOMENTAR

Naj se študijsko leto začne

3.10.2012  

Prvi oktober, za marsikoga nočna mora, za marsikoga pa vzrok za neizmerno veselje. Ulice so spet nabito polne, mesta spet utripajo, polne pa so tudi predavalnice, avtobusi in kafiči. Smeh se sliši na daleč, prav tako pa mešanica narečij iz celotne Slovenije. Začelo se je novo študijsko leto.

Dnevi minevajo kot minute. Običajno minejo še hitreje, ko nam je lepo in v ta koš spadajo vsekakor tudi počitnice. Študijske trajajo najdlje med vsemi – z začetkom junija se začne stresno izpitno obdobje, to pa se uradno konča šele z začetkom novega študijskega leta. Ti štirje meseci so seveda najlepši za tiste, ki svoje študijske obveznosti opravljajo sproti (da ne bo pomote: nekatere fakultete to omogočajo, spet druge pa ne) ter za tiste, ki izpite opravijo že v maju ali juniju. Žal pa vsi nimajo te sreče in se jim izpiti včasih vlečejo globoko v september…

Foto: sxc.hu

Za nekaj tisoč mladih se je v ponedeljek  začel tisti čas v življenju, ki velja za enega najlepših in najbolj brezskrbnih. Ne bom preveč idealistična, a vseeno bom tokrat spregledala vse finančne reze naše vlade in vse morebitne ukrepe, ki nas še morda čakajo. Študentsko življenje je vsekakor tisti čas, ko nam je najlepše. Marsikateri mladi takrat prvič zapusti domače gnezdo in končno zadiha na polna pljuča. Nekateri zadihajo sicer preveč in zato marsikdaj naredijo nekaj, kar jim v življenju ne bi pripisali, a to še ne pomeni konec sveta. Čas študija je tisti čas, ko nam je marsikaj dovoljeno – počasi stopamo v svet odraslih, vseeno pa smo še vedno dovolj neodrasli, da lahko naredimo kakšno norost. Spomnim se sošolcev, ki so dan za dnem na predavanja prihajali kar takoj po zabavi, popolnoma neprespani in mačkasti. Spomnim se tudi tistih pridnih, ki so bili na vseh predavanjih, na vseh vajah in smo jih na koncu vsi z lepimi besedami prepričevali, da nujno rabimo njihove zapiske za izpit. Prav tako pa ostanejo nepozabni trenutki druženja.

Foto: sxc.hu

Uživajte torej – na faksu, na kavah, na kosilih, na zabavah, v študentskih domovih, v stanovanjih, … preprosto uživajte! Izkoristite vse možnosti, ki so vam dane, kajti realnost vas lahko dohiti še prehitro. Prehitro bo prišel čas, ko boste dan za dnem hodili v službo in včasih službo nesli tudi domov. Prehitro bo prišel čas, ko boste za en teden dopusta šefu težili že pol leta prej in ko boste včasih dopust zaradi službenih obveznosti morali celo prestaviti. Pa študent? Lahko gre celo za eno leto na izmenjavo v državo, ki jo drugi lahko opazujemo le od daleč ali pa v času počitnic prepotuje pol Evrope z nahrbtnikom in le nekaj Evri  v žepu.

Drage študentke in študenti, želim vam prijeten začetek novega študijskega leta, ki naj bo čim bolj uspešno!