https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Janša: Čimprej moramo sprejeti ključne strukturne reforme

Piran, 06.10.2012 ob 17:54  

V času krize po besedah premiera Janeza Janše veljajo enaki vatli za vse. Če ni denarja, financiranje javnega sektorja v enakem obsegu ni mogoče. Toda nihče zaradi tega ne bo propadel, je zatrdil na Akademiji aktivnega državljanstva in podjetništva v Piranu. Vprašal se je, kje so bili sindikati, ko je gospodarstvo izgubljalo delovna mesta.


V gospodarstvu smo od začetka krize izgubili 60.000 delovnih mest, je ob tem dodal Janša in se vprašal tudi, ali je gospodarski sektor manj vreden od javnega sektorja. V gospodarstvu so morali odpuščati in zmanjšati plače, zato predsednik vlade ne razume stališč, da "se ne da" oziroma da so predlagani ukrepi krivični.

Prav tako je premier zavrnil izjave, da bi si bilo potrebno za sprejemanje nujnih reformnih ukrepov vzeti najmanj pol leta časa. Spomnil je, da je Demosova vlada pred dvema desetletjema zakone, ki so bili ključni za osamosvojitev, sprejemala z enim ali dvema glasovoma večine. Kritičen je bil tudi do miselnost, ki je po njegovem ostanek preteklosti; namreč, da denar mora biti, ne glede na to, od kod ga dobiti.

Predsednik vlade je ponovno poudaril potrebo po čim prejšnjem sprejetju ključnih strukturnih reform. Pri tem bomo morali v prvi vrsti nadoknaditi zamudo iz zadnjih treh let in urediti javne finance, je poudaril. Če ključnih ukrepov ne bomo pravočasno sprejeli, tako Janša, bo treba v prihodnjih letih sprejemati proračune, ki bodo predvidevali takšne reze, kakršni so že bili v Latviji in na Portugalskem.

V trenutni situaciji tuji investitorji ne bodo drli v Slovenijo. Razloge za takšno stanje pa je Janša med drugim pripisal temu, da je Pahorjeva vlada tri leta pošiljala navzven reformne signale, vendar v tem času pravzaprav ni sprejela nobenega od ključnih ukrepov za to.

Zakon o uravnoteženju javnih financ je bil v primerjavi s tem, kar so druge evropske države naredile v zadnjih treh letih in v primerjavi s tem, kar moramo sami še storiti, sicer majhen, korak, "ampak je bil korak naprej".

V tem trenutku so stroški države za odplačevanje obresti višji od stroškov za investicije. Slovenija je v bistveno slabšem stanju kot pred krizo, saj po Janševih besedah zamujamo z reformami, obenem pa imamo manjši manevrski prostor in moramo tako "z manj narediti več" v zelo kratkem obdobju.

Glede dviga DDV za nekatero blago in storitve je Janša opozoril, da se je vlada odločila za selektivni dvig davkov, ki ne bo bistveno prizadel gospodarske rasti. Kot je spomnil, so pred tem sprejeli določene davčne olajšave, na primer za investicije v raziskave in razvoj, kar se po njegovih besedah že pozna v večjih vlaganjih s strani določenih podjetij.

Nihče si sicer ne dela iluzij, da dvig DDV ne bo pomenil povečanja stroškov, vendar so vse alternative, kar se tiče vpliva na gospodarstvo in na prebivalstvo, še hujše, je pojasnil predsednik vlade. Vlada namreč ne more povečati proračunskega primanjkljaja, hkrati pa ne more rezati na investicijah, pri katerih gre zlasti za prispevanje deleža za projekte, ki so financirani iz evropskih sredstev. Slovenija ima veliko neizkoriščenih evropskih sredstev, zato bilo bi nespametno ne investirati. Janša je opozoril, da je v javnem sektorju danes trikrat več zaposlenih kot leta 1994, veliko nalog pa se podvaja. Ob tem je napovedal, da se opravlja revizija in da se v prihodnjem letu utegne zgoditi, da marsikaterega sklada in agencije ne bo več.

Ponovno je opozoril na potrebo po reformi trga dela, saj na tem področju vlada "neustavno stanje". Kot je ocenil Janša, imamo po eni strani pretirano varnost, po drugi pa "divjo prožnost". Prav tako bo potrebna reforma pokojninskega sistema, čigar osrednji problem po njegovem predstavlja prenizek povprečni čas vplačevanja prispevkov.

Glede nadaljevanja projekta Južni tok je Janša pojasnil, da je Slovenija pripravljena in je s svoje strani naredila vse, kar je mogla. Žal se zatika pri nekaterih drugih državah, preko ozemlja katerih naj bi plinovod tekel. Tako mora npr. Italija še podpisati meddržavni sporazum glede projekta. "Ta projekt bo v Sloveniji realen, ko bo cela trasa realna," je napovedal premier.

Nedelovanje pravne države po njegovih besedah vpliva tudi na gospodarstvo in ta negotovost je med razlogi, da tuji investitorji ne pridejo v našo državo. Za nekatere posege bo sicer potrebna sprememba ustave, vendar vlada pripravlja paket zakonodaje, ki bo na sodno vejo oblasti prenesel večjo stopnjo odgovornosti, je še povedal Janša.

Tretja Akademija aktivnega državljanstva in podjetništva poteka v Piranu v organizaciji mladinske pobude Mreža idej in se bo sklenila v nedeljo.

STA

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      06.10.2012 ob 22:32 KAR NEKDO gost

      Čisto po domače: JANŠA NE SERJI KLANFE.

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      07.10.2012 ob 11:43 lili gost

      Nevem kako lahko tako tele poslušate, naj zniža plače v parlamentu in v vladi za 50 % pa potem da vidimo kak lehko farba

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      07.10.2012 ob 13:44 PREKMURSKI ZET gost

      Ta gospod na sliki je en veliki blefer!

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      08.10.2012 ob 9:15 Čika-pajo gost

      Ka se nej mogoče vsi bleferi. Nekaj pa trbe napraviti.Po moji oceni kak pravi Radovan trbe iz politike pa gospodarstva pometati vse blefere vse te ka mislijo v 1 dnevi ali meseci ali leti zaslužiti teške miljone.Brez dela nega jela pa tudi kvalitetno se neda na silo.Edina stvar kero trbe napraviti je postaviti vse blefere pred sodišče jih pošteno soditi te jih pa poslati da doj odslužijo z trdim delom vsaj malo toga ka so zapravili.Te da do vidli kak je to vsaki den poberati smeti ali kopati ge pa za kintaroš te do tudik nači mislili.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      08.10.2012 ob 14:28 ING. gost

      KAR NEKDO, moraš pa imeti zelo visok IQ, ka napišeš to kar si ti. Najlažje je kritizirati, vprašanje je, če si sposoben skrbeti sam zase, če zate skrbi žena ali starši ali si na sociali je boljše ka ne smradiš forumov.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      12.10.2012 ob 13:42 KAR NEKDO gost

      gost-ING. jaz imam zaposlenih 25 ljudi in dobijo plačo na datum.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.