https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

V Kobilju iščejo način za prodajo stavbnih zemljišč

Kobilje, 05.10.2012 ob 7:30  

Na sredini seji Občinskega sveta občine Kobilje so se svetniki seznanili s polletno realizacijo proračuna. Izračunavali so tudi novo ceno vrtca.


Predlaganih cen vrtca niso sprejeli

Na 10. redni seji občine Kobilje so občinski svetniki odločali o novi ekonomski ceni vrtca. Po izračunih vseh elementov, naj bi se po obravnavanem predlogu cena za 1. starostno obdobje znižala za 3,30 odstotka, cena za 2. starostno obdobje pa za 6,31 odstotkov. Občinski svetniki so predlog sicer zavrnili, sprejeli pa nov predlog, po katerem naj bi se nova cena vrtca za obe starostni skupini znižala za enak odstotek. Ta naj bi znašal okoli 5 odstotkov. Nove cene varstva otrok v obeh starostnih skupinah bodo tako znane po naknadnih izračunih.

Pregledali so polletno realizacijo proračuna

Občinskim svetnikom je bila predstavljena polletna realizacija polletnega proračuna. Ker do večjih odstopanj od začrtanega plana ni bilo, so bili z realizacijo zadovoljni. Skupna realizacija prihodkov je ob polletju sicer znašala 53 odstotke, v drugem polletju pa med drugim pričakujejo še realizacijo davkov na premoženje, prihodke iz plačila vodarine, do konca leta pa naj bi se v občinski proračun steklo še 177.400,00 evrov, ki so jih pridobili za izgradnjo centra za izvajanje kulturne dejavnosti (skupno naj bi iz tega naslova letos dobili 367.369,00 evrov).

Od načrtovanih odhodkov so jih ob prvem polletju porabili 48 odstotkov. Realizacije je sicer nižja, kot bi bila sicer, saj je občina konec meseca maja in v mesecu juniju večino sredstev, ki so jih imeli na razpolago, namenila za poplačilo kratkoročnega kredita v višini 35.000 evrov Deželni banki. V drugem polletju bodo v občini za nekatere materialne stroške in tekoče transferje v proračunu morali zagotoviti dodatna sredstva. Med drugim tudi 2.000 evrov za  čiščenje potoka, 3.700 evrov za odvoz smeti, dodatnih 1.000 evrov za izdelavo spletne strani občine.

Mladi bi gradili, a nimajo kje

Na dnevnem redu je bil tudi Odlok o nadomestilu stavbnega zemljišča v občini Kobilje. Z njim skušajo v občini najti način za prodajo nepozidanih oz. opuščenih stavbnih zemljišč. Mlade družine se v Kobilju namreč spopadajo s pomanjkanjem zazidljivih zemljišč, ki bi se prodajala.

Občinski svetniki so bili med drugim seznanjeni tudi s Poročilom o poteku aktivnosti na projektu Regijski inovacijski center, odločali so o Pravilniku o izvolitvi predstavnikov lokalne skupnosti v volilno telo za volitve članov državnega sveta in določitvi kandidata za člana državnega sveta ter o Pravilniku o plačah in drugih prejemkih občinskih funkcionarjev, članov delovnih teles občinskega sveta ter članov drugih organov Občine Kobilje.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      05.10.2012 ob 21:12 doj po Kobilji gost

      Preveč lepo napisano napram situaciji .Veliko nas več ne ve kaj sploh špikulirate in počutimo se že nekaj časa , kot da smo potisnjeni stran in naša mnenja nič ne štejejo., gluha ušesa , a je to bil plan in sedaj se nekako pritajeno izvaja .imamo vizijo , ki pa jo že pred obeladnjenjem popolnoma po doušnikih očrnite , da mi nimamo pojma , bomo mogoče kdaj tudi imeli in v upanju konsenznega dela bomo VEČ naredili in brez bahanja ...

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      05.10.2012 ob 22:49 gost gost

      Podobna situacija se odgaja tudi v skoraj večini občin, ko je težko najti primerno parcelo za individulano gradnjo. Sem in tja se kakšna najde, ki jo kdo privat prodaja za velik denar. Zato pa mladi odhajajo v večja mesta ali se spo študiju sploh ne vrnejo domov. Ne vem koliko vode bo moralo še pretečti, da bodo država in občine naredile nekaj v tej smeri, da bodo mladi na podeželju lahko prišli do parcele za razumno ceno in si tako postavili lasten dom in tako pričeli z oživljanjem podeželja, ki na žalost vstrajno izumira. Dokler bosta v ospredju denar in dobički se podeželju slabo piše. S takim trendom, kot je sedaj bomo leta 2050 v Sloveniji imeli 10 velikih mest in puščavo.

      7 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      11.10.2012 ob 23:28 črnobelo gost

      me prav zanima kdo bi rad zdaj šel živet v mesto? če nisi direktoe ali pa ti starši niso zapustili stanovanja v mestu, pozabi da boš lahko danes v mestu živel od plače z družino, prej životaril in se zakreditiral do 80 leta starosti, če prej ne umreš. podeželja NE izumira, samo grediti pač ni mogoče kjer bi vsak želel, na žalost smo omejeni v tem prekmurju po površini. zakaj pa starši morajo sami živeti v dvonastropni hiši, mladi bi pa raje še kje novo hišo. zakaj? ni strpnosti. Če imajo denar naj kupijo in gradijo, če ne pa naj ne jokajo kako je vse drago. ali še večji absurd. starši zgradijo hišo za svoje ljube potomce, a vendar si oni nato nekje drugje raje zgradijo svojo hišo. očitno ni pmanjkaje parcel. prav tako pa bo še zelo iskan prostor kot je npr. Kobilje kjer boš lahko našel mir pred množico ljudi ki se gnetejo v mestih.

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      15.10.2012 ob 0:15 gobar gost

      črnobelo ;/ zelo dobri ste napisali . V nadaljevanju pa bi rad povedal , ta današnja vsiljevana gradnja varčnih hiš ravno mlade po domače nateguje in stem si magnati vsa ta horda želi dober zaslužek. Za primer bom navedel v Leibnitzu ni bilo dovoljeno nove gradnje , džava je pomagala z dokaj visokimi subvencioniranimi dajatvami in ljudje so obnovili cele četrti in varčnost tudi imajo . V sloveniji je pač tak , da neb mel sosedain okoli razgled sz alboretumom ,,,,, malo morgen ,, za leto dve bodo urbanci drveli na periferijo , saj jesti ne bojo mel, vem lep kraj ste , čuvajte ga , no govorice so tut , vendar se vam že bližajo volitve in potem pošteno premislite, videm , čuti se togost ...

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      16.10.2012 ob 11:59 ko afspuh zgubiš gost

      pa vij spadate v pomurje , vij ste etnično čijsti , da bi vas bar ovi sosidge dobro naubali , mate pa najlešo ležečo barikado, štera te lepo pozdravi , kda prijdeš , što si je tou zmislo si naj v glavej generalko napravi

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      06.09.2014 ob 14:38 gost

      občina Kobilje je najbokša v prekmurje

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      13.09.2014 ob 23:04 gost-kasašuf gost

      zdaj se dje selin v kobilje pa te men volili

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.