https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Varuhinja človekovih pravic danes poslovala v Gornji Radgoni

Gornja Radgona, 10.10.2012 ob 16:50  

Varuhinja človekovih pravic dr. Zdenka Čebašek-Travnik je danes s sodelavci poslovala v Občini Gornja Radgona. Na njo so se lahko obrnili vsi, ki menijo, da so jim kršene njihove pravice oziroma bi jim lahko Varuh človekovih pravic RS v okviru svojih pristojnosti kakorkoli pomagal. 

Poslovanje zunaj sedeža je oblika delovanja Varuha človekovih pravic RS, namenjena vsem, ki ne morejo priti v Ljubljano. V okviru obiska se je ustavila tudi na Osnovni šoli Gornja Radgona, kjer so ji predstavili otroško vlado in otroški parlament.
Na krajši novinarski konferenci ob 14.00 uri je povedala, da je to njeno prvo poslovanje v Gornji Radgoni in hkrati zadnje v njenem mandatu. V času mandata je vsako leto obiskala mestno občino Murska Sobota in hkrati eno izmed občin Pomurja (Lendava, Ljutomer). Za same obiske na terenu se odločajo na podlagi tega, kateri del še ni bil pokrit.
Težave pobudnikov
Na pogovor njo se je danes, od trinajst prijavljenih, obrnilo dvanajst pobudnikov, s katerimi je skupaj s sodelavci – Ivan Šelih, Nataša Bratuš in Petra Tovornik - opravila pogovore.  Kot vsepovsod, kjer poslujejo, so tudi na tukajšnji radgonski občini preverili če obstaja dvigalo – tega ni, a upa  da bo v bližnji prihodnosti prišlo do realizacije. Podala je tudi zamisel o brezplačni pravni pomoči za občane, čemur so na občini naklonjeni.
Nepodredno izraženih socialnih problemov niso obravnavali, zaradi česar sklepa, da veliko k temu pripomore  bližina Avstrije, kjer si marsikdo iz tega obmejnega mesta služi kruh. Se pa zaradi tega pojavlja več problemov pri uveljavljanju pravic iz zdravstva, saj so zaposleni v tujini tudi zdravstveno zavarovani tam. Pri enem izmed pobudnikov se je izkazalo, da tako pacienti kot sami zdravniki nimajo pravih navodil za izpolnjevanje posameznih obrazcev (recimo obrazca E213). Problem predstavljaju tudi dopisi iz drugih članov EU v tujem jeziku v zvezi s prometnimi prekrški, ki jih ljudje ne razumejo, za kar so za obrazložitev zaprosili tudi dve ministrstvi (Ministrstvo za zunanje zadeve in Ministrstvo za pravosodje in javno upravo), odkoder pa so prejeli dva različna odgovora oziroma različni pojasnili. 
 Nekateri pobudniki se soočajo tudi s težavami zaradi dolgotrajnih postopkov, ki tečejo pred sodišči, nekateri tudi 14 let. Eden izmed pobudnikov je bil tudi avstrijski državljan, ki je v sodnem postopku pri nas, le-ta je izpostavil tudi težave z najetimi odvetniki. Mama z otrokom, za katerega se stiki z drugim staršem na sodišču rešujejo skoraj 3 leta, je izpostavila težavo nerazumevanja sodnika oziroma nepoznavanja projekta Zagovornik - Glas otroka, nad čemer je bila razočarana tudi sama varuhinja človekovih pravic. 
Nanjo so se s svojimi težavami obrnile tudi osebe, katerih bivši delodajalci se izmikajo izpolnitvi obveznosti (plačilo plače) in osebe ki se po več kot 30 letih dela zdaj ubadajo z iskanjem dela.

Poslovanje zunaj sedeža je oblika delovanja Varuha človekovih pravic RS, namenjena vsem, ki ne morejo priti v Ljubljano. V okviru obiska se je ustavila tudi na Osnovni šoli Gornja Radgona, kjer so ji predstavili otroško vlado in otroški parlament.

Na krajši novinarski konferenci ob 14.00 uri je povedala, da je to njeno prvo poslovanje v Gornji Radgoni in hkrati zadnje v njenem mandatu. V času mandata je vsako leto obiskala mestno občino Murska Sobota in hkrati eno izmed občin Pomurja (Lendava, Ljutomer). Za same obiske na terenu se odločajo na podlagi tega, kateri del še ni bil pokrit.

Težave pobudnikov

Na pogovor njo se je danes, od trinajst prijavljenih, obrnilo dvanajst pobudnikov, s katerimi je skupaj s sodelavci - Ivan Šelih, Nataša Bratuš in Petra Tovornik - opravila pogovore.  Kot vsepovsod, kjer poslujejo, so tudi na tukajšnji radgonski občini preverili če obstaja dvigalo – tega ni, a upa  da bo v bližnji prihodnosti prišlo do realizacije. Podala je tudi zamisel o brezplačni pravni pomoči za občane, čemur so na občini naklonjeni.

Nepodredno izraženih socialnih problemov niso obravnavali, zaradi česar sklepa, da veliko k temu pripomore  bližina Avstrije, kjer si marsikdo iz tega obmejnega mesta služi kruh. Se pa zaradi tega pojavlja več problemov pri uveljavljanju pravic iz zdravstva, saj so zaposleni v tujini tudi zdravstveno zavarovani tam. Pri enem izmed pobudnikov se je izkazalo, da tako pacienti kot sami zdravniki nimajo pravih navodil za izpolnjevanje posameznih obrazcev (recimo obrazca E213). Problem predstavljajo tudi dopisi iz drugih članic EU v tujem jeziku v zvezi s prometnimi prekrški, ki jih ljudje ne razumejo, za kar so za obrazložitev zaprosili tudi dve ministrstvi (Ministrstvo za zunanje zadeve in Ministrstvo za pravosodje in javno upravo), odkoder pa so prejeli dva različna odgovora oziroma različni pojasnili.

Nekateri pobudniki se soočajo tudi s težavami zaradi dolgotrajnih postopkov, ki tečejo pred sodišči, tudi po 14 let. En izmed pobudnikov je bil avstrijski državljan, ki je v sodnem postopku pri nas, le-ta je izpostavil tudi težave z najetimi odvetniki oziroma zelo visokimi računi, ki jih ti izstavljajo. Mama z otrokom, za katerega se stiki z drugim staršem na sodišču rešujejo skoraj 3 leta, je izpostavila težavo nerazumevanja sodnika oziroma nepoznavanja projekta Zagovornik - Glas otroka, nad čemer je bila razočarana tudi sama varuhinja človekovih pravic. Nanjo so se s svojimi težavami obrnile tudi osebe, katerih bivši delodajalci se izmikajo izpolnitvi obveznosti (plačilo plače) in osebe, ki se po več kot 30 letih dela zdaj ubadajo z iskanjem nove zaposlitve.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      10.10.2012 ob 20:05 HAHA gost

      Se veselim, da je to njeno zadnje gostovanje v G. Radgoni v vlogi, ki jo je dobila od stricev iz ozadja.

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      10.10.2012 ob 22:22 gost gost

      In strici tudi skrbno izberejo vsak kraj in termin.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. smrt
      11.10.2012 ob 10:48 smrt

      );:_ ne bojte se še enkrat de v Murski zaradi romani unionov ker to je njeno poslanstvo

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.