https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Kmetje vloge zaradi posledic suše oddajte do ponedeljka

09.10.2012 ob 7:45  

Letošnja vročina in suša sta na pridelkih pustil viden pečat. Kmetovalci morajo do ponedeljka oddati vloge zaradi posledic suše.


Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje je izdala Sklep o ocenjevanju škode v sprotni kmetijski proizvodnji zaradi posledic suše leta 2012. Sklep je bil posredovan 122 občinam v obalni, prekmurski, podravski, dolenjski, notranjski, severnoprimorski, posavski, vzhodnoštajerski, zahodnoštajerski in zasavski regiji. Občine zbirajo vloge oškodovancev do 15. oktobra 2012. Le-ti vloge dobijo na občinah, nekatere občine pa svojim občanom omogočajo dostop do obrazca tudi preko spleta.

Podlaga in merilo za nabor izbranih občin je meteorološka analiza površinske vodne bilance tal oziroma moči poletne kmetijske suše 2012. Analizo je izvedla Agencija RS za okolje na podlagi meritev v svoji meteorološki merilni mreži. Izbrano obdobje (20. 6.–20. 8.) odraža kritično obdobje razvoja večine zaradi suše poškodovanih kmetijskih rastlin. Z metodami za prostorsko interpolacijo je bilo mogoče iz meritev pripraviti padavinsko karto in karto maksimalne stopnje izhlapevanja. Razlika med količino padavin in stopnjo izhlapevanja predstavlja primanjkljaj površinske vodne bilance in je povezana s sušnim stresom.   

Oblikovanih je bilo več meril za določanje stopnje sušnega stresa, in sicer glede na primanjkljaj v vodni bilanci in glede na vrsto tal. Za najsplošnejše oziroma najbolj mejno merilo je bila izbrana vrednost 100 mm primanjkljaja površinske vodne bilance. Na podlagi prostorske analize primanjkljaja vodne bilance za kmetijska zemljišča se je pripravil seznam katastrskih občin z deleži kmetijskih zemljišč, ki izpolnjujejo merilo pojava sušnega stresa. Pri analizi so bila izločena kmetijska zemljišča v zaraščanju, kmetijska zemljišča, porasla z gozdnim drevjem, neobdelana kmetijska zemljišča, rastlinjaki in ekstenzivni sadovnjaki ter druga kmetijska zemljišča, ki niso v uporabi.

Občine zbirajo vloge oškodovancev (obrazec 2) do 15. oktobra 2012.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.